×

Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

günlük kalori ihtiyacı

Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

Kalori nedir denildiğinde akla ilk gelen anlamlarından birisi olan enerji birimidir. Kalori gıdalardan alınan vücudun işlevine yarayan vücudumuzun kullanabileceği bir enerji türüdür. Kalori besinlerin değeriyle orantılıdır ki besin değeri ne kadar fazla ise besindeki kalori miktarı fazladır. Kişinin kalori ihtiyacı vücut yapısıyla, kilosuyla ilgilidir. Kalori insanların yaşamında önemli rol oynar ki bunlardan bazıları nefes alıp verme, hareket etmek, vücutta kan pompalanması, kısacası insan yaşamının sürdürüle bilir olmasında besinlerden alınan kalorinin önemi büyüktür.

Vücuda besinler aracılığıyla alınan kaloriler sindirim esnasında parçalanır, glikoza dönüşür ve vücut enerji ihtiyacını karşılar. Masa başında çalışan bir bireyin ihtiyacı olan günlük kalori ihtiyacı ağır işte çalışan kişinin günlük alması gereken kalori ihtiyacına göre daha azdır ve ağır işte çalışan kişinin günlük alması gereken kalori ihtiyacı fazladır. Kişiler kalori miktarını az almaları durumda zayıflayabileceklerini düşünüyorlar fakat bu her zaman doğru olmayabiliyor. Vücudun ihtiyacı olan kaloriyi kesmek yerine günlük egzersiz yaparak istenilen ideal kiloya ulaşılabilir.  Vücuda gereğinden fazla kalori alındığı zaman vücut kilo alır. Bireyler kalsiyum ve protein oranlarını arttırmalı, su ve su içerikli besinleri tüketmelidir.

Hangisi Vücuduna En Uygun Spor Stili

Bazal Metabolizma Hızı Nedir?

Günlük kalori ihtiyacı hesaplamak için bazal metabolizma hızı bilinmelidir. Peki bazal metabolizma hızı nedir öncelikle ondan bahsedelim. Kalp, akciğer, beyin gibi yaşamsal fonksiyonların çalışması için gerek duyulan enerjiye bazal metabolizma hızı denir. Bazal metabolizma hızı, kişinin dinlenme ve uyku durumundayken ve sadece yaşamsal fonksiyonları çalışması için harcanan bir enerji türüdür. Kişinin kan dolaşımının gerçekleşmesi, beyin fonksiyonlarının çalışması bunlar yaşamsal fonksiyona girmektedir. Genel olarak bazal metabolizma hızı kişilerde 40 lı yaşlardan sonra düşmeye başlar böylelikle bireylerin belli bir yaştan sonra kilo vermeleri zorlaşır. Bazal metabolizma hızının ideal seviyede olmasını isteyen bireyler yağ oranı fazla olan besinleri tüketmekten kaçınmalı, proteinleri ve mineralleri eksiksiz bir şekilde almalı, düzenli spor yapmalı, ara ve ana öğünler düzenli yenmeli ve çok su tüketmeleri gerekir. Bazal metabolizma hızı ne kadar yüksekse kişi o kadar kolay kilo verir. Bazal metabolizma hızı hesaplama şu şekilde olur;

Kadınlar için Bazal metabolizma hızı;655,1 + (9,56 x kilo) + (1,85 x boy) – (4,68 x yaş)

Erkekler için Bazal Metabolizma Hızı;66,5 + (13,75 x kilo) + (5,03 x boy) – (6,75 x yaş) formülleri kullanılarak hesaplanır. Obezite ve aşırı kilolu bireylerde bu sonuç her zaman doğru olmayabilir.

Günlük Kalori İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Günlük kalori hesaplamak isteyen kişi öncelikle bazal metabolizma hızını bilmeli ve günlük kalori miktarını bazal metabolizma hızına göre hesaplamalıdır. Bazal metabolizma hızı günlük alınan kalori miktarının yüzde 65 ila 70 ini kapsamaktadır. Metabolizmaya oranla günlük alınan kalori miktarı orantılıdır ve mesela metabolizma hızınız 1480 olsun buna karşın kilonuzu korumak için günlük alabileceğiniz kalori miktarı 1480 olmalıdır.

Fazla Kalorili Olan Besinler Nelerdir?

Vücudumuz almamız gerekenden fazla kaloriyi alırsa aldığımız kaloriler vücudumuzda yağa dönüşür ve bu yağ kişinin sağlığı açısından da zararlıdır. Fazla yağ kilolara neden olur ve alınan kilolar ciddi sağlık problemlerine yol açar. Fazla kalorisi olan besinler neler olduğunu öğrendikten sonra vücudumuzda yağ olarak depolanmaması için beslenmemize dikkat edip kilo almadan sağlıklı şekilde beslenmeliyiz. Fazla kalorisi olan belli başlı besinleri Yağlı kırmızı et, donut, kızartma, cips, sosisli sandviç olarak bir kısmını sayabiliriz. Bunun yanında kuru üzüm, tereyağı, patates, balık yağı, avakado bu besinlerde kalorisi yüksek olan gıdalardır.

Günlük Alınması Gereken Kaloriden Vücuda Daha Az Alınırsa Ne Olur?

Vücuda günlük alınması gereken kalori miktarı daha az kalori alınırsa ne olur sorusunu kişilerde zayıflama düşüncesini arttırmaktadır. Fakat durum hiç de öyle değildir. Vücuda alınan az kalori miktarı vücutta metabolizma hızını yavaşlatabilme olasılığını yükseltir ve bu durumda kişi kilo almaya daha çok yatkın olabilir. Yapılan kalori az alma diyetiyle beraber vücuttaki metabolizma hızını düşürmekle kalmaz ve kas kaybına neden olur. Günlük alınması gereken kaloriden daha az alınması vücudu yorgun yapar ve besin yetersizliğine neden olur.  Kalorinin gereğinden fazla kısıtlanması kısırlığa neden olur. Doğurganlığı azaltır. Kişinin gereğinden az kalori alması kemikleri zayıflatır. Kemikler kırıldığı zaman kaynaşması zor olur. Kalori ihtiyacını az almak enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olanağı sağlar, bağışıklığı azaltır. Günlük alınması gereken kaloriyi fazla olarak tüketirsek fazla kilo almamıza sebep olur. Sağlığımızı tehdit eder ve bu nedenle kaloriyi fazla veya az almamız tehlikeli bir durumdur.

Yorum gönder