×

Utsuro-Bune

Utsuro-bune

Utsuro-Bune

İçi boş gemi anlamına gelen Utsuro-bune, 1803 yılında Japonya’nın doğu kıyısında yer alan Hitachi şehrinin kıyılarında bulunan esrarengiz küçük bir geminin adıdır. Üç metre yüksekliğinde, 5 metre çapında olan kayığa benzer ufak gemi kırmızı sandal ağacından yapılmıştı. Tüm yüzeyi metalle ve cam kaplı olan bu geminin içinde hangi dilden konuştuğu anlaşılmayan bir kadında bulunmuştur.

Bu garip cismi gören köylüler, ufak geminin yanına gittiklerinde saçları ve kaşları kırmızı, soluk yüzlü bir kadının elinde yaklaşık 60 cm boyunda ahşap bir kutuyu tuttuğunu görürler. Kadınla konuşmaya çalışsalar da dilini anlamazlar. Kutuya yaklaşmalarına ise bu gizemli kadın kesinlikle izin vermez. Geminin üstünde şimdiye dek hiç bir yerde görmedikleri dilden olan yazılar vardır.

Utsuro-bune

Bazı efsanelerde Utsuro-bune adlı bu gizemli ufak geminin bir Ufo olduğu, kadının ise uzaylı olduğu geçmektedir. Günümüzde birçok edebi esere, resim sanatına ve makalelere ilham veren bir kaynak olan Utsuro-bunenin, ne olduğuna ve nereden geldiğine dair gizem hala çözülememiştir.

Kaynaklarda anlatılan bir diğer rivayete göre ise, yaşlı bir balıkçı, dili anlaşılmayan bu esrarengiz kadınla konuşmayı bir şekilde başarmıştır. Bu balıkçının anlatıldığına göre bu kadın Çin imparatorunun kızı olduğunu söylemiştir. Başkasına aşık olan bu kadın, babasının onu sevmediği biri ile evlendirmesine karşı çıkmıştır. Bunun üzerine Çin İmparatoru kızının sevdiği adamı öldürüp, kızına ya benim dediğim adamla evlenirsin ya da bu gemiye binip okyanusta ölürsün demiştir. Sevmediği biri ile evlenmeyi ret eden kadını, babası bu ufak gemiye bindirmiş ve kızını ölmesi için gemiyle okyanusa salmıştır. Kadının sıkı sıkı elinde tutup, bırakmadığı ve kimseye de elletmediği ahşap kutunun içinde ise, sevdiği adamın kellesi bulunmaktadır.

Utsuro-bune hikâyesi üç metinden oluşmaktadır. Toen Shosetsu, 1825 yılından ilk metini yazmıştır, bu metinlerin içinde en kapsamlı anlatımı içeren bu versiyonudur. İkincisini Hyoryu Kishu 1835 yılında yazmıştır. Üçüncü ve son metin ise 1844 yılında Ume-no-chiri tarafından yazılmıştır.

Yorum gönder