×

Çeyiz Parası Nedir, Kimler Alabilir?

Çeyiz parası nedir

Çeyiz Parası Nedir, Kimler Alabilir?

Çeyiz parası nedir, kimler alabilir sorularını siz değerli okurlar için cevaplamak isteriz. Gerçekleştirilen bu uygulama ile beraber yetim aylığı alan kadınlara, bu aylığın evlilik sebebi ile kesilmesiyle beraber devlet, maaşlarının 24 katına kadar evlilik desteği sağlanmaktadır. Bu uygulama ile ilgili diğer detayları öğrenebilmek adına, yazımızın kalanını okumaya devam ediniz.

Evlenme Ödeneği ya da Devlet Çeyiz Parası Nedir?

Yeni evlenecek olan çiftler oluşan tüm masrafların altından kalkamadıkları zaman, devletin sağladığı kredi desteğinden faydalanırlar. Bu noktada evlenme ödeneği ya da devlet çeyiz parası nedir konularında merakı olanların, konuya pür dikkat odaklanmasını tavsiye ederiz. Evlenme ödeneği halk içinde devlet evlilik desteği olarak da anılmaktadır. Evlenme ödeneği 2008 senesinden beri uygulanmakla beraber, yetim atlıklarının kesildiği kadınlara devlet tarafından sağlanmaktadır. Devlet çeyiz hesabı desteği ile çeyiz parası desteği sürekli olarak birbirine karıştırılmaktadır. Çeyiz hesabı uygulaması evlenmeden evlek açılan banka hesabına 3 sene süresince ödeme yapma şartı ile sağlanırken, çeyiz parası yetim aylıkları kesilmesi ile beraber kadınlara sağlanmaktadır.

Çeyiz parası nedir

Çeyiz Parası Şartları Nelerdir? Çeyiz Parasını Kimler Alabiliyor?

Çeyiz parası şartları nelerdir ve çeyiz parasını kimler alabiliyor soruları da yine bu konu hakkında merak sahiplerince araştırılmaktadır. Sağlanan bu destek, anne ya da babasını kaybetmiş olan, yetim aylığı almakta olan ve evlenen kadınlar için yalnızca 1 kez olmak şartı ile sağlanmaktadır. Her evlilik için ayrı çeyiz parası desteği almasından söz edilemez. Bu uygulama için yaş sınırlaması da bulunmamaktadır. Erkeklerin böyle bir hakka sahip olmalarından da bahsetmek mümkün değildir. En fazla merak edilen konulardan bir diğeri ise, sigortalı olarak çalışan kadınlar bu uygulamadan faydalanabilir mi? Çalışan kadınların yetim aylığı almaları mümkün olmadığı için, çeyiz parası alma imkanından da yararlanmaları söz konusu olamaz.

Çeyiz Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bu uygulamaya başvuracak olan kişilerin çeyiz parası hesaplaması nasıl yapılır konusunda da bilgi sahibi olması gerekir. Evlenmek için devletin sağladığı yardımı, faydalanılan yetim aylığının 12 veya 24 katı kadar hesaplaması yapılmaktadır. En son alınan yetim aylığına göre, evlenme ödeneği hesaplanır. Bu nedenle en son alınan aylığın 12 ya da 24 katı ile çarparak, sağlanacak olan çeyiz parasını öğrenebilirsiniz. Evlenecek olan kadının aldığı yetim maaşı 4/C sigorta kolu sağlıyorsa, aylık maaşın 12 katı ile çarpımı kadar çeyiz parası alabilmesi söz konusu. 4/A ya da 4/B sigorta kolunun sağladığı maaşı alan kadın ise 24 kat çarpımı kadar evlenme ödeneği alabilecektir.

Çeyiz Parası Başvurularında İstenilen Belgeler Nelerdir?

Çeyiz parası başvurularında istenilen belgeler nelerdir konusu da yine merak konuları arasında yer almaktadır. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen kadınların şu belgeleri hazırlamış olması gerekir:

  • Evlenme cüzdanı.
  • Başvuru yapılacak olan kurumdan sağlanan dilekçe.

