×

DNA Şifreleri Nedir?

DNA

DNA Şifreleri Nedir?

Her canlının varlığının temeli olan DNA molekülleri, dünyada ilk defa 1869 yılında Friedrich Miescher tarafından keşfedilmiştir. Ancak insanoğlunun ve her canlının kalıtımsal parçası olduğunun bulunması 1943 yılında oluşmuştur. DNA molekülü; Adenin, Timin, Guanin ve Sitozin adlarında, kodlamayı sağlayan dört nükleotididen ve 20 farklı amino asit kombinasyonlarından oluşmaktadır.

Bilim insanlarına göre, tek bir hücredeki DNA açılımı 3 metre uzunluğunda olup, tüm hücrelerdeki DNA zincirlerinin uç uça eklenmek şartı ile toplam uzunluğu ise, 10 milyon yıl uzakta olan Plüton gezegenine gidip dönmeyi sağlayacak uzunluktadır. DNA’nın yarı ömrü 521 yıl olup, her 521 yılda DNA moleküllerinin yarısı bozulmaktadır. Uzmanların belirttiğine göre DNA hakkında diğer bir ilginç gerçek ise, tüm insanlarda olan DNA dizinlerinin % 99,9’un aynı olması, aradaki farklığın ise sadece % 0,1 lik kısmı kapsamasıdır. Biyolojik olarak herkesi farklı kılanda sadece bu % 0,1’lik kısımdır.

DNA

Her hücrenin DNA’sı günde 1 milyon kez hasara uğramakta olup, bu hasarlar DNA mekanizmaları tarafından anında tamir edilmekte ve genlerin değişmesi bu şekilde engellenmektedir. Bazı kalıcı ve tamiri imkânsız hasarlar ise çaresiz hastalıkların doğmasına neden olmaktadır. DNA hakkındaki en enteresan bilgilerden birisi de, bir muzun DNA’sıyla, insanın DNA’sının % 55 oranında benzerlik taşımasıdır. DNA’nın % 8’ini oluşturan ise, eski zamanlarda insanları enfekte eden virüslerin günümüze taşınmasıdır.

Yorum gönder