×

Fitness: Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası

Fitness

Fitness: Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası

Fitness hareketleri günümüzde en çok tercih edilen kilo verme ve vücut geliştirme metotları olarak biliniyor. Durum böyle olunca da insanlar fitness ile ilgili her şeyi merak ediyorlar. Biz de fitness ile ilgili merak edilenleri sizlere sunuyoruz. Fitness: Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası;

Fitness hareketleri ile ilgili bilgilere geçmeden, sizlere fitness hakkında bir kaç detaya değinmek istiyoruz. Halk arasında fitness, vücut geliştirme ile hep karıştırılır. Fakat ikisi aynı şey değildir. Vücut geliştirme yarışlarda kas geliştirmek için yapılan ağır spor hareketleridir. Fitness ise gündelik zinde kalmak için herkesin yapabileceği hareketlerdir. Fitnessin yıllardır popüler olmasının sebebi ise her kesime hitap etmesidir. Yani her kilodaki kişiler fitness yapabilir, kilolu kişiler zayıflamak için formunda ki kişiler ise formunu korumak için fitness yapabilirler.

Fitness

Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası Fitness Hareketleri Nelerdir?

Fitness egzersizleri birçok temele dayanır. Biz sizler için, 6 temel fitness hareketleri hazırladık.

  1. Squat nasil yapılır? Squat en çok ağırlık hareketlerinden biridir. Nasıl yapılır? Kişinin çömelip kalktığı, tüm vücut kaşlarını çalıştırdığı temel bir harekettir. Tüm vücut hareketi olarak adlandırılır.
  2. Chest press hareketi nasıl yapılır? Chest vücuttaki göğüs bölgesindeki kasları göçlendirmek için yapılır. Nasıl yapılır? Kişi ağırlık sehpasi üzerine sırt ustu uzanır ve kolları ile ağırlıkları yukarı doğru itip geri indirir bu şekilde tekrar eder. Bu yaptığı üst vücut ağırlık antrenman egzersizlerinden biridir..
  3. Plank (sabit duruş hareketi). Plank hareketi fitness, kardiyo ve plateste en çok tercih edilen hareketlerdendir. Plankin amacı ise kontsatrasyon ve dengeyi sağlamaktır. Nasıl yapılır? Kişi yüz ustu uzanır. Dirseklerini, kolunun on kısmı ve ayak parmaklarının ucu değecek şekilde pozisyon alır. Bacaklar omuz genişliğinde olur. karın kaşlarını sıkarak dengede kalmaya çalışır. Bu hareketi yaparken kalçasının ne yukarı ne de aşağı olmamasına özen gösterir.
  4. Dumbbell bench press. Bu hareket ise daha çok göğüs ve omuz kaşlarını göçlendirmek için yapılır. Nasıl yapılır? Kişi düz bir sehpa üzerinde yatıp dumbbelleri göğüs hizasına getir yukarı doğru iter.
  5. Dumbbell lunge. Fitness te, Kalça, ön bacak ve arka bacak kaslarını çalıştırır. Bu hareketlerin amacı ise kasları büyütmek ve kalçaları forma sokmaktır. Nasıl yapılır? Kişi her iki eline uygun ağırlıkta birer

dumbbell alır. Nefes alır ve öne doğru bir adım atar, geride kalan ayağının dizin üzerinde çökmeye baslar. Dizini yere temas ettirmez.

  1. Deadlift. Deadlift çok önemli bir ağırlık çalışmasıdır. Nasıl yapılır? Kişi kolları tamamiylen sarkık halde iken yerdeki darbbelli üst bacak seviyesine kadar kaldirip indiren harekettir.

Fitness hareketlerinin genel terim isimleri nelerdir?

Body building (bb): Vücut geliştirme (vg).

Bar: Uçlarına ağırlık takılan, farklı ekipmanlarda bulunabilen demir.

Barbell: Halter barı.

Bench: Ağırlık kaldırılan sehpa.

Decline bench: Aşağı doğru eğimli ağırlık sehpası.

Dumbbell: Sadece Yan taraflarında ağırlık olan çalışma ve tek elle kaldırılan ekipman egzersizidir.

EZ Barbell Bar: Kırık şekle sahip olan bar.

Flat bench: Düz ağırlık sehpası.

Incline bench: Aşağı doğru eğimli ağırlık sehpası.

Pre-Workout: Antrenman öncesi.

Post-Workout: Antrenman sonrası.

Push down: Aşağı itme.

Push up: Şınav.

Supplement: fitness hareketleri için, anlamı Sporcuların kullandıkları ekstra gıdalar anlamını taşır. Bu gıdaları kullanmadan önce doktora başvurmak gerekir alerjiniz var mı yok mu diye test etmelisiniz. Size alerji yapabilecek bir madde içermediğinden mutlaka emin olmalısınız.

Yeni başlayanlar için fitness derecesi.

Fitness harekeleri hakkında az çok bilgiler verdik peki yani başlayanlar fitnessi ne şekilde yapmalı? Tabınki fitnesse yeni başlayanlar her kas başına bir hareket ile başlamalı.

Fitnessin Faydaları Nelerdir?

Fitness düzenli yapıldığında kişinin kemik ve kas sistemi güçlenir. Kardiyo ve ağırlık egzersizleri birleştiğinde vücudun ekstra kalori yakmasına ve bazal metabolizmasını hızlanmasına yardımcı olur. Bu da kişinin sağlıklı kilo vermesini sağlar.

Fitnesste kardiyo yine düzenli yapıldığında kişinin kan basıncı değerlerinin düzenlenmesini sağlar ve yüksek tansiyon kan, damar hastalıklarının riskini azaltır. Egzersiz sırasında terleme yolu ile vücuttaki toksin maddeler ve fazla suyun dışarı atılması gibi faydalar sağlar. Fitness egzersizleri kişinin fit görünmesi için vücudu sekle sokar. Kişinin forma girip ve formda kalmasını sağlar. Kişinin hayata pozitif bakmasını sağlar, egzersizlerin psikolojik yönden rahatlatma etkileri yüksek. Daha bir çok sayamayacağımız kadar faydaları vardır. Sizler de fitnesse başlamalısınız.

Fitness Neden Tercih Etmelisiniz?

Fitness hareketlerinin yeni başlayanlar için kolay programları vardır. Gözünüz korkmamalı bu konuda. Fitness egzersizleri ile sizde kolayca forma girebilirsiniz kendinizi forma sokabilirsiniz. Amacınız hızlıca zayıflamak ise fitness ile birlikte bir diyet programı uygulayabilirsiniz. Eğer aşırı fazla kilolu iseniz ya da bazı rahatsızlıklarınız var ise mutlaka fitnessi profesyonel bir eğitimci gözetiminde yapın ve doktorunuza bu konuda başvurmayı unutmayın.

Yorum gönder