×

Hormonlar ve Fitness

hormonlar ve fitness

Hormonlar ve Fitness

Fitness yapan kişilerin hormonlar ve fitness arasındaki ilişkiyi bilmeleri gerekir. Fitness yapan ve yapmak isteyen insanlar dış görünüşlerinin daha iyi olması için çabalarlar. Bu çabalar sonucunda fit ve çekici vücut yapılarına sahip olmaktadırlar. Tabi ki bu süreç her zaman istediğimiz gibi gitmez. Fitness için en önemli etken kişinin sahip olduğu performanstır. Kişinin Fitness den tam olarak istediği verimi alabilmesi için performansa ihtiyacı vardır ki bu performans doğal yollarla sahip olunan hormonlar sayesinde gerçekleşir. Vücuttaki bu hormonlar kişinin Fitness yaparken ihtiyacı olan performansı ve istediği vücut yapısına sahip olmasını kolaylaştırır. İlk olarak insülin hormonundan bahsetmemiz doğru olacaktır. İnsülin hormonu pankreastan salgılanan ve asıl görevi kandaki glikoz seciyesini azaltan hormondur. İnsülin vücut tarafından gerektiği durumlarda kasın enerjisini karşılamak için kullanılır ve insülin hormonu vücuttaki protein dönüşümünü gerçekleştirir bu sayede hücre büyümesi sağlanmış olur.

hormonlar ve fitness

Fitness Hormonlar Arasındaki İlişki

Fitness ve hormonlar arasındaki ilişki incelendiğinde bir diğer hormon ise kortizol steroid yapılı hormondur. Kortizol hormonu protein ve karbonhidrat yapılıdır ve metabolizmaya etki eder. Kişinin fizyolojisinde bir dengesizlik olduğu zaman kortizol hormonu dengeye girer. Bireyin yaptığı egzersizlerin ağırlığı ve sürekliliği çok önemlidir ki fazla ve ağır yapılan egzersiz kişiye stres olarak geri dönmektedir. Kortizol seviyesinin düşük olmasını isteyen sporcu vücudunu strese karşı korumalıdır. Yapılan spor ve egzersizler kadar vücudun dinlenmeye ihtiyacı olduğunu da unutmamak gerekir ve yaşam tarzı ona göre ayarlanır. Bir diğer önemli hormon ise testosteron dur. Testosteron hormonu ergenlikte erkeklerde belirgin görülen özellikler dışında en önemli özelliği performans artırıcı olmasıdır ki unutmayın Fitness için kişinin sahip olduğu performans çok önemlidir. Bu hormon erkeklerde kadınlardan daha fazla bulunur. Testosteron hormonu çok salgılanan insanlarda kas oranı daha fazladır.

Fitness Nedir?

Fitness ile vücut geliştirmek farklı kavramlardır. Genelde insanlar iki ayrı terimi birbirine karıştırabilmektedirler. Fitness fiziksel olarak fit görünme, dış görünüşüne önem veren insanların egzersiz yaparak daha iyi bir vücut yapısına sahip olabilmek adına yaptığı bir takım egzersizlerdir. Bunun yanı sıra Fitness yapmak bazı insanlar içinde uğraştıkları ve ilgilenmek istedikleri spor dallarına uygun vücut türünü yani yapacağı spor dalına göre vücut uygunluğunu yapabilmek için yapacağı egzersizlere verilen isimdir. Vücut uygunluğu her yapılan spor dalı için farklıdır. Örneğin bir güreşçinin vücudu yağlı olmalı iken bir koşu sporuyla ilgilenen bireyin kilo oranı vardır ki buna halterle ilgilenen kişileri de örnek vermemiz doğru olur.

Fitnessda Ki Ağırlık Antrenmanları Nelerdir?

Fitness yapmak isteyen ve ağırlık ekipmanı olmayanlar kişiler de ağırlık egzersizleri yapabilir ekipmanlar olmadan nasıl mı? Kişi kendi ağırlığını doğru ve gerektiği kadar kullanmalıdır böylelikle fitness ağırlık ekipmanları olmadan da Fitness yapılabilir. Yapılacak olan ilk egzersiz için vücudunuzu dik olup bacaklarınız yere 90 derecelik açıyla ve omuz genişliğinde açılması şarttır. Kişi bu pozisyonu aldıktan sonra oturup kalkarak kendi ağırlığıyla egzersiz yapmış olacaktır.

Fitness Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Fitness yapmaya karar veren bir birey öncelikli olarak yapılan egzersizdeki riskleri, yapılan Fitness hareketleri soncunda vücuda kazanılan olumlu ve olumsuz yönleri iyice araştırmalıdır. Egzersizlere başlamadan önce kişinin vücuduna göre ve yapacağı egzersizlerin oranına göre mutlaka ısınma hareketleri yapmalıdır aksi takdirde sakatlanma olasılığı çok yüksektir. Diğer bir egzersiz ise vücut şınav şeklini alıp iki dirseğin üzerinde ayak parmakları yere dik olacak şekilde uzun süre durma hareketidir. Yapılan bu egzersizler sonucu sadece kol kasları mı gelişir sorusunun cevabı hayır olacaktır çünkü bu hareketler sonucunda kişi sağlığını korur bununla kalmaz yapılan egzersizler kalça şeklini, dış görünüşünü, bel ve bacak kaslarına doğrudan etki eder. Her yapılacak olan egzersiz öncesinde ısınma hareketi yapılmadığı zaman ciddi ve geri dönülemez sonuçlar ortaya çıkar. Bir günde ağır egzersiz yapmak yerine sık olarak düzenli yapılmalıdır.

Fitness Da Neden Ağırlık Antrenmanı Yapılmalıdır

Fitness da ağırlık antrenmanı yapılma sebebi kasların daha şekilli görünmesidir. Ne kadar iyi görünün vücut o kadar fit görüntü. Bu çoğu Fitness egzersizi yapanların mutlaka düşündüğü durumdur. Ağırlık antrenmanı sayesinde istenmeyen göbek yağlarından kurtulana bilinir. Ağırlık antrenmanı yapıldığı zaman kol kasları güçlenir ve buna ek olarak kemik yapısında da güçlenme meydana gelir. Doğru yapılan egzersizler sonucunda kalp sağlığı korunur. Yapılan egzersizlerle zayıflamak mümkün mü merak edilen bir sorudur ve bunun cevabı orantılı olarak yapılan egzersizler ve uyulan bir diyetle tabiki mümkündür. Bu egzersizler de evde rahatlıkla yapılabilmektedir.

Yorum gönder