×

Ashab-ı Kehf Yedi Uyurlar

Ashab-ı Kehf  Yedi Uyurlar

Ashab-ı Kehf Yedi Uyurlar

Müslümanlar ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Ashab-ı Kehf  Yedi Uyurlar mağarası Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunmaktadır. Eshab-ı Kehf olarak da adlandırılan mağara halk arasında Ziyaret Dağı diye anılmaktadır. Konik biçimde olan mağara 300 metrekare büyüklüğünde, 10 metre yüksekliğinde olup, içinde üç tane tünel mevcuttur. 20 merdivenle inilen bu mağara aynı zamanda Kuran-ı Kerim’de Kehf Suresi’nde geçmektedir.

Ashab-ı Kehf  Yedi Uyurlar

Ashab-ı Kehf – Yedi Uyurlar Efsanesi

Efsanede anlatılana göre Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş, Kefeştetayuş isimlerini taşıyan yedi genç Hristiyan dinine mensuptur. Putperest Rum Hükümdar Dakyanus, bu gençleri huzuruna çağırarak derhal putperestliğe geri dönmeleri, eğer dönmezlerse hepsini öldüreceğini ve buna karar vermeleri için bir kaç günleri olduğunu söyler. Bunun üzerine yedi genç, köpekleri Kıtmir’i de yanlarına alarak kaçarlar ve bu mağaraya sığınırlar. Allah tarafından derin bir uykuya dalarlar, 300 seneden fazla bu mağarada uyurlar. Aradan geçen yüzyıllardan sonra içlerinden biri uyanarak yiyecek ihtiyaçlarını gidermek için kente inip alışveriş yapar ama yiyeceklerin parasını eski paralarla ödediği için satıcının dikkati çeker.

Bunun üzerine satıcı bu parayı nerede bulduğunu gence sorup, kendisini oraya götürmesini ister. Beraber yola çıkıp mağaraya vardıklarında genç, yedi arkadaşıyla mağarada kaldıklarını yanındakine söyleyip, arkadaşlarını rahatsız etmemek için önce kendi mağaraya girmek ister. Yanındaki bunu kabul eder ama genç bir daha dışarı çıkmaz. Bunun üzerine kendi içeri giren satıcı mağarada hiç kimsenin olmadığını, sadece yedi yavru kuşun mağarada yuva yaptığını görür. O zamandan sonra bu mağaraya Yedi Uyurlar Mağarası denmiştir. Günümüzde müze haline gelen bu gizemli mağara, her sene yurtiçi ve yurtdışından gelen birçok turistin uğrak noktası olmaya devam etmektedir.

Yorum gönder