Açlık Krizleri Ne Yapılarak Durdurulabilir?
Yemek sofrasından daha bir saat olmamasına rağmen bünyenizi bir anda mutfak kapısı karşısında mı buluyorsunuz? Bir anda gelen besin tüketme iştahınız karşısında masanızı çabucak yeme ihtiyacı mı duyuyorsunuz? Bir sürü insanın ortak gayesi olan “yemek yeme ataklarının” altında yatan neden, yanlış tüketim yapmanız sonucu insülin direncinizdeki hareketler olabilir. Bu meseleyi ortadan kaldırmanın bir yöntemi ise bazı tüketim farklılıkları oluşturmak ve bünyenizi aç koymamaktan geçiyor. Açlık Krizleri Ne Yapılarak Durdurulabilir? işte bazı yolları:
Gündelik hayatta oturaklı öğün yemek insülin direncinizin düzgün kalmasını sağlamakta faydalıdır. Mesela kahvaltı, öğle ve gece öğünleri olan ana kısımları geçmemeye ve ara öğünleri yiyerek insülin direncinin yapısını sağlamaya çaba gösterin.
Gerek bünyenizi çeşitlendirmek gerek de gün içinde yemek yeme ataklarını durdurmak için güne öğünsüz asla geçmeyin. Mesela protein çoğunluklu bir ilk öğün, güne hazır adım atmanıza çok yardımcı olur. Beyaz peynir, yulaf yumurta ya da süt ürünleri, iyi protein besinleri olarak kaliteli bir seçenektir.
Rejim esnasında bireylerin yaptığı en sık görülen yanlışlardan biri de karb. gıdaları tamamen ortadan kaldırmak ve bunun akabinde bünyenin güçsüz olmasına sebep olmaktır. Enerji veren besinlerden mahrum olan vücut için ani karşılık verme hareketleri yani yemek yeme atakları meydana geldikçe bu durum oluşur. Doğru miktarlarda karbonhidrat besinleri yemek uzun zamanlı doymuşluk hissiyatı yapar ve açlık ataklarının karşısına geçmenize sebep olur.
Açlık Krizi Nasıl Oluşur?
İnsülin miktarının bir anda azalması neticesinde yemek yeme atağı durumunda besin tüketme, sıklıkla da şekerli şeyler tüketme arzusu meydana geldiğine dikkat oluşturur. Bu sebeple yemek yeme problemlerinin karşısına geçmek çok mühim oluyor. Bu meseleyi problem olmaktan çıkarmanın bir yolu da az buz yiyecek tüketme farklılıkları yapmak ve bünyenizi aç koymamaktan geçiyor.
Sabah öğünü hayatımızın en önemli tüketim zamanıdır. Bunun sebebi de gece boyunca meydana gelen açlığın akabinde insülin direncinin en aşağı miktara kadar düşmesidir. Bundan dolayı gerek bünyeyi hızlandırmak gerek de gündelik zamanda yemek yeme ataklarıyla baş başa kalmamak için güne öğünsüz sakın geçmeyin. Ayrıca protein yoğunluklu kahvaltı yapmanız güne hazır geçmenize çok faydalı olacaktır. Beyaz peynir, yulaf, yumurta ya da süt ürünleri iyi bir protein esansları olarak kaliteli birtakım besinlerdir.
Gün İçerisinde Yeme İsteğimizi Kontrol Altında Tutmak
Halkta artarak çoğalan büyük bir problem şekline dönen fazla kilo ve aşırı yağlardan kaçmanın güzel bir yöntemi de iştahın iplerini iyi dizginlemekte olduğunu söylenir. Çok zaman aç durarak ve ya o gün bir kez yemek yemeyle, tek taraflı tüketim yaparak yapılan kilo verme uğraşları, iştahın önüne geçemediğimiz hallerde boşa olabilir. İştahla savaşmanın önemli yöntemleri “doygunluk duygusu oluşturan besinleri yemek, insülin düzeyini dengeli sağlamak, sabah güne iyi bir öğün ile adım atmak, sıvı alımını çoğaltmak ve ara öğünler tüketmektir.
İştahımızın her an tetikte olmasının nedenini sürekli yapılan davranışlar veya altında yatan başka bir kalıtsal etmenlerden sebeplendiği gibi iştahı dizginleyen birtakım salgınlara da yönelik olabilir. Eğer her an besin tüketme yönlü bir aile içerisinde büyüdüyseniz, gün boyu kötü ve aşırı besin tüketen kişilerin içindeyseniz, zaman ilerledikçe onlardan biri haline dönüşeceğiniz çok açıktır.
Yeme İsteğini Kontrol Altına Almak İçin Ne Yapılmalı?
Doymuşluk duygusu sağlayan gıdalar yiyin. Yemek yeme isteğini kontrol altına alabilmek için doymuşluk halini daha çok ve daha aşırı gerçekleştirebilen gıdalara dönmek ustaca bir yöntemdir. Temel gıda seçeneklerinden proteinler ve posa üreticisi önemli karbonhidratlar bu manada en çok doymuşluk duygusu oluşturan ve uzun süre zarfında yağ kaybını çabuklaştıran gıdalardır. Her gün ayarlı şekilde protein içeren gıdalar almak, önemli ve farklı lifli yiyecekler ve meyveler tüketerek tertipli ve önemli miktarda vücuda lif sokmak bu manada çok faydalı bir yoldur.
İnsülin direncini düzenli tutun. İnsülin direnci iyi bir yerde kalması için sürekli sürekli fakat az az yeme şekilleri düzenlemek iyi bulunacaktır. Bu besinlerde işlenmiş şeker, sağlıksız hamur işleri veya pilav gibi insülin direncini arttıran ve çoğaltan besinler yenirse kandaki şeker de hızla artarak cevap verecek ve neticede bir anda kan şekeri artmasının akabinde çabuk kan şekeri azalışı meydana gelerek, kısa zamanlı bir tekrar aç olma hissiyatı oluşacaktır. Bunun yerine tam tahıllı gıdaları, iyi yapılmış yağı olmayan sağlam bir et kaynağı, balık, tavuk ya da bakliyat gıdalarını tercih etmek daha faydalı bir husustur.
Yorum gönder