Çeyiz Parası İçin Nereye Başvurulur?

Kişinin yaşadığı ikametgâh il ya da ilçe SGK müdürlüğüne veya SGK hizmet merkezine başvurarak evlenme ödeneğinden faydalanılabilir. Yetim aylığını emekli sandığından alan kadınlar:

  • Aylığı sağlanan ebeveynin 2008 1 Ekim tarihinden evvel kamu görevlisi olması, çeyiz başvurusunu başkentte bulunan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na yapılması gerekir.
  • Aylığı sağlanan ebeveynin 2008 1 Ekim’den sonra memur olmasına bağlı olarak, yaşanılan şehrin SGK il ya da ilçe müdürlüklerinde başvuru yapabilme imkânı sağlanır.

Çeyiz Parası Evlendikten Ne Kadar Sonra Verilir?

Bu uygulamadan faydalanabilmek için, evlendikten 5 sene sonrası içerisinde başvuruda bulunman gerekir. 5 seneden sonra yapılacak olan başvurular, geçersiz sayılır.
Çeyiz Parası Ne Zaman Yatar?

Çeyiz Parası Ne Zaman Yatar?

Çeyiz parasının ne zaman elinize geçeceğini düşünmeniz gayet normal. Her şeyin bu kadar pahalı olduğu bir dönemde, düğün masraflarını biraz olsun azaltabilmek sizi mutlu edecektir. Bu noktada başvurduğunuz çeyiz parasının ne zaman sonuçlanıp, elinize geçeceği de merak konusudur. Bu konuya şöyle bir açıklık getirmek isteriz ki, bu konunun belli bir süresi yoktur. Başvurunun ardından çeyiz parasının ne kadar vakit içerisinde elinize geçeceği, SGK müdürlüğündeki yoğunluk düzeyine bağlı diyebiliriz.

Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Çeyiz parasına başvuruda bulunmuş olabilirsiniz. Bu başvurunun ne zaman sonuçlanacağı da en merak konularınızdan biri haline gelebilir. Bu uygulamayı sorgulamanız en büyük hakkınızdır. Bu uygulamanın sorgulanması e-devlet ya da ALO 170 hattı üzerinden sağlayabilirsiniz.

Çeyiz Parası Geri Ödeniyor mu?

Çeyiz parasını geri ödemeyeceğinizi bilmeniz sizi eminiz ki mutlu eder. Geri ödemeli bir kredi olmayan devlet düğün yardımı, yetim kadınlara sağlanan geri ödemesiz bir destektir. Yalnızca bir defa alınacak olan bu yardım, devlet tarafından sağlanan bir destektir. Geri ödemeli evlilik yardımı ise, bankaların sağladığı evlilik kredisi olarak isimlendirilmektedir.

Çeyiz Parası Annenin Maaşından Kesilir mi?

Bu konu ile ilgili en merak edilen konulardan bir tanesi de sağlanan uygulamadan faydalandıktan sonra yetim parası olan annenin maaşı kesilir mi? Bu konuya bir açıklık getirmek gerekirse, biliyorsunuz ki yetim maaşları bekar kız çocuğu ve dul eş arasında paylaşılmaktadır. Başvuru sağlanmadığı taktirde maaşın tamamı dul eşe bırakılmaktadır. Bu noktada yetim maaşının hepsi dul eşe sağlanıp, yetim kız çocuğuna çeyiz parası sağlanması halinde, dul eşin maaşında kesilme meydana gelebilir. Gerçekleşen bu kesilme, dul eşin aldığı maaştan, yetim kız çocuğunun maaş üzerindeki hakkı oranında, 24 aya kadar yapılabilir.

Çeyiz Parası Hangi Bankadan Alınır?

Yetim aylığı sağlanan banka hesabından, çeyiz parası alınabilir. A’dan Z’ye kadar pek çok masrafı içeren düğün hazırlık sürecinde, bu uygulamadan faydalanarak biraz olsun masraflarınızı hafifletebilirsiniz.

Yorum gönder