×

Emzirme Sürecinde Yeme-İçme Nasıl Olmalı?

Emzirme Sürecinde Yeme-İçme Nasıl Olmalı

Emzirme Sürecinde Yeme-İçme Nasıl Olmalı?

Emzirme, çocuğun kaliteli olgunlaşması ve büyümesi için en iyi tüketim şeklidir. Emzirme esnasında enerji ve besin değerleri gereksinimi hamilelikte aşırı çok olur. Ana hamilelikte güzel tüketim yapmışsa, gereksinimlerini gayet sağlayabilecek yağ ambarına vakıftır.

Emzirme zamanında süt inşası için lazım olan enerji iki temel yerden oluşturulur:

  1. Hamilelik esnasında bünye yağı biçiminde hazmedilen güç,
  2. Karbonhidrat, protein ve yağdan meydana gelen enerji.

Süt veren bayan gerek şahsi bünyesindeki besin gruplarının depolarını iyi bir düzeyde tutmak gerek de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, proteinleri bünyeye sokmak için gerekli ve iyi şekilde tüketim yapmalıdır. Öbür türlü kendi vücut ambarlarından harcamaktadır. Bu durum da bünyenin rahatsızlık çekmesine ve yetersiz süt yapılmasına sebep olur.

Emzirme Sürecinde Yeme-İçme Nasıl Olmalı

Emzirme Sürecinde Enerji İhtiyacı Nasıl Karşılanmalı?

Salgıladığı süt ile yavrunun gereksinimini büyük ölçüde sağlayan bir anne günde aşağı yukarı yedi yüz-sekiz yüz mL süt üretir. Bu sütün yapımında kullanılan enerji ve besin seçeneklerinin ihtiyacı emzirme zamanında da normal ihtiyaca ek şekilde çoğalmaktadır.

Gerekli ölçüde ana sütü salgılanması için gerekli seviyede sıvı tüketimine önem verilmelidir. Gün içerisinde en az sekiz on iki bardak sıvı alınması önemlidir. Emzirme zamanında suyun yanında gıda seviyesi fazla olan inek ürünleri ve komposto gibi sıvılar kullanılmalıdır. İnek ürünleri ve meyve suyu aynı miktarda öbür gıda seçeneklerinin yenilmesini de gerçekleştireceğinden, ana sütü etkililiğini de önemli seviyede sağlayacaktır. Mesela; süt içimi kalsiyum, komposto içimi ise C vitamini olarak çok fayda verecektir.

Emzirme zamanında kilo verme rejimi uygulanmamalıdır. Bu zamanda enerji ihtiyacı bir günde bin sekiz yüz kalorinin daha aşağısına geçerse, bünye için lazım olan besin miktarları önemli seviyede oluşmamaktadır. Sıklıkla emzirme zamanın öncesinde az kalorili bir rejim yapılması süt inşasını kısmakta ve sütün gıda ölçüsünü kötü yönde etkilemektedir.

Emzirme zamanında alkol ve tütün gibi kötü alışkanlıklar olmamalıdır.

Emzirme Zamanında Annenin Beslenme Süreci

İlk olarak ananın emzirme periyodu ve emzirme yeteneğine göre acıkma periyodu ve fazlalığı farklık oluşturur. Emzirme zamanının ilk altı ayı sekiz ila on seferlik bir tüketim şeklinin oluşturulması ananın iştahını kontrol etmesi için ve süt kalitesini arttırması için son derece mühimdir. Ana sütünün; ananın tüketiminden ve mevcut vitamin mineral ambarlarının halinden tetiklendiği akıllardan kaçmamalıdır. Bu nedenle yavrunun doğduğu andan hemen akabinde vitamin mineral depoları araştırılmalı ve azlıklara yönelik besin desteği ve tüketim şekli planlanması lazımdır. Ananın yediği her kaşık yemek sütün hem içini hem kalitesini tetikler. Sütünüzün hem düzeyini hem de kalitesini arttırmak için;

Sabah öğününde her gün mutlaka yumurtaya yiyiniz! Yumurta, iyi bir protein kalitesiyle sütünün düzeyini ve çocuğun zihin düzeyini arttırır!

  • Sütünüzü çoğaltan ve vücudunuzu besleyen en iyi şey kesinlikle, uyku! Uyku güzelliğini çoğaltmak için sıklıkla bu zamanda kafeinli sıvılardan kaçının. Günde en az uyku vakti olarak sekiz saatin altına kalmamaya dikkat edin. Çocuğunuz gibi şahsınız da uyusun. Uyku güzelliğini çoğaltmak için inek ve süt ürünleri ev yoğurttu, meyve ve sebze, yulaf gibi lifli kuru gıdalar, pekmez vb. gıdaları yiyin.

Gün içerisinde dört beş miktarda süt ve inek ürünleri yiyin! Süt ve inek gıdaları bu zamanda sıklıkla işlenmiş ya da marketten kullanın. Sağlıklı ve korunaklı besin bu zaman gerek şahsınız gerek de çocuğunuz için aşırı fazla öneme sahip.

Anneye Zararlı Olan Yiyecekler

Çay, nescafe, gazlı içeceklerden olabildiğince kaçınarak içmeyin. Çay istediğinizde öğünün bir iki saat akabinde demsiz ve birkaç limon damlası ile için. Vitamin ve mineral giderlerini durdurması yönünden çok önemlidir.

Demir noksanlığı emzirme zamanında çok fazla rastlanan bir problemdir. Demir noksanlığı sorunun durdurmak için kaliteli et ve yeşil sebzelerden yemek çoğaltmaktadır. ana sütüyle yavruya giden demir, yavrunun demir ambarlarının taşmasına ve kan inşasında kullanılması yönünden de mühimdir.

Demir açısından dolu olan gıdalar; kırmız et, tavuk göğsü, taze balık, köy yumurtası, türlü kuruyemişler (fındık, kaju, leblebi vb.), kurutulmuş gıdalar, pekmez ve yeşil olan sebzeler bunlardan bazılarıdır. Bu gıdaların yenmesine dikkat ediniz.

Ananın tüketiminde balık yemek güzel tutar. Balıkta yer alan ve ana sütü ile yavruya gidecek olan balık yağı ve diğer çeşitli etmenler yavrunun ruhsal yönden büyümesi açısından çok mühimdir.

İçeriği saptanamayan her türlü besin ürünü kesinlikle yenmemeli, besin yapısında olan gdo’lı maddeler ana sütünden yavruya giderek olumsuz haller meydana getirebilir.

Yorum gönder