×

Kimler Nikah Şahidi Olmaya Uygundur?

Kimler Nikah Şahidi Olmaya Uygundur

Kimler Nikah Şahidi Olmaya Uygundur?

Evlilik hazırlıkları oldukça heyecanlı ve yorucu işlemlerdir. Her şey tamamlanmış ve sıra nikah kıymaya gelinmiş ise yolun büyük bir kısmını geçmişsiniz demektir. Nikah kıyarken sadece gelin ve damat olması yeterli değildir. Aynı zamanda nikah şahitlerinin de olması gerekir. Nikah kıyarken kaç şahit olması gerekiyor diye düşünecek olursak nikah için en az 2 kişinin şahitlik etmesi gerekmektedir diyebiliriz. Nikah şahidinin en az 2 en fazla 4 kişi olması gerekir yani sadece 2 kişi olması şart değildir. Bu seçenekler belediyeye göre değişmektedir. Her belediye için sistem aynı değildir. Bu yüzden yeni evlenecek olan çiftler evlenmek için başvurdukları belediyeden bu konu hakkında detaylı bilgi almaları gerekiyor. Eğer ki bu bilgiyi almadan nikah şahitlerini 2 kişi olarak belirlerler ise nikah günü aksilik yaşanır ve nikah ertelenebilir. Bundan dolayı bu detay gözden kaçırılmamalıdır. Tüm bu nikah şahidi hakkında detaylı bilgi alındıktan ve nikah şahitleri ayarlandıktan sonra nikah şahitleri görevlilere bildirilmelidir. Nikah şahitlerini yetkililere bildirmek işlemi oldukça basittir. Tam nikah günü nikah şahitleri salona girerken kimliklerini görevli memurlara vermeleri gerekmektedir. Bunun yanında TC kimlik numaralarını ve adreslerini de görevlilere bildirmeleri gerekmektedir. Sadece bu işlem yeterli olacaktır. Tüm bu detaylara ve şartlara dikkat ederek işlemler yapılır ve planlar yapılır ise herhangi bir aksilik çıkmayacaktır. Kimler nikah şahidi olmaya uygundur?

Kimler Nikah Şahidi Olmaya Uygundur

Nikah Şahidi Neden Olmalıdır?

Nikah şahidi olmanın önemi nikah ve çiftler için çoktur. Sebebi ise nikah şahidinin nikah sırasında bulunmasının verdiği yetkidir. Nikah şahidinin çiftlere şahitlik etmesi aynı zamanda o çiftlerin evlilik taleplerinin onaylanması demektir. Nikahta nikah şahitlerinin bulunması şahitlik edilen çiftlerinin kendi rızaları ile evlenmek istediklerine işaret eder. Bununla beraber evlenen çiftlerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu da onaylamış olurlar ve nikaha tanıklık ettiklerine dair onay vermiş olurlar. Nikah sırasında sırası ile çiftlere birbirlerini eş olarak kabul edip etmedikleri sorulur. Birbirini eş olarak kabul eden çiftler evet dedikten sonra sıra şahitlere gelir. Nikah memurunun görevi hem nikahı kıymak hem de şahitlerden onay almaktır. Birbirlerini onaylayan çiftler ardından nikah memuru şahitlere tanıklık edip etmediklerini sorar. Bunun sonucu eğer evet ise nikah memuru nikahı kıymak için onay almış olur ve nikahı kıyar. Nikah şahidi olması demek çiftlerin evliliğinin onaylanması demektir. Nikah şahitlerinin bulunması evlenecek olan her iki tarafında kendi rızaları ile birbirlerini onayladıklarını ve istediklerini belirtir. Tüm bu sebeplerden kaynaklı nikah şahitliği oldukça önemli ve kesinlikle olması gereken bir detaydır.

Kimler Nikah Şahidi Olabilir?

