×

Vietnam’da Esrarengiz Son Doong Mağarası

Son Doong Mağarası

Vietnam’da Esrarengiz Son Doong Mağarası

Son Doong Mağarası, Vietnam’ın  Hanoi kentinde bulunmaktadır. Bu Mağara, 1991 yılında Laos-Vietnam sınırında bulunan, Phong Na-Khe parkında bir köylü tarafından keşfedilmiştir.

Bu mağara 2009 yılına kadar keşfedilememiştir. Son Doong, yıllarca kendini dünyadan izole eden yapılardan bir tanesidir. Soon Doong mağarası, yapılan ölçümlere gör; 200 metre yüksekliğinde ve 150 metre genişliğindedir. Mağaraların toplamının uzunluğu ise, 139 km uzunluğundadır. Araştırmacılar, Soon Doong’un yüksekliği ile ilgili; İçine 40 katlı bir bina yada gökdelen çok rahat bir şekilde sığdırılabilir yorumunu yapmıştı.

Son Doong Mağarası

Soon Doong mağarasının yalnızca, 9 km’lik kısmı keşfedilmiştir. Diğer 130 km’de nasıl bir görüntüyle karşılaşılacağı ise büyük bir merak konusudur. Mağaranı içine, 200 metre derinliğinde bir göl mevcuttur. Aynı zamanda burada, yağmur ormanı, play ve hayvanlarda bulunmaktadır. Mağaranın asıl adı, “Hang Son Doong”tur. Bu ismin anlamı ise, “Dağ Nehri Mağarası” anlamına gelir.

Son Doong, birbirine bağlı 150 tane mağaradan oluşmaktadır, mağaraya içeriden gelen gürültülerden dolayı, yerliler gitmekten oldukça çekinmektedir. Zaten de buraya ulaşım hiçte kolay değildir. Son Doong’a ulaşmak neredeyse 6,5 saat sürmektedir. Aynı zamanda da Soon Doong, dünyanın en büyük mağarası olma özelliğini taşımaktadır.

Araştırmacılar, b u mağaranın çok farklı bir ekosisteme sahip olması nedeniyle, keşfedilmeyen kısmında farklı organizmalar yaşadığını düşünüyor. Son Doong Mağarası tam 3 milyon yaşındadır. Bu bölgede kazı ve araştırmalar, 2009 yılında İngiliz Mağaracı’lık Araştırma Derneği tarafından başlatılmıştır. Mağaranın 9 km’lik keşfedilen kısmı da, liderliğini Howard Limbert’in üstlendiği ekip tarafından keşfedilmiştir.

Soon Doong mağarası da, UNESCO dünya mirasları listesinde yerini almıştır.

Yorum gönder