Damat Yaka Çiçeği Nasıl Takılır, Nereden Alınır?
Damadın, düğünde giymiş olduğu smokin ya da takım elbise ciddiyetini biraz olsun hafifleten, gelinin ve çiçeğinin o rengarenk enerjisini damadın yakasına taktığı ufacık görünen ama bir o kadar da etkili yaka çiçeği ile uyumunu siz de seviyor olmalısınız. Son dönemlerde düğün fotoğraflarında karşımıza çıkan damat yaka çiçeklerine siz de sıkça rastlıyorsunuz değil mi? Damat yaka çiçekleri bizim de takip ettiğimiz trendler arasına girmeyi başardı. Eğer biz de olduğu gibi sizin de dikkatinizi çekmeye başardıysa, damat ve gelin arasındaki uyumu yansıtan damat yaka çiçeği nasıl takılır, nereden alınır gelin beraber inceleyelim.
Yaka Çiçeği Nedir?
Düğünlerde sıkça karşımıza çıkan son dönemlerin trendi yaka çiçeği nedir? Damatlık modellerinin yaka kısmına takılan ve mendil yerine geçen bu çiçekler aksesuarlar arasında yerini çoktan almış gibi görünüyor. Genellikle düğün konseptine ya da gelinin çiçek buketiyle uyumlu olarak kullanılan bu aksesuarlara cep çiçeği de diyebiliriz. Damatların yakasına takmış olduğu yaka çiçeği aslında uyum ve şıklığın detaylarda gizli olduğunun da bir kanıtı. Smokin ve takım elbise ile beraber kullanılan damat yaka çiçekleri, papyon ve kravat ile birbirini tamamlayan parçalardır. Fakat karmaşık bir görüntü olmaması adına, fular ile beraber kullanılmamasını öneririz. Geçmişi Orta çağ dönemlerine dayanan yaka çiçeği, o dönemlerde savaşa giden erkeklerin eşleri tarafından toplanan çiçeklerin zırhlarına takmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Askerler bu yaka çiçeklerini, aşklarının sonsuz olduğuna dair inançlarının simgesi ve kendilerini savaş döneminde kötülüklerden koruyacaklarını düşündükleri için takarlarmış. Damat yaka çiçeklerinin düğünlerde kullanılmaya başlaması ise 17. yüzyıla dayanıyor. O dönemin Fransa kültüründe düğün evinden kötü şansı uzak tutmaya yaradığı düşünülerek takılırmış. Sonrasında bu durum gelenekselleşmeye başlamış. Şimdilerde ise aksesuar yerine tamamen moda olduğu için damatların yakalarında görmeye başladık.
Damatlar yaka çiçeği seçerken, damatlık ile değil de gelin buketi ile uyumlu olmasına dikkat ediyorlar. Damat ile gelin arasındaki mükemmel uyumu gözler önüne seren yaka çiçekleri, ya bukette bulunan aksesuar ve çiçeklerden oluşturularak ya da direkt olarak gelin buketindeki renklerden esinlenerek yapılıyor. Örneğin; gelin buketinde lalelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir buket tercih edilmişse, aynı çiçeklerin kullanılmasıyla damat yaka çiçeği yapılabilir. Bazen de yaka çiçeğinin hazırlanmasında düğünün temasından ilham alınabilir. Mesela deniz temasının hâkim olduğu bir düğünde hem damadın yaka çiçeğinde hem de gelinin buketinde denizyıldızı figürü kullanılabilir. Gelin buketi ile damat yaka çiçeğinin uyumlu olarak seçilebilmesinin en kolay yolu, gelin buketi örneğini çiçekçinize göstererek onunla uyumlu olabilecek damat yaka çiçeği istemeniz olacaktır. Tabii ki illa düğün konseptinize uygun bir model aramıyorsanız. Başak dalı, tomurcuk gül, biberiye ve sukulent gibi malzemelerin gelin buketi ve damat yaka çiçeğinde sıkça kullanıldığını söylememiz yanlış olmaz. Kimi zaman da damat yaka çiçekleri gelin buketinin minyatürü olarak hazırlanabiliyor.
Düğünlerde damat yaka çiçekleri, damadın birinci dereceden akrabalarının birbirlerini tanıyabilmeleri amacıyla takılır. Damat, sağdıç olan arkadaşının da yaka çiçeği takmasını isteyebilir. Düğünde damadın diğer yaka çiçeği takan bireylerden ayırt edilebilmesi için damadın yaka çiçeği ile aynı model fakat farklı renkler kullanılması tercih edilmelidir.
Damat Yaka Çiçeği Nasıl Takılır?
Yaka çiçeğinizi istediğiniz gibi yaptırdınız fakat nasıl takmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? Gelin damat yaka çiçeği nasıl takılır beraber öğrenelim. Damat yaka çiçeği, smokin ya da takım elbisenin sol yakasına takılmaktadır. Yaka çiçeğinin sol tarafta bulunan cebe koyulması doğru değildir. Bazı egzotik düğünlerde, damat yaka çiçeklerinin papyonsuz ya da kravatsız şekilde, direkt olarak yeleğin üzerine de takıldığını görebilirsiniz. Damat çiçeğinin sağlam bir şekilde yakanızda durmasını istiyorsanız, çatal iğne ya da yaka iğnesi ile takmanız daha iyi olacaktır. Yaka çiçeğinin de ağır olmamasına dikkat ederek düğün zamanı boyunca sorunsuz şekilde yakanızda durmasını sağlayabilirsiniz. Damat yaka çiçeğinizin ağır olması, yakayı büzüştürerek kötü bir görüntü oluşmasına sebep olur.
Damat Yaka Çiçeği Nereden Alınır?
Artık damat yaka çiçeği nereden alınır diye düşünmenize gerek yok. Gelin buketinin satın alındığı çiçekçiden damat yaka çiçeğini de hazırlamasını isteyebilirsiniz. Hatta çoğu zaman damat yaka çiçeği, çiçekçi tarafından hediye edilebilmektedir. Fakat siz daha özel bir tasarım olsun istiyorsanız, gelin aksesuarlarının yapıldığı tasarımcılar ile çalışarak istediğiniz yaka çiçeğini yaptırabilirsiniz. Ayrıca yaka çiçeklerini, yapay çiçek düzenlemesi yapan çiçek malzemelerinin satıldığı yerlerden de alabilirsiniz. Yaka çiçeğini kendisi yapmak isteyenler de canlı ya da yapay çiçek, rafya, yaprak ve hasır ip gibi malzemeleri temin ederek kolayca kendi damat yaka çiçeğini hazırlayabilir. Özellikle düğününüzü bir sonbahar akşamı yapmayı düşünüyorsanız, kurutulmuş çiçekler kullanarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. İster satın alın ister kendiniz yapın damat aksesuarlarında özel bir yeri olan yaka çiçeğinin, düğünde gelin ile aranızdaki uyumu arttıracağından hiç şüpheniz olmasın.
Yorum gönder