×

Planlı ve Programlı Spor Yapmak Niçin Zor?

Planlı ve Programlı Spor Yapmak Niçin Zor

Planlı ve Programlı Spor Yapmak Niçin Zor?

Planlı bir şekilde egzersiz yapmak, spor salonuna kaydolmak veya her ne isimle söyleniyorsa söylensin; bu hareketlilik yaşamımızda mühim bir vakit ve enerji ihtiyaç oluyor. Meslek, okul, ev, karşı cinsle birliktelik, yakın çevre ve yapmamız gereken işler arasında planlı ve programlı egzersiz ile içli dışlı olmaya zaman bulmak aşırı güçtür. Eğer bütün bunları öne sürüp, “programlı şekilde egzersiz yapmak niçin bu denli güç!” diye sitem ediyorsanız bu konu tam da şahsınız için!

Bu mesele esasında az da egzersizin şahsımıza zor şeklinde lanse edilmesi ve bir şekilde vücut geliştirme ile ilgili olan kişilerin manasız bir hareket haline girmesinden sebepleniyor. Tüm insanların hep bir yere yetişme derdi var. Tüm insanlar az bir zamanda gelişim göstermek, en güzel vücudu elde etmek istiyor. Bununla birlikte bunun için ihtiyacından fazla uğraş verilmesinin lazım olduğuna inanılıyor. Bu husus birlikteliğinde fiziki ve ruhsal bir çöküş halini oluşturuyor ve bu da bireyleri egzersiz yapmaktan, antrenmana gitmekten alıkoyuyor. Bunun altından kalkmak için öncelikli olarak sporcu tüketimi hususunda etraftan duyulan yalan yanlış şeylerden mutlaka kaçınmak lazım. Fakat bizlerin çoğu usta, hayatını buna adamış kişiler değiliz. Yönelimimizi, bakışımızı ustaca yapmak isteyebiliriz; fakat hayat şeklimizi yarışmacıyla bir ele alamayız. Bu imkânsız, gündelik yaşamımız onlar gibi olması saçmalık. Bizim egzersiz haricinde de yapmamız gereken şeyler ve görevlerimiz var. Ofis ve ev haricinde çoğumuzun etrafındakilere karşı da görevleri bulunur.

Planlı ve Programlı Spor Yapmak Niçin Zor

Hem Acı Çekmek Hem Gelişmek

Aslında her anımızda daha iyi bir yöntem seçebilirsiniz. Veya da hepimizin malumu bir kaçamak öğün yiyeceksiniz onu arkadaşlarınızla olan bir buluşmaya bırakmanız sizin için daha doğru bir seçenek oluşturabilir. 7 günde veya 10 günde bir tükettiğiniz fast food da sizi obez hale sokmayacak, yarışmada alacağınız birincilik içinde yolunuza engel de oluşturmayacaktır. Bunun sebebi birçok zaman, inandığımız düzeyde zorluk çekmek bize ekstra bir etki de yapmıyor. Mesela yemek yemeyle alakalı genel manada oruç ya da IF yöntemlerini uygulamak gündelik yaşamı mutlaka basitleştirecektir. Hepinizin bildiği IF bize bazı anlarda rutinimizde bir kaçamak sunma imkânı veriyor. Öyle ki bunun suyunu çıkarmamak, kaliteli gıdaları seçmek çok önemli. Fakat evde değilseniz ve mideniz boş ise, bu hayatın sonu manasına gelmez! Bu sebepten ötürü çekeceğiniz kaygı inanın ki size daha fazla kötü sonuç doğuracaktır.

İntermittent Fasting de çalışma saatleri, okul vakitleri kesin olan kişiler için çok iyi bir yöntem. Mesela diyelim ki çalışma esnasınca bir şey tüketmeyen bir dostumuz gün içinde etraftan bir şey tüketmek ya da tüketmek gibi bir endişeye kapılmayacak. Aç kalma zamanı bittiğinde de hanesine gidip iyi pişmiş kaliteli ve sağlıklı öğünlerini tüketebilecek. Genel manada tüketimle alakalı olarak bahsedeceklerimiz bunlardı, sıra egzersizlerden konuşmakta.

Bilgili Şekilde Egzersiz Yapmak

Yaşamınıza egzersizi daha basit sokmak için egzersiz ile alakalı olarak en mühim önerim, bir planınızın bulunması. Fakat burada antrenman derken demek istediğimiz husus doğru bir program; size üç kez bu hareketi yap beş set de şu hareketi yap diyen bir sistem değil. Çalışma planı demek o gün hangi hareketi uygulayacağınız, kaç sefer kaç tekrar kaç kilo yapacağınızı belirten bir sistem. Bu sayede çalışma sırasında manasız vakit kaybetmiyorsunuz ve egzersizler sizin için bir “meydan okuma” şekline dönüşüyor. Bu husus çalışmadan elde ettiğiniz zevki de fazlalaştıracaktır. En basit biçimde planlı bir halde egzersiz yapmak ve bedenimizi en güzel estetik biçime dönüştürmek için çeşitli beden geliştirme yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Bu hususa ek olarak güç hususunda manasız endişeye kapılmamak da çok mühim. Bu yüzden stres yapıp, ağlayıp egzersizi zindan hale getirmenin bir manası yok. Her gelişimin usul usul olacağına bedeninizi adapte edin. Bu etraflı bir biçimde hepimizin çektiği bir problem, kafamıza ne yazık ki takıyoruz. Fakat anlamsız bir durum olduğu da açık.

Gününü Çok İyi Planla

En son hususta, vakit azlığı meselesinde de tavsiyemiz şudur: işi olan, okul vakitleri farklılık meydana getiren kişilere önerimiz, günün ilk vakitleri ya da öğlene doğru boş iseniz bu zamanlarda sporunuzu yapın. Gerek spor merkezinde az kişi bulunuyor, gerek de bu bir sürü kişinin düşündüğü gibi yanlış değil. Gün içerisinde gücünüz azalmadan, enerji verici gıdalara dayanmak gereğinde olmadan egzersiz yapabilirsiniz. İşi geç saatlerde sona eren kişiler de ilk olarak evlerine kısa mesafedeki bir spor merkezine gitmeleri.

Yorum gönder