×

Fiziksel Performansı Çoğaltacak Önemli Birtakım Gıdalar

Fiziksel Performansı Çoğaltacak Önemli Birtakım Gıdalar

Fiziksel Performansı Çoğaltacak Önemli Birtakım Gıdalar

Fiziksel Performansı Çoğaltacak Önemli Birtakım Gıdalar hakkında bazı yanlış  bilgiler bizi yanlış yönlendirebilir. Tüketim; hareketli insanlar ve sporla ilgili kişilerin spor için uyguladığı planların en mühim bir koludur. Sporcu tüketimi, egzersizcilerin uyguladıkları spor çeşidine göre gerek çalışmalarını gerek de müsabaka esnasındaki vücutsal güçlerinin çoğalması için yapılan iyi bir tüketim şeklidir.

İsterseniz koşun, isterseniz de meditasyon gerçekleştirin, ister fitness ile uğraşın, dilerseniz maraton koşun… Han gi dalı gerçekleştiriyorsanız gerçekleştirin, spor ile uğraşanların sağlığın sağlanması, gücünün çoğalması, odaklanma ve dikkat becerisinin kaliteli olması ve egzersizden en çok yararı görmek için kaliteli yaşamalısınız.

Egzersiz yapan insan uygun çalışmalar akabinde, uygun hayat biçimi ile kaliteli tüketim yaptığında gücü pozitif yönde arttırır.

İnsanın tüketim şeklini sağlayan etmenler ilişkisinde bireyin fiziki hareket biçimi da önem arz eder. Hareketli spor yaşamı bulunan bireyler de yapılan egzersizin türü, yapılma miktarı ve bu alanda tüketim şeklini ve gıda ihtiyaçlarını tetikler.

Kişinin içtiği şeylerin ve bazı makro gıdaların türüne, porsiyonu önem arz etmektedir. Takviye olarak vitamin, enerji verici ve destekleyici ürünlerin be şekilde ve ne miktarda tüketilmesi lazım olduğunu açıklar.

Güç ve gıda ihtiyacı gereksinimleri olgunluğa, bay ya da bayan olmaya, kiloya, uzunluğa göre çeşitlilik arz eder.

Uğraşılan dal hangi alanda olursa olsun uyguladığınız egzersize göre tüketim şekline vakıf bulunmanız son derece mühimdir.

Fiziksel Performansı Çoğaltacak Önemli Birtakım Gıdalar

Yemek Yeme Bir Sporcu İçin Neden Çok Önemlidir?

Yemek yeme gereksinimleri kişinin olgunluğuna, bedensel şekline, yaptığı branşın zorluk seviyesine, diğer faktörlere, maçın süresine, müsabakalar arasında geçen zamana ve öbür bir sürü etmene bağlı şekilde oluşur.

Egzersiz Yapan İnsan alan ne olursa, o egzersiz ya da uğraşta daha kaliteli güç sağlarsınız.

Sakatlıkları önlemiş olur, daha çok dikkat etmiş olursunuz.

Antrenman esnasında daha kısa bitkinlik duyarsınız.

Kaliteli yemek yeme; enerji düzenini oluşturarak, vücut kilosu kontrolünü ve bünyenin en iyi halde eylemlerini yapmasını gerçekleştirir.

Gıdalarla beraber gerekli besini bünyeye aktarırsanız daha iyi bir yöntem olabilir, yeterli proteini tüketirseniz kas kütlenizi muhafaza edebilirsiniz.

Kişinin kilosu bünyesindeki yağ düzeyi, yağsız kas düzeyi, sıvı seviyesi, spor alanındaki gücünü, çabukluğunu, hareketlerini ve çevikliğini aşırı etkiler.

Kişilerin yalnızca ağırlığına bakılması yanlış olur; bünyenin yağ seviyesi ve kas miktarının da değerlendirilmesi ve araştırılması elzemdir.

Güzel sonuçların alındığı spor yaşamı ya da fiziki egzersizler için iyi çalışma ve bilginin yanında iyi bir tüketim de çok mühimdir. Fizik olarak aktif kişiler vücutsal olarak pasif kişilere oranla daha çok güce yani daha aşırı gıdaya lazım hissederler.

Spor ile Uğraşan Bireyler İçin Önemli Besinler

Karbonhidratlar

Bir rejimin asla aksatılmaması gereken gıdası ve bünyenin ana güç kaynağıdır. Kişi beslenmesinin de en mühim gıdasıdır.

Pirinç, yulaf, makarna, sebze ve kurubaklagil gibi kaliteli karbonhidrat besinleri spor ile uğraşan kişilerin mutlaka beslenme sisteminde yer  etmelidir.

Bu gıdalar kas ve karaciğerde glikojen şeklinde saklanmaktadır.

Glikojen kasın çalışması için ‘çabuk güç kaynağıdır.

Spor esnasında kaslarda saklanan bu organizmalar yakılarak kullanılır.

Aşırı karb. tüketim ile kişiler bu enerji ambarlarını iki üç kat çoğaltabilir.

Bireylerde glikojen ambarlarının çok fazla olması dayanıklılık zamanlarının de çoğalmasına sebep olmaktadır.

Kaslar sıklıkla bir ila bir buçuk saat yapılan sporlar için yeterli organizmayı saklar ve verilen molalarda ihtiyaç hissettikçe, karbonhidrat yenerek bu ambarlar sürekli korunur.

Yeterli olmayan şekilde karb. yenilmesi neticesinde, kaslar bitap düşer ve performans negatif yöne seyrilir.

Kişilerde glikojen ambarlarının aşırı tükenmesi ya da bitmesi sürekli yorgun hissetmeye ya da hastalık geçirmelerine sebep olmaktadır.

Bu nedenden dolayı alınan gücün çok fazla bir kısmını karbonhidrat besinleri oluşturmalı. Egzersiz yapanlarda her gün sağlanan enerjinin yüzde altmış ya da altmış beşi karb. bulunduran gıdalardan oluşmaktadır.

Güç isteyen dallarda bu oran yüzde yetmişe kadar yükselebilir.

Bünyeye alınması elzem olan karb. miktarı vücut ağırlığına göre de farklılaşabilir.

Spor zamanına ve gücüne göre her gün önemli ölçüde karbonhidrat tüketilebilir.

Uzun sürecek sporlardan önce, antrenman esnasında ve akabinde karb. zengin besinlerden ve sıvılardan vücuda alınmalıdır.

Spordan Evvel Nasıl Beslenilmelidir?

Egzersizden evvel az biçimde yemek tüketmek de antrenman anında açlığı bitirdiği için gücü yükselttiğine rastlanılmıştır. Bu tüketimde bizi aç yapmayacak biçimde yağsız rahat gıdalar kullanılmalıdır. Bu gıdalar karın ve bağırsak problemlerine sebep yapmamalıdır. Bu sebep kişinin alışık olduğu gıdalar denenmelidir. Netice olarak sporlardan dört beş saat evvel iki yüz gram karb. yememiz kan düzeyini glukoz ambarlarını çoğaltacağından spor sırasında gücü artırdığı saptanmıştır.

Yorum gönder