×

Koşu mu Yürüyüş mü Daha İyi Yağ Yaktırır?

Koşu mu yürüyüş mü daha iyi yağ yaktırır

Koşu mu Yürüyüş mü Daha İyi Yağ Yaktırır?

Gündelik hayatımız içinde istesek de istemesek de çoğu kez yürür ya da koşarız. İşlerimizi halletmek için, bir yerlere yetişmek için, hedeflerimize daha erken ulaşmak için vs. koşmaya ya da yürümeye ihtiyaç duyarız. Koşu mu yürüyüş mü daha iyi yağ yaktırır sorusu da bu konu ile yakından bağlantılıdır ki, sizlere bu konu hakkında detaylı bilgi vermek isteriz. Biraz önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, bu eyleme hayatımızın her alanında ihtiyaç duyarız. Kimisi zayıflamak için, kimisi otobüsü kaçırmamak için ve kimisi de fırından taze ekmek almak için koşar ya da yürür. Yapılan yürüyüş ya da koşu tarzı ter atma aktiviteleri Kardiyo şeklinde isimlendirilmektedir. Kardiyo kalp anlamı taşırken, yapılan yürüyüş ve koşmaların da kalp hızını artırma konusunda fayda sağladığı bilinen gerçekler arasındadır. Sorumuza geri dönecek olursak, koşu mu yoksa yürüyüş mü daha iyi yağ yaktırır sorusunun cevabı şaşırtıcı ama koşudur. Yazımızın devamını okuyarak, daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Koşu mu yürüyüş mü daha iyi yağ yaktırır

Yürümek Nasıl Koşmaktan Daha Fazla Yağ Yaktırır?

Yakılan kalorinin kaynağını incelemek, bu sorunun cevabını almak için gereklidir. Bir bireyin koşarken harcadığı kalori miktarının %80 oranı karbonhidrat ve %20’si yağdır. Yürüyen bir birey ise %80 oranında yağ yakarken, %20 oranında da karbonhidrat yakar. Yürümek nasıl koşmaktan daha fazla yağ yaktırır sorusunun cevabını net bir biçimde vermişizdir diye düşündük.

Koşu ile Kalbinizi Güçlendirin

Genel anlamda kilo vermek için bireyler Kardiyo yapar ve kardiyonun en büyük faydası da kalbi geliştirmek ile beraber onu korumak. Kalp ve damar hastalıkları için büyük bir önem teşkil eden Kardiyo, sağlıklı bir beslenmeyi de beraberinde ister. Kardiyo yaparak yağlarınızı yok edebileceğiniz gibi, ileriki zaman için kalbinizin başına gelebilecek riskleri de ortadan kaldırıyorsunuz. Yürümek bu durumda yetersiz kalıyor, koşmanız size uzun vadede daha fazla fayda sağlayacaktır.

Yeni Başlayanlar Dikkat Etmeli

Koşmak kalp sağlığı başta olmak üzere, vücut üzerinde pek çok fayda sağlamaktadır. Koşu bandı ya da yürüyüş parkuru, hiç fark etmez. Günün her saati koşabilirsiniz, kimse size karışamaz. Ter atarak kalbinizi zorlayın ve bunu bir alışkanlık haline getirin ki, uzun vadede size etkili geri dönüşler sağlasın. Yürümek gün içerisinde ve her gün yaptığımız bir eylemdir. Vücut alışık olduğu eylemi yaparken, aynı kalorileri harcar. Kilo vermek için gerekli olan kaloriden, daha azını harcar bu yüzden koşu yapmanız daha önemlidir. Gündelik zararlı alışkanlıklarınızdan kısarak, daha sağlıklı bir yaşam için sağlıklı işler yapabilirsiniz. Mesela koşu gibi! Saatlerce yürümeniz başta derin bir uyku çekmeniz ile beraber, vücudunuza pek çok katkı sunacaktır.

Koşu ve Yürüyüş ile Yağlarınıza Veda Edebilirsiniz

Yoğun tempolu bir koşu ve yürüme programı ile beraber yağlarınızdan kısa bir süre içerisinde kurtulabilmeniz an meselesidir. Bazı aşamalar ile beraber bu programda kendinize zaman aralıklarıyla beraber ulaşma noktaları oluşturacaksınız. 20 dakika gayet ideal bir süre. Üç seviye olarak belirlenen bu programda ilk olarak başlangıç seviyenize odaklanmalısınız. Tamamen sizin kondisyonunuza bağlı olan bu program, uzun vadede olumlu sonuçlar doğurarak yüzünüzü güldürecek. Sıfırdan başlayacak olan bir bireyseniz, tekrar sayılarını ya da saniyelerini azaltabilmeniz yararlı olacaktır. İlk aşamada programı bir ya da iki hafta kadar uygulamaya da özen gösteriniz. İkinci seviyede ise kondisyon sahibi olmuş olmanız büyük önem teşkil eder. Aşamalı olarak kalbinizi güç sınavlara sokmak, uzun vadede kaslarınızı geliştirmek ile beraber direncinizi güçlendirecektir. Belirlenen kısa aralıklar ile zorlanan vücut, enerji oranına daha fazla gereksinim duyarak, yağ yakım hızını çoğaltacaktır.

Koşu ve Yürüyüşün Hastalıklar Üzerindeki Etkileri

Yapılan önemli araştırmalar sonucunda yürüyüş, koşudan kat ve kat daha faydalıdır sonucuna ulaşılmıştır. Koşu ve yürüyüşün hastalıklar üzerindeki etkileri şu şekildedir:

  • Koşu hipertansiyon riskini %4,2 oranında azaltır ve yürüyüş %7,2 oranında azaltmaktadır.
  • Yüksek kolesterol riski koşu da %4,3 oranında azalırken, yürüyüşte %7 oranında azalmaktadır.
  • Koroner kalp rahatsızlığına yakalanma riski koşu yapanlarda %4,5 iken yürüyenlerde %9,3.
  • Diyabet hastalığı riski koşanlarda %12 iken, yürüyenlerde %12,3 oranındadır.
  • Tüm bu saydıklarımızla beraber koşu yapan bireyler kısa süre içerisinde koşmaktan vazgeçerken, yürüyüş yapan bireylerin pes etme oranlar yarı yarıya düşüktür.

Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Yürüyüş yapmanın faydaları işte şu şekildedir:

  • Rahat bir nefes alabilmekle beraber, kalp ritmimiz düzene girer.
  • Kondisyonumuz artar ve yağ yakım düzene girer.
  • Endorfin hormonunun salgılanması ile beraber zinde ve mutlu hissederiz.
  • Her kiloya uygun bir egzersiz biçimi olmakla beraber, kilo verebilmenize katkı sağlar.
  • Tüm kasların çalışmasını sağlar.
  • Kalp ve şeker hastalığı risklerini azaltarak, bu hastalıklara iyi gelir.
  • Diğer egzersizlere oranla bırakılama oranı daha güç olduğundan her zaman fayda sağlar.
  • Kemik erime riskinin önün geçer.
  • Kolesterol ve tansiyon hastalığı risklerinin etkilerini azaltır.
  • Depresyon, stres gibi psikolojik problemlere iyi gelir.

Yorum gönder