×

Winston Churchill Kimdir? Winston Churchill Hayatı

Winston Churchill

Winston Churchill Kimdir? Winston Churchill Hayatı

Winston Churchill, 1875 yılında doğdu.  Asıl adı Winston Leonard Spencer- Churchill’dir. 2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere başkanı olarak görev yaptı.  Ünlü bir yazar olduğu için Nobel Edebiyat Ödülünü almaya hak kazandı. Winston Churchill, Beyaz Saray’da düzenlenen ulusal vatandaşlık töreninde Amerika Birleşik Devleri ulusal vatandaşı olmuştur.

Winston Churchill’in Ailesi

Winston Churchill, 1875 Oxfordshire / İngiltere’de dünyaya geldi.   Ailesinin kullandığı soyad Spencer- Churchill’dir.  Winston Churchill, soyadında Spoencer’i tercih etmedi.  Winston Churchill’ın babası Randolph bir politakıcının oğlu olarak dünyaya gelmiştir.  Annesi Jennie Jerome Churchill ise Amerika’nın sayılı zengin ailelerinden birisinin kızıydı.

Winston Churchill eğitim hayatının büyük bir bölümünü yatılı okullarda bitirdi.  Harrow yatılı okulda etrafına sert ve saldırgan bir tavır beslediği için birçok cezaya çarptırıldı. Bu karakterinden ziyade okulda İngilizce ve Tarih derslerinde başarılı bir öğrenci olduğu için dikkat çekiyordu.  Ayrıca okulda Eskirim sporuyla çok fazla ilgilendi. Annesi Winston Churchill’in okuldan kopmasını engellemek için ziyaretlerini çok kısa ve az yapıyordu. Bu durum Winston Churchill’i çok üzdüğü için annesine bir mektup yolladı ve yanına babasıyla birlikte çok gelmesini istedi. Winston Churchill ile annesi çok yakın arkadaş gibi konuşmaya başladılar.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamladı ve babasının izinden gitti. Fakat babası ilgisiz ve Winston Churchill’a çok yakın değildi. Babası ile arası hiçbir zaman düzelmedi ve sadece annesiyle iyi anlaşmaya devam etti.

Winston Churchill’in Orduya Girmesi

Winston Churchill, 3 kez orduya katılmayı denedi ve sonuncusunda Kraliyet Donanmasına girdi. 20 yaşında kraliçe emrinde bir teğmen olarak görev yaptı.  Görev yeri olan Hindistan’da yaşadığı sorun nedeniyle omuz sakatlığı geçirdi.

Boer Savaşı’nda büyük kayıp veren İngiltere, Winston Churchill ve beraberindeki birçok askeri esir düştü.  Fakat esirlik döneminde kaçma girişiminde bulundu ve kaçmayı başardı.  Kaçtıktan sonra halkın gözünde korkusuz ve kahraman olarak nitelendirildi. Muhafazakar Parti’den milletvekili olarak meclise girdi.  Siyasi kariyeri çok hızlı ilerlerken Çanakkale yenilgisinden sonra halkın gözünde itibarı azaldı.  Çanakkale’yi çok hafife alması ve ısrarcı tavrı yüzünden tarihi bir mağlubiyet yaşadı.
Bu mağlubiyetin sebebi olarak görülen Winston Churchill halk tarafından büyük bir nefretle karşılandı. 1924 yılından yapılan seçimlerle Maliye Bakanı oldu.

1940 yılında yükselerek İngiltere Başbakanı olmayı başardı.  İkinci Dünya Savaşı’nda iyi politikalar izlemesi ve ABD’nin yanında yer almasından dolayı İngiltere tarihine adını yazdırmayı başardı.  Ruslarla yakınlık kurmaya çalıştı fakat Rusların tehdit oluşturmasından çekindiği için Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye çalıştı. Türkiye’nin barışçıl tavrı nedeniyle eli boş döndü.  İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa Birliği, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü gibi işlevsel kurumların birleşmesinde büyük rol oynadı.  Yaşı ilerledi ve tüm yetkilerini Anthony Eden’e teslim ederek inzivaya çekildi.

Winston Churchill’in Yaşlılığı

Boş vaktinin büyük bir bölümü sanata ve zaanata ayırdı. Yaptığı eserler insanlar tarafından büyük rağbet gördü. Bu sebeple Churchill, Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Winston Churchill 1966 yılında Londra’da vefat etti.  Londra’da 90 yaşına kadar yaşan Winston Churchill inme nedeniyle hayatını kaybetti. Cenazesine birçok devlet adamı ve ülke temsilcisi katıldı.

Yorum gönder