×

Evlendikten Ne Kadar Süre Sonra Hamile Kalabilirsin?

Evlendikten Ne Kadar Süre Sonra Hamile Kalabilirsin

Evlendikten Ne Kadar Süre Sonra Hamile Kalabilirsin?

Evlendikten Sonra Çocuk Sahibi Olmak İçin Ne Kadar Beklemelisiniz?

Annelik, bugün pek çok kadını korkutan bir roldür ve bu nedenle, “hazır” olduklarını hissedene kadar tampon kullanmaya devam ediyorlar. Özellikle şehirli çiftler, evlendikten sonra bile yıllarca ebeveynliği koruyorlar. Bunun nedeni, ailelerine bir üye eklemeden önce duygusal, psikolojik, finansal ve maddi olarak mümkün olan her şekilde hazırlanmaları gerektiğini hissetmeleridir. Ayrıca, genellikle ebeveynlik kariyer gibi diğer alanları da kısıtlayarak hayatınızda bir alan açmak zorundadır. Evlendikten ne kadar süre ssonra hamile kalabilirsin?

Bir çift evlendiğinde, neredeyse her zaman arkadaşlarından ve ailelerinden gelen kaçınılmaz tacizle karşı karşıya kalırlar: Peki ne zaman çocuk yapacaksın?

Çocukları yoksa, evli insanlar genellikle ilklerini evliliğin ilk altı yılı içinde yapmak isterler. Daha genç yıllarda, evlenmekle çocuk sahibi olmak arasında daha uzun süreler görüyorsunuzdur, bazıları neredeyse on yıldan bahseder. Ancak insanlar otuzlu yaşlarına girdiklerinde, bu meselelere ayıracak daha az zamanları kalır. Elbette sosyal nedenler var, ancak aşağıda gösterildiği gibi kadınlar için de biyolojik sıkıntılar doğabilir. Hamile kalmak, hayatın neresinde olduğunuza bağlı olarak farklı anlamlara gelebilir.  Daha yüksek yaşlardaki bir gebelik durumu, ileri yaşlarda düşük veya ölü doğumla sonuçlanır.

Evlendikten Ne Kadar Süre Sonra Hamile Kalabilirsin

Bebek sahibi olmak istediğinize karar verdiğinizde, bunun bir an önce olmasını ummanız doğaldır. Muhtemelen çok kolay hamile kalan birini tanıyorsunuz ve sizin de hamile kalmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Hemen hamile kalabilirsiniz ama aynı zamanda hamile kalamayabilirsiniz de. Neyin normal kabul edildiğini bilmek önemlidir, bu yüzden dert edilecek bir neden yoksa endişelenmeyin.

Yeni evlenen çiftlerin%90’ı, denedikten sonra kadın 12 ila 18 ay içinde hamile kalacaktır. Kısırlık, doktorlar tarafından, 35 yaşın altındaysanız, 12 aylık sık, korunmasız cinsel ilişkiden (cinsel ilişki) sonra hamile kalamama (gebe kalma) olarak tanımlanır.

35 yaşında veya daha büyükseniz, doktorlar, altı aylık başarısız hamilelik girişimlerinden sonra doğurganlığınızı değerlendirmeye başlayacaklar. Düzenli adet dönemleri yaşıyorsanız, muhtemelen düzenli olarak yumurtluyorsunuzdur. Dönemler arasında, döngünüzün ortasında en doğurgan olduğunuzu bilmeniz gerekir. Siz ve eşiniz adet döngünüzün ortasında birkaç gün sık seks yapmalısınız. Ne zaman yumurtladığınızı öğrenmek için reçetesiz bir doğurganlık kiti kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda hamileliği tamamen planlayamayacağınızı hatırlamamız gerekiyor. Bütün bunlar, yumurtlamanızı engelleyecek bilinen, ciddi tıbbi problemleriniz olmadığını, doğurgan olduğunuzda seks yaptığınızı ve partnerinizin sperm üretme kabiliyetini etkileyebilecek bilinen, ciddi tıbbi problemleri olmadığını varsaymaktır.

Geçmişte bir eşi ile kısırlık öyküsü olan veya kısırlıkla ilişkili olduğu bilinen diğer tıbbi sorunları olan herkes daha önce değerlendirilmelidir. Bir kadının sahip olabileceği sorunların bazı örnekleri, düzenli adet dönemlerinin olmaması, yetersiz veya aşırı aktif tiroid gibi herhangi bir hormonal sorun, kanser olması ve kanser tedavisi görmesi nedeniyle şüphelenilebilecek yumurtlamayı içerir. Hormonal sorunlar ve kabakulak gibi bazı hastalıklar, bir erkeğin çocuk sahibi olma yeteneğini etkileyebilir.

