×

Esneme Hareketlerinin Faydaları

Esneme hareketlerinin faydaları nelerdir

Esneme Hareketlerinin Faydaları

Gündelik hayatta oldukça büyük bir önem taşıyan, esneme hareketleri sağlığımıza pek çok katkı sağlamaktadır. Belirli kas ve eklem gruplarını hedef alan esneme hareketleri, elastikiyeti ve hareket açısını artırmak gayesi için uygulanan fiziksel egzersizler bütününü tanımlar. Esneme hareketi, dokuların esnekliğini güçlendirerek sakatlanma ve yaralanmaları azaltmaktadır. Bununla beraber egzersiz performansını artırarak, bireyi günlük hayatta daha enerjik kılar. Esneme hareketlerinin faydaları nelerdir gelin daha detaylı inceleyelim.

Esneme Hareketi Nedir?

Vücut sağlığı için büyük önem taşıyan esneme hareketleri, sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmadır. Peki esneme hareketi nedir, ne işe yarar gelin daha detaylı bir şekilde inceleyelim. Sporun herhangi bir dalı ile ilgileniyor olabilirsiniz, hangi sporu yapacak olursanız olun öncesinde mutlaka esneme hareketlerini yapmanızda fayda vardır. Güne ağrısız ve sağlıklı bir vücut ile başlamanın sırrı da düzenli esneme hareketlerini yapmaktan geçiyor. Esneme hareketleri kas ve eklem gruplarınızın sağlıklı bir şekilde çalışarak esneklik kazanmanız ve hareket açılarını artırmanızı sağlar. Spordan önce yapacağınız esneme hareketleri ile beraber egzersiz performansınız da artış sağlanır. Statik esneme hareketleri sayesinde sabit bir pozisyon sağlar, belli bir zaman tekrarlanırsa ortada yer alan kaslar esnemiş olur. Uygulanan bu yöntemin diğer ismi ise durağan stretchingdir. Popülerlik kazanmış olan bu yöntemde hareket ve tekrar yapılmaması gerekir. Yalnızca gergin olan belirli pozisyonlar için 15 saniye boyunca kontrollü bir esneme uygulanmış olur. Sadece spor öncesi değil, sonrasında da yapılan esneme hareket, kaslarınıza biriken kanın doğru bir biçimde dağılabilmesi ile beraber kasların esnekliğine katkı sağlamış da olacak. Ayakta esneme hareketi ile sırt, bacak ve kalçalarınıza fayda sağlayacaksınız. Esneme hareketleri esnasında bazı zamanlar çeşitli acılar hissedebilirsiniz, bu gayet normaldir. Fakat aşırı acı verici ve batma hissi duyduğunuz an esneme hareketine devam etmemenizde fayda vardır. Tüm sinirlerinizi uyaran esneme hareketleri, uygu hormonu salgılatır. Uyku problemi yaşayan bir bireyseniz, uyumadan 15 dakika kadar önce vücudunuzu esnetmenizde fayda var.

Esneme hareketlerinin faydaları nelerdir

Esneme Hareketlerinin Sağlığa Faydaları

  • Esneme hareketleri kan dolaşımını artırır ve dokulara işleyen kan sakatlıklarını iyileştirir. Kasların daha iyi gelişmesine fayda sağladığı da bilinen gerçekler arasında.
  • Artan kan dolaşım hızlı ile beraber, kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz.
  • Esneme hareketleri koordinasyonu artırır.
  • Esneme hareketleri eklemlerin ve kasların daha esnek olmasına olanak sağlar. Düzenli bir şekilde esneme hareketleri yaparsanız, sakatlıklarınız daha kısa bir sürede iyileşir ve sakatlığın oluşma riski de en az düzeye iner.
  • Esneme hareketlerinin beyine gönderdiği sinyaller ile streslerinizden arınız rahatlarsınız.
  • Esneme hareketleri postürününüzün düzelmesine olanak sağlar.

Esneme Hareketleri Ne Zaman Yapılır?

Hayatın her alanında yapılması gereken ve yapıldığı taktirde de vücuda sayısız fayda sağlayan esneme hareketleri, sizi huzura ulaştıracak. Esneme hareketleri ne zaman yapılır sorusunun yanıtı için yazımızı okumaya devam ediniz. İşte bu sorunun yanıtı:

  • Isınmadan evvel esneme hareketlerini uygulamamaya kesinlikle özen gösterin. Isınma esnasında artan kalp hızı kaslarınıza kan dolmasıyla beraber fiziksel aktivitelere hazırlamasına olanak sağlar.
  • Yapacağınız esneme hareketleri, merkezi sinir sisteminize uyku isteğini artırıcı sinyaller gönderir. Egzersiz öncesinde gerçekleştireceğiniz esneme eylemleri artan uyku isteğinizle birlikte kaslarınızın geriliminin azalmasına katkı sağlar. Bu bakımdan egzersiz yapmadan evvel yalnızca ısınmalı, esneme egzersizini gerçekleştirmemelisiniz.
  • Egzersiz yaptıktan sonra, kaslarınızda yoğunlaşan kanın doğru bir biçimde dağılmasıyla beraber kaslarınızın esnekliğini koruması için kesinlikle hareketleri doğru yapmalısınız.

Esneme Hareketleri Zayıflatır mı?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi vücuda çokça faydası olan esneme hareketleri, hayatın her alanında kolayca uygulanabilir. Esneme hareketleri zayıflatır mı sorusu da esneme hareketleri konusunun en merak edilen sorularının başında gelmektedir. Esneme hareketlerinin asıl gayesi zayıflatmak değildir. Bu sorunun cevabını merak eden bireylere yanıt vermek gerekirse, direkt zayıflatmasa da büyük bir oranda faydası vardır. Yalnızca esneme hareketleri ile değil, beslenmeye de dikkat ederek zayıflanabilir. Esneme hareketleri yapmada zorlanan bireyler de zihinsel olarak kendisini bu eyleme hazır etmelilerdir. Esneme hareketleri süresinde meditasyon yapmanız fayda sağlar. Temiz ve sağlıklı bir besleneceğinizi, gününüzün güzel geçeceğiniz düşünerek, vücudunuza odaklanmanız ve ardından doğru nefes alma tekniği kullanmanız pek çok anlamda fayda sağlayacağı gibi, esneme hareketlerine odaklanmanızı da sağlayacak. Bununla beraber kendinizi huzurlu hissedeceksiniz. Isınma hareketlerini ne kadar yapacağınız sorusu da yine en merak edilen soruların başında gelmektedir. Etkili ve sağlıklı bir esneme hareketi gerçekleştirebilmeniz için en verimli süre 15 dakika kadardır. Bu süre boyunca tüm kas gruplarınız esneyecektir. Şimdiden sağlıklı ve bol esnemeli günler!

Yorum gönder