×

Şanlıurfa Göbeklitepe’nin Verdiği Gizemli Mesaj Nedir?

Göbeklitepe’nin

Şanlıurfa Göbeklitepe’nin Verdiği Gizemli Mesaj Nedir?

Şanlıurfa merkezden 22 km uzaklıkta Örencik köyü yakınlarındaki Göbeklitepe dünyanın en eski kült ve olağanüstü yapısıdır. 20 tane daire ve yaklaşık olarak 200 adet T şeklinde sütunlardan oluşmaktadır. Sütunların üzerinde çeşitli hayvan resimleri ve ne oldukları hala daha günümüzde de çözülemeyen soyut resimler bulunmaktadır. Bu resimlerden bazıları kabartma şeklinde, bazıları da oyularak yapılmıştır.

Bu gizemli yapı M.Ö 11 bin ve 10 bin yılları arasında yapılmıştır. 1963 yılında ilk defa keşfedilen bölge tüm dünyanın tanıdığı çok kıymetli arkeolojik yapılardan biridir. Göbeklitepe’nin en ilginç yanı o zamanın teknolojilerinin böyle bir yapıt inşa etmeye müsait olmamasıdır. Çünkü o zamanlarda, arkeolojik araştırmalara göre insanlar çok ilkel şartlara sahiptiler, yazıyı, tekerleği keşfetmemişlerdi, çanak çömlek yapamıyorlardı, tarımcılık, hayvancılık yoktu ve bunların üzerine böyle bir yapı inşa etmeleri olanaksızdı.

Göbeklitepe’nin

Aynı şekilde bu yapının inşası kadar, kullanımının bırakılması da hala daha gizemini korumaktadır. M.Ö. 8 binli yıllarda burada yaşayan insanlar bu yapıyı tamamen üstüne kapatacak şekilde, toprağa gömerek ortadan kaybolmuşlardır. Bu esrarengiz terk ediş olayından sonra bölgede başka bir medeniyetin yaşamadığı arkeolojik bulgulardan anlaşılmaktadır.

Bir ibadethane olarak kullanıldığı düşünülen Göbeklitepe’nin sırları ve gizemli tarafları, günümüzde de çözülebilmiş değildir. Bazı çevrelere göre bu yapının gömülerek, bölgenin terk edilmesi gelecek nesillere bir işaret bırakmak olarak değerlendirilmektedir. Çünkü bu olağanüstü yapıt gömülmese aradan geçen asırlar boyunca, yıpranmadan kalamayacak ve belki de yıkılıp yok olacaktı.

Yorum gönder