×

Bağışıklık Sisteminin Önemi

Bağışıklık Sisteminin Önemi

Bağışıklık Sisteminin Önemi

DSÖ bünyesince önemli salgın olarak ilan edilmesine sebep olan ve ülkemizde de hızla kendisini göstermeyi sürdüren Covid-19 virüsüne karşı bedeninizi ve etrafınızdakileri korumak için ve günlük hayatta da birtakım hastalıklara yakalanmamak için uygulayabileceğiniz en mühim yollardan biri de bağışıklık sisteminizi kuvvetli yapmaktır. Sağlıklı hayat sürmeye her ankinden daha çok özen atfedilmesi lazım olan bu zamanda kaliteli yemek yemek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici gıdaları kullanmak de ciddiyet arz eder. Sağlığımız için Bağışıklık Sisteminin Önemi oldukça fazladır.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren gıdalar hususunda gerekli bilgileri edinmeden evvel bağışıklık sistemini daha iyi bir şekilde anlamak önemlidir. Bağışıklık sistemi dokulardan, organizmalardan, yapılardan ve proteinlerden meydana gelir. Tüm bu etkenler, iltihap ya da birtakım hastalıklara sebep oluşturan virüsler, mikroplar ve vücudumuzun tanımadığı maddelerle savaş veren vücutsal aşamaları meydana getirir. Bağışıklık sistemi zararlı bir maddeyle etkileşim yaşadığında, bağışıklık etkisi uyarılır. Bağışıklık sistemi, zararlı yabancı madde üstündeki noktalara yapışan ve onları ortadan kaldıran bir nevi kendi savaşçıları olan maddeleri aktif hale getirir. Birtakım gıdaları öğünlere eklemek, bir bireyin bağışıklık sistemini çok önemli bir şekilde kuvvetlendirir.

Bağışıklık Sisteminin Önemi

Peki Bağışıklık Sistemi Nasıl Kuvvetlenir?

Bağışıklık sistemi tüm öbür vücut merkezleri ile adeta uyum içinde görev yapar, yalnızca yeme-içmeyle değil, tüm sağlık tavsiyelerine ve temizliğe önem arz edilmesi gereklidir. Aşağıdaki hayat şekli planlamaları bir bireyin bağışıklık sistemini çok kuvvetli bir duruma sokabilir:

  1. Tütün maddeleri kullanmamak,
  2. Planlı bir şekilde antrenman yapmak,
  3. Vücudumuz için yeterli olan kiloyu muhafaza etmek,
  4. İçki içmekten kaçmak ya da çok fazla içmemek,
  5. Bedenimiz için gerekli olan uykuyu almak,
  6. Tedirginlik ve stres halini en ufak seviyeye düşürmek,
  7. Güzel bir şekilde el ve ağız temizlemeye özen göstermek.
  8. Kaliteli ve her besinden içinde bulunduran bir beslenme biçimi, sağlıklı yaşamakta önemli bir etmendir. Ispanak, bitter çikolata, zencefil, brokoli, karnabahar gibi besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye kolaylık sağlarlar.

Bağışıklık Sisteminin Görevi Nedir?

Bağışıklık sistemi; bedenimize intikal eden virüs, mikro gibi küçük canlıları ortadan kaldırarak, zararlı patojenlerin kötü etkilerinden bedenimizi ve sağlığımızı muhafaza eder. Bunun yanı sıra türlü farklılaşmalar geçirerek kötü, kanser yapıcı maddeler biçimine dönen vücut yapılarımızı da planlı bir durumla ortadan kaldırır. Bağışıklık sisteminin şahsımızı iltihap, kötücül hastalıklar gibi problemlerden muhafaza edebilmesi için sistemin tüm noktalarının bir dişlinin çarkları gibi aktif olması elzemdir. Bu sistemi; kalıtsal olarak sahip olduğumuz ve az değişim geçirmiş yapılardan meydana gelen doğal sistem ve sonradan türlü maddelerle karşı karşıya geldikten sonra meydana gelen daha çok değişmiş olan, elde edilmiş sistem olarak iki ana türden meydana gelir. Bu iki grupta yer edinen mikroorganizmaların gerek kendi alanındaki öbür hücrelerle gerek de öbür gruptaki hücrelerle sorunsuz bir halde iletişime girmesi kaliteli bir immün sistemi için olmazsa olamazlardandır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin En İyi Yolları

İyi bir hayat şekli ortaya koymak, bedenimizdeki bütün sistemler için bulunduğu ölçüde bağışıklık sistemi için de çok mühimdir. Uygulanacak basit addedilecek farklılıklar, bağışıklık sistemi üstünde pozitif etmenlere sebep oluşturabilir. Bu farklılıklar şunlardır:

  • Sigara kullanmamak: Tütün ürünleri içinde muhafaza ettiği bir sürü patojenik maddeler hasebiyle sayısız hastalığa ön ayak olur. Üstelik tütün dumanının ağız ve burun yolu üstünde de negatif yönleri bulunur. Bütün bunlar bağışıklık sisteminizin sorunsuz ve tıkır tıkır işlemesini engeller. Kaliteli bir hayat devam ettirmem için tütün ürünlerinden olabildiğince uzakta olunmalıdır. Sigarayı hayatından çıkarmak gayesinde olan bireyler isterlerse uzman kişilerden yardım almalıdır.
  • Planlı ve programlı bir şekilde spor yapmak: Antrenmanlarınızı, seviyenize ve spor geçmişinize uygun bir şekilde gerçekleştirdiğinizde sağlığınız üstünde olumlu bir faydası olur. Tansiyon ve şeker rahatsızlığı olan kişilerde ise rahatsızlığı kontrol etmek de kolaylık olur. Kalp ve damar rahatsızlığı ihtimalini düşürür ve şu an hasta halde olan kişilerde rahatsızlığa bağlı olarak felç kalma ve hayata veda etme ihtimalini azaltır. Üstelik planlı antrenman yapmanın iltihap ihtimalini düşürdüğünü gösteren araştırmalar da mevcuttur.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirmek İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Bağışıklık sistemin kuvvetli kalabilmesi için yenilen gıdaların düzenli olmasının ve lazım olan vitamin ve doğal mineralleri bulundurmasının önemi çok fazladır. Bir günde gerekli olan enerji alımının yaş ve kadın erkek farklılığına göre normal düzeyler içinde bulunması elzemdir. Birtakım önemli hususlar şunlardır:

  • Sadece bir yönlü tüketim yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren gıdalar olan taze meyve ve sebze alımı çok mühimdir.

Sağlıklı yağların tüketilmesi önem arz eder.

Yorum gönder