×

Cıva

cıva

Cıva

Hg sembolü ile bilinen civanın atom numarası 80 dir. Kimyasal bir element olduğu gibi doğada da bir madendir. Kimya dersinde deneylerde çok fazla tercih edilir. Akışkan bir haldedir. Hava, su ve toprak üzerinde farklı hallerde yer alabilir. İnorganik – organik ve element bileşikleri olarak dikkatleri çeker.

Cıva Özellikleri

Gümüş renkli olarak yer alan cıva ağır bir metaldir. Oda sıcaklığı içerisinde sıvı halde yer alırken 5 element içerisinden birisidir. Cıva zehirli bir madde olmasının yanı sıra oldukça pahalıdır. İnhibitör madde olması ile bilinirken oldukça da tehlikelidir.

Kullanıldığı Alanlar

  • Termometre ve barometre olarak kullanılır. Bilimsel aygıtlar içerisinde tercih edilir. Fakat günümüzde bu uygulamadan vazgeçildi.
  • Cıva, platin, demir hariç olan diğer metaller ile amalgam olarak da alaşımlara girer.
  • Kırmızı olarak yer alan cıva vermilon ismi ile yer alarak kırmızı boya olarak kullanılır.
  • Buharlı lambalar içerisinde tercih edilir.
  • Aynaların arka kısımlarının sırlanması, tıp içerisinde tedavi, altın ile gümüş üretimi sırasında oldukça çok tercih edilir.
  • Bazı elektrik devre anahtarları sırasında da yapım aşamalarında kullanılır.

Canlılar Üzerinde Etkileri

Cıva doğada mevcut olarak yer alan elementlerden bir tanesidir. Cıva insanlık hayatında yiyeceklerden çevresel faktörlere ya da endüstriyel alanlara kadar oldukça çok tercih eder. Bazı organizmalar üzerinde cıva zehirli bir halde yer alır.

Çevre içerisinde en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Bir yandan da birinci derecede cıva hakkına maruz kalan kişiler zehirlenir. Direk besinlere değdiği an zehirler.

Cıva buharı solumak özellik ile de gelişimlerine devam eden sinir sistemleri üzerinde oldukça zehirli etkileri ile yer alır. Çoğu insana göre çevrede damıtılmış olarak yer alan madde üzerinde dokularda eser miktar olarak cıva taşıması dikkatleri çeker. Maruz kalmış olan insanlar ise zarar görüp ya da görmeyecekleri hakkında bilgi edinmek ister. Fakat genel olarak oldukça zehirli olması ile dikkatleri çeker. Bu yüzden hangi alan içerisinde kullanılacak olur ise olsun insanın kendisine dikkat etmesi gerekir. Aksi durumlarda zehirleme ile yüz yüze gelebilirler.

Yorum gönder