×

Antimadde Nedir? Anti Madde Hakkında Bilmemiz Gereken 10 Şey

anti madde

Antimadde Nedir? Anti Madde Hakkında Bilmemiz Gereken 10 Şey

Blok odası ya da parçacık hızlandırıcı şeklinde kimyasal ve fiziksel etkiler dolayısı ile imha edilen antimadde, anti proton, nötron, pozitron gibi parçacıklara hâkimdir.

Anti Madde Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yakıt ya da pozitron emisyon tomografisi için kullanılır. Avrupa nükleer Araştırma Merkezi Dolayısıyla önemli bir ticari yapıya sahip olan antimadde sadece 1 gramı bile oldukça pahalıdır.

Anti Madde Tarihçesi

20 yüzyılın ortalarına gelmeden görecelik kuramı ve kuantum mekaniği gibi fizik temelleri ve teorileri yeni yeni konuşulmaya başlamışken bu maddenin ortaya atıldığını söylemek mümkün.

1905 senesinde Albert Einstein uzay ve zaman ile ilgili açıklamalarında bu madde ile ilgili teoriler öne sürmüştür. Önce filmlerde ortaya atılan bir madde olarak karşımıza çıkan antimadde , teorik olarak dünyada büyük patlama sonucu birçok madde ve antimaddeden oluşan bileşimler dünyanın ve evrenin her yerini sardığı öne sürülür.

Antimadde Üretimi

Dünyada var olan bütün insanlar ve bütün canlılar radyoaktif parçalardan antimadde sayesinde korunaklı bir duruma gelmiştir. Anti maddenin sadece bir gramın atomik nükleer bombadan daha fazla büyük bir patlamaya neden olur. 1 gram anti maddenin üretilmesi bile oldukça zordur. 21. yüzyılda en çok anti madde üretimi Amerika Birleşik Devletleri’nde Chicago’da proton ve anti protonun bir araya getirilmesi sonucunda ooluşturulmuştur. 15 nanogram antimadde üretilen bu deneyden sonra bilim insanlarının anti maddeleri oldukça zor elde etme şansı olduğunu ve bu işlemin milyon dolarla eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Antimadde hızlı enerjiye dönüştüğü için saklaması dolayısıyla da oldukça zor bir elementtir.

Bilim kurgu eserlerinde vazgeçilmez unsurlardan bir tanesidir. Antimetre normal madde ile bir arada oluşmuştur. Fakat santimetre bugünkü günümüzde evrende oldukça nadir olarak bulunur bir şekildedir. Bilim insanları tarafından anti madde madde asimetrisi problemi olayı sebebiyet ile henüz olarak tam bilememektedir. Maddenin atomlardan oluşması ile bu atomların helyum hidrojen ve oksijen gibi elementlerin temel birimleri şeklindedir. Maddenin miktarına bağlı olarak atom sayısı da değişim gösterebilir. Ufacık atomun evreni karma karışıktır atomların içinde Spin ve fizikçilerin yeni olarak anlamaya çalıştıkları lezzet ismi verilen özelliklere sahip egzotik parçacıkları ile doludur.

Bu parçacıkların davranış ve alımları potansiyel olarak niteliklerini belirleme konusunda önemli unsurlardır. Çok fazla detaya girmek ten perspektif bakılırsa atomlar özünde elektron Proton ve nötronlardan meydana gelir.

 Anti Parçacık Nedir?

Bir atomun kalbi olarak ne bilir bir yapıdır. Çekirdek kısmında pozitif bir elektrik yüküne sahip nötr ve protonlar bulunur. Negatif bir yük ile sahip olması ile elektronların çekirdeğin etrafında bulunurlar.

Anti Maddeler Nerelerde Bulunurlar?

Santimetre parçacıkları yüksek hızlı çarpışma sonrasında meydana gelmektedirler. Büyük patlama sonrasındaki ilk anlarda enerji sadece bulunmuştur. Fakat Evren soyup genişlemeye başlaması ile beraber hem madde hem de anti madde parçacıkları eşit miktarlarda üretilmeye başlanmış ama nasıl olduğu madde anti madde üstün gelmiş ve bunu tetikleyen ne olmuş bu konu hakkında bir fikri maddenin Üstün gelmesine neden olan unsur varmış.

Anti madde adresi metresi probleminin çözme yollarından bir tanesi niteliğinde olup büyük patron sonrasında arta kalmış inceleyebilir. Dünyaya ulaşmış metre parçacıkları Metrekare başına 1 ila 100 santimetre parçacı düzeyinde olabilir. Bilim insanları anti metrenin fırtınaların üzerinde oluşturulmuş olduklarını göstermişlerdir. Santimetreyi bulmak için fazla gitmeye gerek yoktur.

Anti Madde Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey;

Evrenin başlangıcında bulunmuş olan büyük patlama sonrasına santimetre ve madde birbirini tamamen yok etmiş olması gerekmekteymiş. Büyük patlama öncesinde ne olduğu hakkında bilmediğimiz bir şey vardır. Uzay ve zaman kavramları arasında tanımlı olmayan ve ortam diye tarif edilebilir nitelikte olan yani bir konu hakkında bir şey bilemediğimiz ve bir sebepten dolayı bir anda büyük patlama ismi verilmiş oldukça büyük bir enerji patlaması ile evren geniş hale gelmeye başlamıştır.

Bu madde ile 6 metre büyük patlama sonrası birbirlerini yok etme hiçbir şey kalmamış olması gerek. Ama atomlar Dünya gökadalar Güneş ve biz İnsanoğlu hiçbir zaman var olmamız gerekirdi dünya gezegenine Uzaydan bakıldığında politik sınırları ve siyasi sınırları hiçbiri gözükmez. Dünya huzur ve masmavi bir şekilde Güneş etrafında yolculuğu bulunur. Parçacıkları her yanımızı sarmış ve uzaydan yediğimiz buza kadar gelmiştir. Dünyamız sürekli olarak güneşten daha farklı kaynaklardan gelen yüksek enerjili enerji bombardımanına altındadır. Bu parçacıklar Muazzam yüksek enerji seviyelerine sahip olması ile beraber dünyada bulunan demir çekirdeğinden dolayı etrafını sarmış manyetik alan çizgileri ile beraber bu parçacıkların resmi bir kısmı yollarından saptırılmış yeryüzüne ulaşması engel olur.

Yorum gönder