×

Mısır Firavunu Tutankamon Laneti

Tutankamon

Mısır Firavunu Tutankamon Laneti

Tutankamon, Mısır Hanedanlığının 18. Firavunudur. Tutankamon,  Mısır halkı için, aslında diğer firavunlar kadar önemli bir yere sahip olmasa da 1922 yılında krallar Vadisi’ndeki mezarının keşfedilmesi,  onu bambaşka bir yere taşımıştır. 19 yaşında aniden hayatını kaybeden, Tutankamon’un ölümü oldukça şaibelidir.

Genellikle, Firavunlar’ın ölümünden sonra, mezarları soyulur ve hazineleri alınırdı. Ancak, ilginç bir şekilde, Tutankamon’un mezarı hiç soyulmamış, altınları olduğu gibi yerinde duruyordu.Fakat, Tutankamon’un adından söz ettiren husus, mezarının soyulmamış ve altınlarının çalınmamış olması değil, mezarının açılmasıyla ortaya çıkan, lanet dedikodularıdır.

Tutankamon

Mezar’ın keşfi, 26 Kasım 1922 yılında, İngiliz Arkeolog Howard Certer tarafından yapılmıştır. Keşif esnasında, Certer’e kızı eşlik etmiştir. Krallar vadisinde hiç kazılmamış bir alan keşfeden Certer, buranın bir giriş olduğunu farketmesiyle, oldukça heyecanlanır ve alana girer.

Bu alanın keşfedilmesiyle, bir çok esrarengiz olay meydana geldi. Kobra yılanı Mısır Firavunları’nın simgesidir. Bu alana girdiği zaman, Carter’in uğurlu kanaryası bir kobra tarafından yendi. Mezarlığın bulunmasından birkaç gün sonra kazıların finansal desteğini sağlayan, İngiliz Lordu Carnavro kan zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Carnavro ile aynı anda Lord’un köpeği Susie’nin yüksek sesle uluyarak, en sonunda öldüğü öğrenildi.

Bütün bu olanlar, lanet dedikodularını arttırdı. Ancak bu dedikoduların içinde, en korkutucusu ise; mezarın içerisinde bulunan bir, hiyeroglif yazıydı. Yazıda, “Her kim kralın mezarına dokunursa, ölümün kanatları onu saracak” yazıyordu. Bu yazının fark edilmesi ile, tüm gözler Tutankamon’un mezarına çevrilmiştir.

Tutankom’un mezarını görmeye gelen arkeologların yaşadığı tuhaf olaylar buranın gizemini daha da arttırıyor. Bu olaylardan bir tanesi, İngiliz arkeolog Carter’in yardımcısı, A. C. Mace, mezarı ziyarete geldiği gün, ateş nöbetine yakalandı. Bu olaydan fazlasıyla etkilenen Mace, mesleğini bırakıp, 1928 yılında ölmüştür. Richard Bethell , Arkeolog Carter’in yardımcılarından bir tanesiydi. Bethell ise, 45 yaşında kan dolaşımı yetersizliğinden öldü. Radyolojist Archibald Reid ise, Tutankamon’un tam olarak kaç yaşında olduğunu öğrenmek için,  X ışınları ile mumyada inceleme yapıyordu. Çalışmasını tamamlayan Bethell, İngiltere’ye dönerken hayatını kaybetti. Bu mezarı ziyaret eden herkesin, özellikle de yüksek ateş nedeniyle hayatını kaybetmesi de  gözlerden kaçmamıştır.

Yorum gönder