Evlilik Korkusu/Gomofobi Nedir, Evlilik Fobisi Nasıl Yenilir?
Kusursuz giden bir ilişkin var ve partnerini gerçekten seviyorsun. Onunla vakit geçirmek sana zevk verse de konu evlilik olunca bulunduğun yerden arkana bakmadan kaçmak istiyorsun. Evet, bunun adı “gomofobi”. Merak etme senin için, uzman doktorlar ile iletişime geçtik ve problemin üstesinden nasıl gelinir bilgiler edindik. Yazımızın devamını okuyarak, evlilik korkusu/Gomofobi nedir, evlilik fobisi nasıl yenilir konusu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Evlilik Korkusu Nedir?
Uzmanlar evlilik korkusu nedir diye merak eden insanların sorusuna bir yanıt oluşturdu. Evlenerek bir kişiyle, hayatının geri kalan tüm zamanını paylaşma düşüncesi ve bir kişiye bağlanma korkusu durumu pek çok insanın başına gelmektedir. Bu durum uzmanlarca bir başka değişle çevresel faktör ya da ailenin etkisi ile evlilikten kaçma durumu olarak nitelendirilmektedir.
Evlilik Korkusu Neden Olur?
Yine uzmanlar, evlilik korkusu neden olur sorusuna siz değerli bireyler için açıklık getirmiş durumdadır. Küçüklükten beri aile içerisinde sevgisizlikle beraber kavgalara, uyuşmazlıklara tanık olmuş çocuklar, bu durumu bilinç altına bir travma olarak kaydedebilir ve ileriki hayatlarında evlilikten kaçabilirler. Bunların dışında anne babanın mutlu bir evliliğine şahit olmuş kişilerde de yine evlilik korkusu problemi görebilmektedir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkması da “ya benim böyle mükemmel bir evliliğim olmazsa” düşüncesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda; kadınlarda bu problemin ortaya çıkması durumu daha çok sürekli yemek yapmak, çocuk bakmak gibi nedenlerden ötürü olsa da, erkeklerde bu rahatsızlık daha çok maddi yetersizlik durumlarından ötürü çıktığı tespit edilmiştir. Öte yandan hem kadınlarda hem erkeklerde ortaya çıkan evlilik korkusu da geçinememe, boşanma gibi düşüncelerden dolayı ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Aldatılma korkusu, eşin ailesi ile anlaşamama düşüncesi, geçimsizlik, şiddete maruz kalma gibi durumlar da bu problemin doğmasına sebep. İyi bir baba olamama, iyi bir eş olamama gibi kaygılar da yine Gomofobi’yi ortaya çıkarır. Geçmiş zamanlarda yaşanan olaylar da yine Gomofobi’nin ortaya çıkma sebepleri arasında görülmektedir. Bu olaylara örnek olarak; terk edilme, kontrol edilme, umursanmama, ilgi görmeme, sevilebilir olduğuna inanmama gibi durumlar örnek gösterilebilir. Aile içi olaylar, yakın ilişki kurma ya da bağlanma gibi durumları olumsuz anlamda etkileyebilir.
Evlilik Korkusu Nasıl Anlaşılır?
Siz değerli okurlar için evlilik korkusu nasıl anlaşılır konusuna da bir açıklık getirmek isteriz. Evlilik aşamasındaki süresiz uzatmalarla beraber ertelemeler, gerçekleştirilmesi gereken adımları uzattıkça uzatmak evlilik korkusu belirtileri ile açıklanmaktadır. Yaşanılan ev, aile ortamı, yetiştirilme şeklinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilen evlilik korkusu pek çok şekilde anlaşılabilir. Evde sürekli olarak evliliğin kötü olduğuna dair izlenimler bırakılıyorsa, anne babayı sürekli kötülüyorsa, kız çocuğu erkeklerden nefret ederek evlilikten kaçabilir. Başka bir örnek vermek gerekirse evde sürekli annenin üzüldüğünü, evlilikten dert yandığını gören erkek dünyadaki tüm kadınların aynı şeyi yaşadığını düşünerek, kendisi de evlendiğinde eşine aynı şeyleri yaşatacağını düşürerek evlilikten kaçabilir.
Evlilik Fobisi Nasıl Yenilir?
Evlilik fobisi nasıl yenilir konusunda yapılan araştırmalar, şu tavsiyeler neticesinde bu problemden kurtulabileceğimizi tespit etmiştir:
- İhtiyaçları Anlamaya Çalışmak: Evlenmekten kaçan kişiyi evlenmeye ikna etmek yerine, gereksinimlerini anlamaya çalışmak gerekir. Bu korku neden var diye düşünerek, korkusu olan kişiye şefkatle yaklaşmamız gerekir. Kavgasız bir ortamda ve sakin bir şekilde çiftlerin hayalleri ve istekleri ile ilgili konuşmaları gerekir.
- Ekip Olarak Hareket Etmek: Çiftlerin ekip olarak hareket etmeleri gereklidir. Bununla beraber birine güvenmek ve arkadaş olabilmek de evlilik korkusunun konuşabilmesini sağlayacağı bilinmektedir. Bu durum ilişkiyi güçlendireceği gibi, korkuları aşma konusunda destek sağlayacaktır.
- Önyargılı Olmamak: Evlilik korkusu yaşayan bireylerin bazılarının, yalnızca çevrelerinin etkisi dolayısı ile önyargılar geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu sebepten ötürü evliliklerin kendine göre dinamikleri olduğunun farkına vararak, ön yargılardan uzak durmak gerek.
- Genelleme Yapmamak: Çevremizde var olan kötü evlilikler için genelleme yapmamaya özen göstermeliyiz. Bireysel sınırlar, evlilik içinde belirlenmelidir. Açık bir iletişim ile beraber karşılıklı sevgi ve hoşgörüye de gerekli özeni göstermek gerekir. İlişkiye güvenmek her şeyden önemlidir. Karşınızdaki kişi ile bir ömrü sürdürmek için ona olan bağlılığı, sıcaklığı, desteği ve güveni hiçbir zaman eksik tutmamak gerekir. “Biz olabilme” duygusundan hiçbir zaman vazgeçmemek gerekmektedir.
Evlilik korkusu rahatsızlığı ile ilgili gerekli tüm detayları paylaştığımızı düşünüyoruz. Yukarıda yazmış olduğumuz durumlara kulak vererek bu problemden kısa bir süre içerisinde olmasa da belli bir süre içerisinde kurtulabileceğinizden eminiz. Sevdiğiniz bir insanla ömrünüzü birleştirmek, onunla aile olmak, yuva kurmak kadar güzel ne olabilir ki bu hayatta? Tüm korkularınızı bir kenara bırakarak, karışındakine şans vermeyi deneyin. Unutmayın çevrenizde gördüğünüz birkaç evlilik kötü diye, geri kalan tüm evlilikler de kötü diye bir durum söz konusu değildir. Her şeyi güzelleştirmek ikinizin elinde ve “iki gönül bir olduktan sonra, samanlık seyran olur” diye boşuna dememiş atalarımız!
Yorum gönder