×

Simeon Sakskobburggotski Kimdir? ve Hayatı

Simeon Sakskobburggotski

Simeon Sakskobburggotski Kimdir? ve Hayatı

Simeon Sakskobburggotski 16 Haziran 1937 yılında Sofya’da dünyaya gelmişti. 1943-1946 yılları arasında Bulgaristan çarı olan Simeon, 1946 yılında olan devrimde kardeşiyle ve annesiyle birlikte sürgüne gönderilmişti. Sonrasında 2001 yılından 2005 yılında kadar ülkesinde Başbakanlık yapmıştır. Ayrıca Simeon bir siyasetçiydi.

Simeon Sakskobburggotski, 2.Dünya Savaşından bu yana kalan iki devlet başkanından biri olma özelliğini de taşıyor. Ayrıca Simeon, Çar unvanına almış olan ve yaşayan tek insandır.

Sürgün Edilişi

O yıllarda yeni üç vekil tayin edilmişti ve bu arada Simeon, annesi ve kız kardeşi Sofya’nın yakınlarında bulunan Vrana Sarayı’nda kalmaya başlamışlardı. Sovyet huzurunda gerçekleşen ve 15 Eylül 1946 yılında yapılan reform sonucunda monarşi kaldırılıp yerine Cumhuriyet getirildi. Daha sonra Simeon ’un içinde bulunduğu bu Kraliyet ailesi Bulgaristan’a sürgüne gönderildi. Bunun üzerine annesinin ailesinin yaşadığı yer olan İskenderiye’ye gitmek üzere yola çıkmışlardı. Uzun süren bu yolculukta ilk önce Trenle İstanbul’a gitmişlerdi. Daha sonra gemiyle İzmir’e ve oradan da İskenderun’a. Bu uzun yolculuk sonrasında annesinin ailesinin yanına ulaşabilmişlerdi. Simeon burada koleje gitmiş ve okulunu bitirmişti.  1951 yılında Simeon ve ailesine İspanyol hükümeti sığınma hakkı vermişlerdi.

Simeon Sakskobburggotski Eğitim Hayatı

Amerika’da bir koleje kaydoldu ve bunun sonucunda teğmen olarak okulunu bitirdi. Sonrasında İspanya’da hukuk ve işletmeciliği üzerine eğitim almaya karar vermişti ve almıştı da. Daha sonra iyi bir iş adamı olmuş ve tam on üç yıl boyunca Technicolar SA’nın İspanya’da bulunan yerin başkanı oldu. Ayrıca Simeon bazı sektörlerin danışmanlığını da yapmıştı.

Simeon ’ın Bulgaristan’a Dönüşü

Komünizm de bir çöküş yaşanmasından sonra Simeon a Bulgaristan pasaportu verilmiş ve monarşinin kaldırılması üzerine Simeon Bulgaristan’a dönmüş ve birçok insan tarafından güzel bir şekilde karşılanmıştı. Komünizmin hâkim olduğu dönemlerde Simeon ve ailesinin elinden alınan mülkler Simeon ve ailesine geri verildi.

II.Simeon ülkesine döndükten sonra Ulusal Hareketin başına geçmiş daha sonra seçimlere katılmış fakat yeterli sandalyeyi elde edememiş bunun bir sonucu olarak Hak ve Özgürlükle koalisyonun kurmuştu. Daha sonra tekrar seçimlere katılmış ve partisi 2. Olmuş Bunun üzerine Sergey Stanishev’in kurmuş olduğu partilerde görev almıştı.

Simeon ‘un Ailesi

Simeon Margarita Gomez-Acebo isimli bir İspanyol ile evlenmiş ve bu evlilikten beş çocuk dünyaya gelmiştir. Ayrıca çocuklarının hepsine K harfiyle başlayan isimler vermişti.

Yorum gönder