Dünyanın Son Yamyam Kabilesi Korowailer
Yaklaşık olarak üç bin yerliden oluşan Korowailer Kabilesi, dünyadan ve insanlardan kendilerini izole ederek, taş devri zamanındaki ilkel şartlarla yaşayan, dünyada ki en ilginç topluluklardan biridir. Korowailerin adetlerinde yamyamlık yani insan eti yemekte vardır. Endonezya’nın Batı Papua bölgesinde, yağmur ormanlarının derinliklerinde, ulaşılması çok zor olan bir bölgede yaşayan bu kabileyi ilk defa ünlü antropolog Peter Van Arsdale keşfetmiştir.
Korowailer Kabilesi’nin Hayatlarındaki İlginç Detaylar
Korowailer her bakımdan modern dünyaya çok uzak olan koşullarındaki yaşam biçimleri ile ilk keşfedildikleri andan itibaren tüm dünyanın ilgisini çeken, ama günümüzün insanlarını kesinlikle içlerine hala daha kabul etmeyen bir kabiledir. Kabile üyeleri çıplak dolaşmakta olup, üzerlerine giysi giymemektedirler. Ağaçların tepesindeki, kendi yaptıkları ağaç evlerde yaşayan Korowailer, vahşi hayvanları avlayarak ve yaprak yiyerek hayatlarını sürdürmektedirler.
Yaşamak için ağaç tepelerini tercih etmelerinin sebebi, ilkel insanların sahip olduğu kendilerini dış dünyanın kötülüklerinden olabildiğince koruma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır. Çatıları kille sıvanmış, palmiye ağaçlarından oluşan bu ağaç evlerin onları sellerden, düşmanlardan, zararlı olan her şeyden koruduklarına inanmaktadırlar.
Mimari bir deha özelliği taşıyan bu ağaç evlerde tüm aile bireyleri ve sahip oldukları evcil hayvanlarla beraber bir hayat sürerler. Ağaç evlere ulaşmak için, metrelerce yüksek merdivenleri kullanan kabile üyeleri için evlerinin kutsallığı her şeyden önce gelmektedir. Bu nedenle bu evleri inşa ettikten sonra ateşler yakılıp, törenler yapılması geleneksel bir kuraldır.
Korowailer, beyaz insanları Laleo olarak adlandırmaktadırlar. Laleo’un anlamı şeytan ve hayalet demektir. Kabile, Khakhua adını verdikleri kötü ruhlara inanıyor ve sadece bu ruhları yiyor, yani beyaz insan bu ruhu da kabileye göre temsil etmiş oluyor. Dış dünyaya olan merakından ötürü, kabileden gizlice kaçan Boas adlı kabile üyesi, bu gelenek hakkında şunları demiştir.
‘’Khakhua öldürmek istediği kişilerin yakını ya da arkadaşı kılığına girer, onlar uykudayken iç organlarını yemeye başlar. Organların yerine küllerini koyar, böylece kurbanlar hiçbir şey fark etmez. Khakhuanın kim olduğu ortaya çıkarsa, bu defa kurban o olur. Kalbine bir ok saplanır ve diğerleri tarafından yenir’’ diye anlatan Boas, daha sonra kabilesine geri dönmek istese de, dış dünyaya gittiği için kabile üyeleri tarafından kabul etmemiştir.
Korowai Kabilesi, 2010 yılında ilk defa Endonezya’da nüfus sayımlarına dâhil edilmiş olup, kabile üyelerinin toplam sayıları 2.868 olarak saptanmıştır.
Yorum gönder