×

Full Body Ve Split Antrenmanı

full body

Full Body Ve Split Antrenmanı

Kas ve güç egzersizleri arasından full body çalışmak vücudun tüm kaslarının aynı gün içerisinde çalıştırmaktır. Birden fazla vücut geliştirme egzersizlerini aynı gün içerisinde uygulamaktır: Mesela şınav üst bölge kaslarının çalışmasını sağlamaktadır, deadlift ise tüm vücut kaslarını çalıştırır. Full body çalışırken bu egzersizler seanslar şeklinde değil de hep bir arada yapılmaktadır. Vücuttaki kasların ayrı ayrı ve farklı günlerde çalıştırıldığı spor programına ise split antrenmanı denir. Vücut geliştirme egzersizleri bir hafta içerisine hangi bölge kaslarının çalıştırılacağı belirlenerek, gün gün programlanarak uygulanmaktadır. Bireyin amacı eğer ki kas gücünü artırmak ve vücut geliştirmek ise tüm vücut kaslarını çalıştıracak egzersizler yapması gerekmektedir ve aynı zamanda bunu düzene bindirmelidir. Yalnız birey hangi egzersizlerle spora başlayacağına ve hangi sıklıkla yapacağına karar verirken kendi vücut yapısını, tam olarak hedeflediği vücut gelişimini göz önünde bulundurmalıdır. Bu konuda uzman bir eğitimciden destek alınabilir.

full body

Full Body Mi, Split Mi?

Tüm kasları çalıştırmak için full body antrenmanları tercih edilmektedir. Aynı gün içerisinde farklı bölgelerdeki kaslar çalıştırılır. Aynı zamanda spora yeni başlayanlar için önerilmektedir ve spora yeni başlayanlar için split antrenmanları uygun değildir. Sebebi ise tüm vücut kaslarını çalıştırarak temeli sağlam oluşturmaktır. Split antrenmanlarında ise her gün farklı bölge kasları için çalışmalar yapılmaktadır. Birey full body mi yoksa split antrenmanlarına yönelik mi çalışacağına karar verirken bireyler olarak hedeflerini göz önünde bulundurmalıdır. Fakat genel olarak bakıldığında full body antrenmanları daha çok tercih edilmektedir. Split mi full body mi diye düşünecek olursak full body antrenmanları çalışmak öncelikli olarak önerilmektedir. Full body antrenmanları bireyin antrenman becerisini artırır, başlangıçta bireye sağlam bir temel oluşturur, kas gelişimi ve yağ yakımı için yüksek verim sağlar. Daha sonrasında bireyin kendi isteğine bağlı olarak split çalışmalara geçilebilir. Çünkü başlangıç için full body antrenmanları gerekse de birey sevdiği şekilde çalışması gerekmektedir. Her iki yöntemde kas gelişimini desteklemektedir.

Full Body Avantajları Nelerdir?

Full body antrenmanları vücut gelişimi için birçok avantaj sağlamaktadır. Full body avantajları arasında en önemlisi tüm kas gruplarını aynı gün içerisinde çalıştırıp daha etkili ve verimli bir antrenman olmasıdır. Bütün bölge kasları tek bir günde çalıştırıldığı içinde diğer günlerde de dinlenme sağlanabilmektedir. Farklı farklı antrenmanlar aynı gün içerisinde uygulandığı için sıkıcı bir hal almaktan çıkarak eğlenceli egzersiz çalışmalarına dönebilir. Özellikle spora yeni başlayan bireyler için çok avantajlıdır sebebi ise daha önce de belirttiğimiz gibi vücut kaslarını çalıştırmak için temeli sağlamlaştırmasıdır. Birçok kas grubunu çalıştıran egzersizlerin bir arada uygulandığı için bireyleri daha güçlü ve daha iyi bir sporcu yapar. Aynı zamanda full body antrenmanları yoğun bir şekilde yapıldığı için kas gücü gelişmesinde tki sağladığı kadar yağ yakımına da büyük oranda etki ederek hızlandırmaktadır.

Split Antrenmanı Avantajları Nelerdir?

Full body antrenmanlarında olduğu gibi split antrenmanları için de avantajlar bulunmaktadır. Spilit antrenmanlarında vücut kasları haftanın belirli günlerine paylaştırılarak çalıştırılır. Bundan kaynaklı bireyler split antrenman programına uygun bir şekilde çalışırken her kas grubunu ayrı ayrı çalıştırdıkları için, uygulanan egzersizlere daha iyi odaklanmaktalardır. Split antrenmanları her kas grubunu ayrı ayrı ve eksik bir nokta bırakmadan çalıştırmaktadır. Bir diğer avantajı ise bölgesel antrenmanlar olduğu için daha kısa sürede bitmektedir. Bir antrenman için kısa bir süre yeterli olacak ama daha fazla antrenman çalışmaları gerektiren bir vücut geliştirme programıdır.

Doğru Full Body Ve Split Antrenmanı Nasıl Olmalıdır?

En iyi full body antrenmanı sağlamak için yapılan her hareket en az iki defa, en fazla 4 defa ve 25-50 arası tekrarlar ile oluşması gerekmektedir. Vücut kaslarını geliştirmek amaçlı uygulanan egzersizler için dört defadan fazla tekrar sağlamak verimi düşürmektedir. Tabi bu çalışmaları aralıksız yapmak da sağlıklı olmayacaktır. Belirli aralıklarla mola verilmesi ve bu araların iki dakikayı geçmemesi gerekmektedir. Genel olarak ise antrenman süresi 45-50 dakikayı geçmemesi gerekir. Bu aralığa uymayan ve daha fazla egzersiz yapan sporcuların vücudunda kortizol hormonu salgılanmaktadır. Kortizol hormonu stres hormonudur.

En etkili split antrenmanları uygulamak için ise, haftanın belirli günlerine dağıtarak farklı bölgeler için en iyi egzersizler uygulanmalıdır. Tabi bu egzersizler öncesinde sakatlanmaları önlemek için ısınma hareketleri yapmak gerekir. Aynı günde iki farklı egzersiz çalışması yapılabilir ve bir bölge bittikten sonra diğerine başlarken üç ya da beş dakika kadar dinlenme süresi sağlanabilir. Ayrıca split antrenmanlarında ağrıyan bölgeler tercih edilmemelidir.

Yorum gönder