×

Esrarengiz Perili Köşk: Yusuf Ziya Paşa Yalısı

Perili Köşk

Esrarengiz Perili Köşk: Yusuf Ziya Paşa Yalısı

Hikasiyle masalları andıran Perili Köşk, İstanbul’da yer almaktadır. Yüzyıllar önce inşaatı başlanan perili köşk ile ilgili, birçok söylenti vardır. Görünümü ve hikayesiyle herkesi hayrete düşüren perili köşk, 2002 yılında özel bir şirket tarafından kiralanmıştır.

Perili köşkün inşaatına, varlıklı bir tüccar olan Yusuf Ziya Paşa tarafından başlanmıştır. İnşaata, 1910  yılında başlanmıştır. Ancak bu inşaat, içerisinde yaşanan esrarengiz olaylar nedeniyle bir türlü tamamlanamamıştır.

Perili Köşk

Bu esrarengiz köşkün hikayesi, Yusuf Ziya Paşa’nın aşık olmasıyla başlar. Güzeller güzeli bir kıza aşık olan Paşa, bu kızı elde edebilmek için tüm servetini harcar. Yusuf Ziya Paşa sonunda başarılı olur ve güzel kızla evlenir.  Ancak kızın güzelliği, herkes tarafından bilinir ve onu elde edebilmek için çabalayan, genç, yaşlı bir sürü insan vardır. Bunun üzerine Yusuf Ziya Paşa genç kızı, Rumeli Hisarı’nda yaptırdığı köşkün en üst katına kapatır. Köşkün önünden geçenler iç getirerek, gitti peri gibi kız derler.

Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla, zenginliği ile adından söz ettiren Ziya Paşa’nın serveti azalır. Köşkün yapımına ise, büyük ve becerikli ustalar değil, kalfalar devam eder. Bütün bu olanlar yetmezmiş gibi Ziya Paşa’nın iki tane gemisi de batınca, maddi açıdan iyice kötü bir hale bürünür.

Servetini kaybeden Ziya Paşa ne olursa olsun, büyük aşkından vazgeçmez. Diğer bir deyişle Peri Kızını da alıp Mısır’a yerleşir. Fakat, Ziya Paşa’nın bitmeyen aşkı onu burada da rahat bırakmaz ve aşkından ölmesine sebep olur. Yusuf Ziya Paşa, büyük aşkını burada da rahat bırakmaz ve mezar taşlarının, kızı kapattığı evin taşlarından yapılmasını ister.

Olayların üzerinden yıllar geçtikten sonra, köşk yeniden restore edilmeye başlanır. Ancak çıkan dedikodular yüzünden, insanlar köşkün yanından geçerken bile oldukça korkmaktadır. Hatta köşkün tamamlanması için çalışacak işçilerin bulunması bile, oldukça zor olmuştur. Köşke ilgili ortaya atılan rivayetler ise, Yusuf Ziya’nin hayaleti büyük aşkını unutamadığı için, bu evde dolanıyor şeklinde olmuştur. Bir diğer görüş ise, evde kapatılan peri kızının ruhu hala bu köşkte dolanıyor şeklindedir. Rumeli Hisarı’ndan geçen herkes bu evi görünce ürperiyor fakat, bu düşüncelerin doğruluğu tabi ki bilinememektedir.

Yorum gönder