×

Bor Mineralleri

Bor mineralleri

Bor Mineralleri

Bor ülkemizde açıdan oldukça hem ticari bağlantı hem de siyasal güç bakımından değerli bir mineraldir. Doğada 230’tan farklı Bor minerali vardır. Ticari açıdan oldukça önemli olan Bor mineralleri dünyada Bor lideri olan ülkemiz tarafından bol miktarda çıkarımı mevcuttur. Bora geçmiş yıllara nazaran giderek ihtiyacı artmaktadır. Günümüzde 17 tane rafine Bor ürünü vardır. Doğada 230 tane çeşit Bor mineralinin oluşu oldukça değerli bir maden olması bakımından önemlidir.

Bor mineralleri Özellikleri

Bu sebeple sanayinin vazgeçilmez hammaddelerinden bir tanesi şeklindedir Bor Yer kabuğunda yaygın olarak bulunmuş 51 element olma özelliği taşır. Tabiatta hiçbir zaman serbest halde bulunmayan bu element yaklaşık olarak 230 çeşit Bor minerali olmuştur.

Bor Madenin Tarihçesi

Türevleri ve Bor Uzun yıllardan beri kullanımı mevcut olup tarihçesine bakıldığı vakit 401 yıl önce ilk kez Tibet de kullanılmış olduğuna rastlanır. Babiller tarafından değerli eşyaların ergitilmesi konusunda kullanımı mevcut olmuş. Mısırlar cam mumyalamada yardımcı olmuştur. Romalılar ve eski Yunanlılar zeminde serpilmiş Arena temizliği bakımından kullanılmış olduğu saptanır.

875 senesinde ise Arap bilim insanları tarafından borun kimyageri kapısında çözülüp onun ile üretiminde kazandırılmış kişiler vardır. Türkiye’de üretim faaliyetleri ne zaman başlamıştır.

1861 senesinde ilk madeni nağmesi çıkartılmış ve bu Nizamiye ne hüküm olarak Fransız mühendis tarafından bir Ortağın işletme Hakkı tanınmıştır. İlk olarak 1865 senesinde Osmanlı’dan yetkiye alınması ile Balıkesir’deki ilk Bor İşletmesi ile şirketini kurulmuş ve Bor üretmeye başlamıştır.

Anadolu’da 1922 senesine kadar toplamda 624 yabancı şirket şirkete imtiyaz verilmiştir. 1944 senesinde bu şirketlerin büyük bir bölümü millileştirilmiş ve yabancı sermaye ile Yeni intiharlar verilmemiştir.

Metal ve ametal elementler ile beraber yapmış olduğu bileşiklerin sayesinde farklı özellikleri Meydan açıklayabilir. Bor bileşiklerinin birçok endüstri alanında kullanılması mevcuttur. Bor bileşiklerinin metal olarak bileşikler gibi davranması sonrasında farklı saf Bor karbon gibi elektrik iletkeni konusunda önemli bir element olabilir. Bor Optik özellikleri ve görünüm bakımından Elmas’a benzer yapısı ile neredeyse element Kader sert olabilir.  Bor elementinin kimyasal olarak morfolojisine ve tane büyüklüğüne bağlı şekli vardır. Mineral asitleri ile reaksiyonu sonrasında konsantrasyonuna ve sıcaklığına bağlı kalmış ve patlayıcı ve yavaş olur gerçekleşebilir ana ürün olarak borik asit meydana gelebilir.

Yorum gönder