Nihayetinde siz ve eşiniz bildiğiniz kadar iyiyseniz ve adet döngünüzün ortasında düzenli olarak seks yapıyorsanız ve 35 yaşın üzerinde değilseniz, endişelenmeye başlamadan önce kendinize epey bir ay süre vermelisiniz. Hamileliği tamamen planlayamayacağınızı hatırlamanız gerekir. Hamile kalmanız altı ay veya daha uzun sürebilirken, aynı zamanda gebe kalamayabilir ve yine aynı zamanda ilk denediğinizde de hamile kalabilirsiniz. Fakat, sağlığınıza göre çocuk sahibi olmak için ideal bir zaman çizelgesi var mı?

Hemen ya da beş yıl sonra için çocuk sahibi olma kararınızı yeniden gözden geçirmeli misiniz? Burada hem sizin hem de çocuğunuzun sağlıklı olması için evlendikten sonra çocuk sahibi olmak için ne kadar beklemeniz gerektiğine bir göz atacağız.

20 Yaşından Önce Evlendiyseniz

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hamilelik ve doğum sırasındaki komplikasyonlar, dünya genelinde 15-19 yaş arası kız çocuklarının ikinci ölüm nedenidir. Aslında, ilk kez anne olan bir anne 20 yaşın altındaysa, bebeğinin ölme riski çok yüksektir. Ayrıca, kariyer açısından aileye yeni bir üye eklemek için henüz çok erken olabilir, çünkü bu yıllarda çoğu insan kendini sürdürmek için bile mücadele ediyor. Yasal olarak, erkeklerin 20 yaşından önce evlenmesine izin verilmiyor, bu nedenle sağlık durumları söz konusu değil. Duygusal ve psikolojik olarak da 20 yaşından önce çocuk sahibi olmak çok erkendir çünkü ebeveynliğin daha olgun bir bakıma ihtiyacı vardır.

20,25 Yaş Arasında Evlendiyseniz

Evlenir evlenmez bebek sahibi olabilirsiniz. Bu yıllarda anne yumurtalarının kalitesi çok iyidir. Ayrıca erkeğin spermleri çok taze olgunlaşmıştır ve hamile kalmak için mükemmeldir. Bununla birlikte, hamileliğin duygusal ve mali yüküne bakılırsa, bu zaman diliminde hamileliğin üstesinden gelmek adına daha iyi donanımlı olurlar.

25 ,30 Yaş Arasında Evlendiyseniz

Evlenir evlenmez bir bebeğiniz olmalı ve onu fazla geciktirmemelisiniz. Pek çok çift, bunun bebek sahibi olmak için en iyi yaş olduğunu düşünüyor. Aslında, Y kuşağı çiftlerinin çoğu, 30’lu yaşların başında değilse de bebek sahibi olmak için bu zaman dilimini seçiyor. Bununla birlikte, sağlık açısından, bir kadının doğurganlık seviyesi düşer ve hamile kalma şansı bir yıl içinde dörtte bir oranında düşer. Erkek tarafında ise bu yaşlarda erkeğin sperm kalitesi büyük ölçüde yaşam tarzına bağlıdır.

30 İla 35 Yaş Arasında Evlendiyseniz

Bununla birlikte, sizin ve eşinizin fiziksel olarak formda ve ebeveyn olmak için iyi olduğunuzdan emin olun. Bu yaşta babanız varsa, spermleriniz büyük olasılıkla fit ve anormal değildir. Araştırmalar, yaşın gün geçtikçe artmasıyla bebeğinizin otizm gibi birden çok hastalığa yakalanma riskini artırabileceğini söylüyor.

40, 45 Yaşları Arasında Evlendiyseniz

Sorunlar anne ve çocuk için çok sayıda artar. Çocuğun kromozom kusurları geliştirme şansı her 19 kadından 1’e kadar yükselir. Kadınların normal doğumla bebek sahibi olmaları çok zorlaşır.

45 Yaşından Sonra Evlendiyseniz

45 yaşından sonra evlendiyseniz ve kendi çocuğunuzu yapmayı düşünüyorsanız, tekrar düşünmelisiniz! Öncelikle bir kadının kendi yumurtasından sağlıklı bir bebek sahibi olma şansı yüzde 1’e düşüyor! Gebelik diyabeti ve hipertansiyon gibi hamilelikle ilgili sorunlar kadın için pek çok kez artmaktadır. Ayrıca spermler daha da zayıf ve anormal olduğu için çocuğun hastalık riski 13 kat artmaktadır! Doğacak çocuğunuz otizmin yanı sıra meme kanseri (kızsa) ve cücelik riski de altındadır.

Yorum gönder