×

Alkali Diyet Nedir?

alkali diyet nedir

Alkali Diyet Nedir?

Fazla kilolar ne yazık ki pek çoğumuzun korkulu rüyası haline gelmiştir. Pek çok faktörden dolayı ortaya çıkan fazla kilolardan kurtulmanız Alkali diyet ile pek mümkün. Siz değerli okurlar için oluşturduğumuz bu yazımızda alkali diyet nedir sorusunu yanıta ulaştıracağız, okumaya devam edin! Bu diyet kan ve idrar dahil olmak üzere, vücutta bulunan sıvıların pH değerini dengelemek için büyük rol oynar. Alkali diyet sisteminin temelleri, vücuda giren besine göre vücudun alkalitesinin ya da asitliğinin değişebileceğine dayandırılmaktadır. Alternatif tıp yöntemi alanında uzmanlaşan doktorla, bu diyet sisteminin diyabet, kanser, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerinin iyileştirilmesi ve önlenmesinde kullanılabileceğini savunmaktadırlar. Fakat çoğu doktor ve beslenme uzmanları Alkali diyet sisteminin faydalarını kanıtlamaya yönelik araştırmaların da bulunmadığını savunmaktadırlar. Tartışmaya bu kadar açık olan Alkali diyeti gelin daha yakından tanıyalım.

alkali diyet nedir

Alkali Diyet Nasıl Yapılır?

Yemeğin yenmesi ile beraber vücudun alkalitesinin ya da asidinin değişebileceğini savunan Alkali diyet sistemi, son zamanlarda büyük bir popülerlik kazanmıştır. Bu diyet sistemini açıklayacak olursak eğer; gıdalar metabolize edilirken, kalori elde etmek için yakılır. Tüketilen bu gıdaların yakım işleminin ardından kül kalıntısı meydana gelmektedir. Meydana gelen bu kül kalıntısıysa, vücudun alkalitesini ya da asitliğini direkt etkileyen bir faktör olma özelliğine sahiptir. Asit külünde fosfat, protein ve sülfür gibi bileşeler mevcutken, alkali külündeyse magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi bileşenler vardır. Tüm bunların yanı sıra pH seviyesi ise, 0 ile 14 arasında bir ölçek ile ölçülmektedir. Yaklaşık olarak 7 oranında bir pH değerine sahip olması nötr olarak; 7’nin altında kalması ile asidik olarak değerlendirilirken, 7’nin üzerinde olması ise bazik yanı alkalik olarak nitelendirilmektedir. Alkali diyet nasıl yapılır sorusunun cevabını biraz daha detaylandıracak olursak, bu diyet sistemine göre bazı gıdalar nötr, asidik ve alkali olarak gruplandırılmaktadır. Alkali niteliklere sahip olan besinler tüketimi sınırlandırılması gereken besinler olarak değerlendirilmektedir. Kümes hayvanları, süt, et, balık, buğday, alkol asidik besinler ve işlenmiş gıdalar arasında sayılır. Alkali olan besinlerden de kısaca bahsedecek olursak eğer; baklagiller, sebzeler, fındık ve meyveler sayılabilir. Bu diyetin beslenme şeklinde süt ve limon tüketimine son derece dikkat edilmektedir. Limon asidik olsa da, tüketildikten sonra vücutta alkalize edici bir etki yaratır. Sütten bahsedecek olursak, alkali özellikte olmasına rağmen sindirim sonrasında asidik özellik göstermektedir. İşte alkali diyet nasıl yapılır sorusunun cevabı bu şekilde özetlenebilir.

Alkali Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Alkali diyetinin faydaları nelerdir gelin kısaca bahsedelim. Bu diyetin kullanımını tavsiye edenler, kanın normal pH değerinin hafif alkali bir değere sahip olmasından ötürü, Alkali diyetin amacının da alkali besinleri yemek olduğunu; asit üreten besinler yenildiğindeyse vücudun asidik biçime geldiğini ve böylelikle bu durumun hastalık oluşumunu sağladığını savunmaktalar.

Vücudun alkali olmasının kanser, osteoartrit, diyabet, kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi pek çok hastalığın önlenmesinde etki yarattığını savunmaktalar. Alkali diyetin savunucularının tavsiyelerine göre kanser asidik bir ortamda gelişmekte ve vücudun alkali olması kanser hastalığının iyileştirilmesinde büyük önem taşımaktadır.

Alkali diyetin uygulanmasının diğer bir tavsiyesi ise vücut enerjisini arttırdığı ve kardiyovasküler hastalıklarla karşılanmanın da riskini azalttığı yönündedir. Fakat bu özelliklerini kanıtlayan herhangi bir araştırma bulunmamaktadır.

Alkali Diyetin Zararları Nelerdir?

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün (AKAE) yürüttüğü araştırmalar dahilinde Alkali diyetinin kan pH değerinde herhangi bir farklılık yapmadığı fakat idrar pH değeri üzerinde farklılık yarattığı bildirilmiştir. Bununla beraber klinik faydaları ile ilgili bilimsel verilerden bahsetmek mümkün değildir. Alkali diyetin zararları nelerdir gelin birlikte inceleyelim. Bu diyetin uzun vadeli etkileri üzerine yapılmış herhangi bir araştırması olmadığı da bilinen gerçekler arasındadır. Fakat şu durum söylenebilir ki; besin kısıtlaması uygulamasından dolayı, vücut için gerekli yağ asitlerinde eksiklik görülebilir. Büyük bir önem taşıyan protein kaynağı kırmızı et, tavuk ve balık yenilmesi sınırlandığı için, vücutta kas kaybı başta olmak üzere; B12 vitamini, demir, fosfor, Omega-3 yağ asidi eksikliği meydana gelebilir. Tüm bunların yanı sıra, en büyük etkisini açıklamak gerekirse; sinir sisteminde hasarların oluşum riskinin yüksek oranda olduğunu belirtmek de fayda var.

Alkali Besinler Nelerdir?

Alkali besinler nelerdir sorusunun yanıtı işte şu şekilde sayılabilir:

  • Çok düşük alkali besinler: Salatalık, çilek, ay çekirdeği, üzüm, bamya, zeytinyağı vs.
  • Düşük alkali besinler: Kabak, böğürtlen, mantar, dolmalık biber, enginar, karalahana vs.
  • Orta derece alkali besinler: Elma, greyfurt, soya sosu, kestane, kuşkonmaz, roka, kayısı, kırmızı biber, sarımsak, narenciye, zencefil vs.
  • Yüksek alkali besinler: Karpuz, karbonat, şeftali, mercimek, ananas, soğan, mandalina vs.

Yorum gönder