Nikah sırasında kesinlikle nikah şahitleri olmalıdır. Bu şahitlerin kaç kişi olacağını nikahın kıyılacağı belediye tarafından belirlenir. Fakat herkes nikah şahidi olamaz. Nikah şahidi olmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar ise Türk Medeni Kanunu’na göre belirlenmektedir. Peki tüm bu şartlar nelerdir diye soracak olursanız sizlere detaylardan bahsedeceğiz. Öncelikle nikah şahidi olacak kişi 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Kesinlikle akli dengesinin yerinde olması gerekmektedir. Ayrıca yabancı birileri şahitlik için kabul edilmemektedir yani nikah şahidi şahitliğini yapacağı kişiyi tanıyor olması gerekmektedir. Ancak nikah şahidi olacak kişilerin şartları arasında o kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şartı yoktur. Bu yabancı uyruklu birisi nikah şahidi olabilir mi? Sorusunun cevabı oluyor. Yani yabancı uyruklu birisi nikah şahidi olabilir. Ancak yabancı uyruklu kişilerde de nikah şahidi olmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar; yabancı uyruklu kişinin oturma izni olması, geçici bir kimliğinin bulunması ya da eğer ki turistik amaçlı gelinmiş ise pasaportunun bulunması gerekmektedir.

Nikah şahitliği için çifti tanıyan birileri olmaları gerektiğini bildirmiştik. Peki kardeş nikah şahidi olabilir mi? Sorunun cevabına gelecek olursak kardeşler nikah şahidi olabilir diyebiliriz. Nikah şahidiniz ile aynı soyadını taşıyor olmanız o kişinin nikah şahidiniz olamayacağı anlamına gelmez. Yani kardeşleriniz sizlerin nikah şahidi olabilir. Bu durumda herhangi bir engel ya da sakınca yoktur. Sadece kardeşleriniz değil akrabalarınızdan her hangi bir tanıdığınız, kuzenleriniz, amcanız, teyzeniz, halanız ya da diğer yakın akrabalarınız da sizlerin nikah şahidi olabilirler.

Nikah İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Nikah için gereken belgeler nikah öncesi tamamlanmalıdır. Bu belgeler çok zaman alan ya da zahmetli işler değildir. Bu belgelerin en başında evlenme beyannamesi bulunmaktadır. Bu belge evlendirme dairesinde evlilik için başvuru yapılırken alınacak olan bir belgedir. İkinci gereken belge ise fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisidir. Bu nüfus cüzdanı son 10 yıl içerisinde yenilenmiş, okunaklı ve kimlikte yeni bir fotoğrafın olması gerekmektedir. Ayrıca tanınacak bir fotoğraf olmasına özen gösterilmelidir. Üçüncü gereken belge ise vesikalık fotoğraftır. Nikah için vesikalık fotoğraf nasıl olmalıdır? Sorusunun cevabına gelirsek eğer, net olarak yüzünüzün göründüğü, renkli ve aynı zamanda son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır diyebiliriz. Dördüncü olarak nikah sağlık raporu gerekmektedir. Evlenmeden önce çiftlerin sağlık raporu almaları gerekmektedir. Sağlık raporu için çiftlerin evlenme muayenesi olmaları gerekmektedir.  Bunun nedeni ise çiftlerin evlenmelerine herhangi bir sağlık engeli var mıdır, yok mudur? Sorusunun cevabını belirlemektir. Bu sonuçlara dayanarak yapılması gereken işlemler neler ise yapılmalıdır.

Nikah şahidi Olamayacak Kişiler Kimlerdir?

Nikah şahidi için seçilebilecek kişiler hakkında sizlere bilgi verdik. Fakat nikah şahidi olamayacak kişiler hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bunun en başında yaş sınırı gelmektedir yani 18 yaş altındaki bireyler nikah şahidi olamaz. Ayrıca akli dengesi bulunmayan kişiler de nikah şahidi olamazlar. Nikah şahidi seçerken tüm bu detaylara dikkat edilmelidir.

Yorum gönder