×

Büyükada Rum Yetimhanesinin Korkunç Hikâyesi

Büyükada Rum Yetimhanesinin Korkunç Hikâyesi

Büyükada Rum Yetimhanesinin Korkunç Hikâyesi

Tarih boyunca pek çok medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmış olan İstanbul, pek çok hikâye bulundurmaktadır. Bunlardan bir tanesi de, Büyükada Rum Yetimhanesi ile ilgilidir. Bu yazımızda, yetimhane hakkında anlatılmakta olan korkunç bir hikâyeyi ele alacağız.  Büyükada Rum Yetimhanesinin Korkunç Hikâyesi;

Büyükada Rum Yetimhanesi Korkunç Hikayesi

Büyükada Rum Yetimhanesi, 1898 yılında inşaya başlanmış olup, 1903 yılında kullanım için açılmıştır. Bu dönem Osmanlı padişahı, II. Abdülhamit’tir. Bu bina ilk önce bir otel olarak tasarlanmış olsa da, gerekli olan izinlerin alınamaması neticesinde bu gerçekleşememiş ve devri meydana gelmiştir. Bunu yeni alan kişi ise Eleni adında bir Rum kadın olmuştur. Eleni, yapıyı Patrikhane’ye bağışlamış, bundan sonra Yedikule’deki Balıklı Rum Hastanesinde yer alan yetimhane, buraya taşınmıştır.

Bundan sonra binaya 1. Dünya Savaşı esnasın Kuleli Askeri Mektebi yerleşmişken, savaş ardından işgal kuvvetleri tarafından buraya yollanan Rum göçmenleri barındırmıştır. Bina tarihi boyunca Rusya’da Bolşevik Devriminden kaçan Ruslara da ev sahipliği yapmış, bu esnada binaya çeşitli zararlar verilmiştir.

Büyükada Rum Yetimhanesinin Korkunç Hikâyesi

Yetimhanenin Korkunç Hikâyesi

Yetimhane hakkında anlatılan hikâye, bu yapının henüz Rum yetimhanesi olduğu dönem ile ilgilidir. Anlatılanlara göre bu dönemde bina, bir yangına maruz kalmıştır. Ancak yapı, fazla zarar görmemiştir. Buna karşılık bazı çocuklar bu yangında hayatını kaybetmiş, yangında bir çocuk da yanlışlıkla kuyuya düşmüştür. Ancak bu çocuk, sesini kimseye duyuramamış, böylece fark edilmeyerek ölmüştür.

Anlatılanlara göre yapıdan, çocuk sesleri yükselmekte olup, çocuğun ölüme bırakıldığı kuyudan da bir çocuk sesi gelmektedir.

Yorum gönder