×

Esrarengiz Jomon Doğu Heykelleri

Jomon doğu heykelleri

Esrarengiz Jomon Doğu Heykelleri

Jomon doğu heykelleri, milattan önceki devirlere ait olup, günümüzdeki astronot giysilerine benzeyen şekillere sahip, Japonya’da yapılan arkeolojik kazılarda bulunan gizemli heykellerdir. Bu enteresan kilden yapılmış heykelcikler, Japonya’da taş devri zamanında yaşamış olan insanlar tarafından yapılmış olup, o dönemde yaşamış olan bu insanlara Jomonlar denilmektedir.

Jomon doğu heykelleri

Jomon Dönemi Nedir?

M.Ö. 14.500 ile M.Ö. 300 yılları arasında Japonya’da yaşanan döneme Jomon Dönemi denilmektedir. M.Ö. 300 yıllarında kadar süre dönem Yayoi döneminin başlamasıyla sona ermiştir. Japon tarihinin en eski tarihsel dönemidir. Jomon’un kelime olarak anlamı şerit izli ya da desenli anlamına gelmektedir. Japonya’ya gelen ilk insanlar, Jomon Dönemi’nde ülkeye gelmiştir.  Buzul çağında iken Japonya topraklarının bulunduğu bu yere ilk defa gelen Jomonlar, iklimin ısınması sonucunda ülkeye ulaşımı sağlayan kara köprülerinin yok olması sonrasında ada haline gelen Japonya’da kalmışlardır.

Jomon Halkı avcılık, pirinç yetiştiriciliği, balıkçılıkla ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Teknolojik olarak o devirlerin insanlarına göre oldukça gelişmiş olan Jomonlar, avcılık yaparken taş aletlerin yanı sıra bir takım tuzaklar ve kapanlarda kullanmışlardır. Balıkçılıkta kullandıkları zıpkınlar, kancalarda o dönemlere göre oldukça gelişmiş durumda olduklarının kanıtıdır.

Jomonlar seramik yapımında da oldukça ilerlemişlerdir. Jomon Seramiği, dünyada bulunan en eski seramikler olarak arkeoloji tarihinde yer almaktadır. Bu seramikten parçalar ve heykeller çömlekçi çarkı kullanılmadan, yumuşak kille el ile yapılmıştır.

Jomon Doğu Heykelleri Nedir?

Jomonlar tarafından yapılan bu gizem dolu, esrarengiz heykelciklerin boyları 7,5 ile 30 cm arasındadır. Japonya’da bulunan bu heykeller, bulunan diğerlerinden çok daha detaylı ayrıntılara sahiptir. Jomon doğu heykelleri,  birçok tez ve araştırma konusuna ilham kaynağı olmuştur. Japonya’da uzun süre görevli olan Amerika Savunma Bakanlığında çalışan, araştırmacı Greene, 6000 Yıllık Uzay Giysisi isimli kitabında Jomon Doğu Heykellerine değinmiş, 6000 yıl önce başka bir gezegenden gelen uzaylıların Japonya’ya inmiş ve yaşamış olacağını kitabında vurgulamıştır. Greene göre de bu heykelcikler uzaylıların tasviri olarak, o dönemlerde Jomonlular tarafından yapılmıştır.

Jomon doğu heykellerine ait olan diğer ilginç bir nokta ise, bazı çevrelerce Amerikalı ve Rus bilim insanlarının astronot giysilerini tasarlarken, bu heykellerden yararlanarak astronot giysilerini oluşturduklarıdır. Jomon heykelleri ile NASA’nın oluşturduğu astronot giysileri karşılaştırıldığında da pek çok ortak nokta olduğu şaşırtıcı bir biçimde açıkça görülmektedir. NASA astronot kıyafetleri, tıpkı Jomon Doğu Heykelleri gibi üç kısımdan oluşmaktadır. Çıkarılabilir miğfer, karın boşluğunda bulunan çeşitli donanım sistemleri, eldivenlerin ve botların yapısının tıpatıp aynı olması çok ilginç bir detay olarak görünmektedir.

Jomon Doğu Heykelleri’nin Büyük Gizemi

Jomon Doğu Heykelleri esrarengizliğini günümüzde de korumakta olup, heykel figürlerinin üstünde bulunan astronot giysisi benzeri giysinin, ancak çok ileri bir teknoloji ile yapılabileceği tüm uzmanların neredeyse ortak görüşüdür. Taş devri zamanlarında bu kadar ince detaylı heykellerin yapılması, uzaylıların dünyayı bir dönemlerde ziyaret ettiğine dair en büyük kanıt olarak görülmektedir.

Yorum gönder