×

Fosfat

fosfat

Fosfat

Kimya da kök olarak bilinir.1960 senesinde keşfedilmiştir.1961 yıllarında ise büyük ilgi görerek Etibank ve MTA tarafından fosfat yatakları keşfedilmiştir. Anyonik bir yapısı vardır. Periyodik tablonun 5. sırasında  yer alır.1 fosfor ,4 oksijen atomundan meydana gelir. Kil tortularından çıkarılır. Biyolojik acıdan da büyük bir öneme sahiptir. Doğada serbest hâlde bulunmaz. Durum olarak ve saflık durumu, kalitesi yerinde olan fosfat minerali içeren kaya parçalarına fosfat kayası denir. Yer kabuğunda yer alan en önemli primer fosfat minerali “apatit” olarak bilinir. Bazı iyonların değişimi ile isminde değişiklik olabilir. Diger fosfat mineralleri ise floradadır, klorapatit , hidroksil apatit ve karbonat apatit şeklinde adlandırılır.

Nerelerde Kullanılır?

Gübrelerin ana maddesi olarak bilinir. Deterjan, kimya ve ilaç sanayilerinde de bir miktar kullanılmaktadır. Özellikle kullanım alanı bitkilerin daha sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlamaktır. Büyük oranda gül bahçelerinde kullanılır. Kökleri güçlü kılar ve tomurcuklanmayı arttırır. Aynı zamanda çimler ve çalılar içinde kullanılmaktadır. Fosfat kayaçları fotoğrafçılıkta, boya sanayisinde, tekstil sanayisinde ,endüstriyel sanayide, deterjan ve temizlik ürünlerinde, sondaj çamurunda da kullanılmaktadır.

Ne Zaman Kullanılmalıdır?

En uygun mevsimi ilkbahardır. Ortalama miktar olarak 15 metrelik bir alan için 5 liralık kaya fosfatı kullanılmaktadır.

 Nerelerde Görülmektedir?

Ülkemizde Mardin ve Mazıdağı yakınında görülmektedir. İthal edilen tüm fosfat minerali gübre sanayisinde kullanım görmektedir. Fosfatın yerine kullanılacak bir mineral olmadığı için ticaret de büyük önem arz eder ve sürekli artış gösterir.

Yorum gönder