×

İdeal Kilo Kaç Olmalı? İdeal Kilonuza Nasıl Ulaşırsınız?

ideal kilo kaç olmalı

İdeal Kilo Kaç Olmalı? İdeal Kilonuza Nasıl Ulaşırsınız?

Sağlıklı yaşam ve dış görünüş için ideal kilo kaç olmalı sorusu pek çok kişinin gündeminde yer almaktadır. Bu noktada boy, kilo ve vücut tipi son derecede önemlidir. İnsanların yaşamlarındaki sağlıkları için boylarının ve kilolarının doğru orantılı olması gerekmektedir. Bu noktada erkekler ya da kadınlar için belirli bir kilo söylemek mümkün değildir. Ancak boy uzunluğuna ve vücut tipine göre ideal kilonun ne kadar olacağı hesaplanabilmektedir. Bu noktada vücut kitle indeksi tablosunda kişilerin kendi ideal kilolarını öğrenmeleri ve ideal kilolarına ulaşmaları gerekmektedir. Eğer kişiler ideal kilolarının altında ya da üzerinde ise ideal kilolarına ulaşmak adına doktorlarının kendilerine verdiği tavsiyelere uymaları gerekmektedir.

ideal kilo kaç olmalı

İdeal Kilo Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İdeal kilolarında olmak ya da ideal kilolarına ulaşmak isteyen kişiler ideal kilo hesaplama ile olmaları gereken kiloyu belirleyebilirler. İdeal kilo hesaplaması kadın ve erkek anatomilerinin farklı olması sebebi ile farklı şekillerde hesaplanmaktadır. İdeal kilo hesabı kadınlarda: 45,5 + 2,3 X (İnç cinsinden boy – 60) şeklinde olmaktadır. Bu hesaplama erkeklerde ise; 60 + 2,3 X (İnç cinsinden boy – 60) şeklinde yapılmaktadır.

İdeal kilolarını hesaplayan kişilerin eğer bu kilonun altında ya da üzerinde iseler olabilecek en uygun zamanlama ile ideal kilolarına ulaşmaları gerekmektedir. İdeal kilonun altında olmak ya da üzerinde olmak yaşam standartlarını oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle de bu sınırdan giderek uzaklaşmak insanların sağlıklarını giderek azaltmaktadır. Bu nedenle de sağlıklı yaşam sürmek isteyen kişilerin kesinlikle kendileri için ideal kiloyu bulmaları ve bu kiloya gelmeleri gerekmektedir.

Vücut Yüzey Alanı Hesaplama

İdeal kiloya ulaşmak konusunda en önemli detaylardan bir tanesi de vücut yüzey alanı hesaplaması olmaktadır. Bu noktada pek çok kişi kemik yapısı ile karşı karşıya gelmektedir. Ancak vücut yüzey alanı sırt üzeri uzanılması durumunda vücudun kapladığı alan olmaktadır. Bu nedenle de boy uzaması durumunda ya da kilo artması durumunda vücut yüzey alanı da doğru orantılı olacak bir şekilde artmaktadır. Vücut yüzey alanı hesaplaması yapılırken farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu hesaplamaların yapılması için standart ölçüm yöntemi DuBois olmaktadır. Bu yönteme göre vücut yüzey alanı hesaplama şu şekildedir; Vücut yüzey alanı = 0,00718 X (boy(cm) / 100) 0,75 X (kilo(kg)) 0,425 şeklindedir. Bu hesaplama yöntemi ile isteyen herkes kendi vücut yüzey alanlarını hesaplayabilmektedir.

Yaşa Göre İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

Pek çok kişinin ideal kilo hesaplaması konusunda düştüğü en büyük yanılgılardan bir tanesi yaşa göre ideal kilo hesaplaması olmaktadır. Bu konuda pek çok kişi ideal kilolarını hesaplarken yaşın da bu duruma bir etkisinin olduğunu düşünmektedir. Ancak yaşa göre ideal kilo hesaplamak diye bir durum söz konusu değildir. Vücuttaki metabolizmanın yaş ilerlemesi ile birlikte yavaşlaması nedeniyle giderek kilo artması söz konusudur. Ancak ideal kilo konusu söz konusu olduğu zaman yaşa göre bir hesaplama söz konusu değildir.

Yetişkinlik döneminden yaşlılık dönemine doğru gidildikçe insanların kas kütleleri azalmaktadır. Bu durum ile birlikte de kilo giderek artmaktadır. Bu nedenle de yaş ilerledikçe kişilerin kas kütleleri zayıflarken kilolarını korumaya önem vermeleri gerekmektedir. Kişilerin üzerlerinde taşıdıkları her bir gram bile eklemlerine bir yük olarak nitelendirilmektedir. Yine tüm bunlar ile birlikte vücut yağları da metabolizmayı yavaşlatan olumsuz bir etken olmaktadır. Bu nedenle de bireylerin bu durumu kesinlikle akıllarından çıkarmamaları ve yaşları ilerledikçe ideal kilolarını korumaya ekstra özen göstermeleri gerekmektedir.

İdeal Kiloya Ulaşma Yöntemleri

İster altında olsun isterse de altında olsun ideal kiloya ulaşmak isteyen kişilerin bu kapsamda bir diyetisyene danışmaları gerekmektedir. Özellikle de sınırın çok altında ya da çok üzerinde olunması durumunda diyetisyen yardımları oldukça önem taşır. Çok fazla kilo alan ve ideal kilolarının üzerinde olan kişilerin en çok da vücutlarındaki yağ oranına bakmaları gerekir. Fazla yağlardan kurtulmak adına düzenli bir diyet ve spor programının uygulanması gerekir.

İdeal kiloya ulaşma yöntemleri yalnızca ideal kilolarının üzerinde olan kişiler için geçerli değildir. Aynı zamanda ideal kilolarının altında olan kişilerin de belirli yöntemleri uygulayarak sahip olmaları gereken kiloya ulaşmaları gerekmektedir. Bu noktada vücutlarına almaları gereken besin miktarı ve sıklığı oldukça önemlidir. Yine ideal kilolarının altında olan kişilerin de vücutlarındaki yağ ve kas oranını görmeleri gerekir. Bu orana göre doğru bir beslenme ve egzersiz programı ile sınır altında olan kişiler de zaman içerisinde ideal kilolarına ulaşabilirler.

Yorum gönder