×

Kreatin Nedir, Kreatin Kullanımı Zararlı Mı?

kreatin nedir

Kreatin Nedir, Kreatin Kullanımı Zararlı Mı?

Birçok kişi kreatin hakkında sorular sormaktadır. Bu sorulardan biri ise kreatin nedir, kreatin kullanımı zararlı mı gibi sorulardır. Kreatin, et çeşitlerin de bulunmak da olan, ayrıca vücutta üretimi gerçekleşen bir madde olarak bilinmektedir. Güç ve kas kütlesinin artışını sağlamak da olan bir maddedir. Bu madde yüksek enerjisi bulunmak da olan fosfat gruplarını, fosfokreatin olarak saklamaktadır. Fosfokreatin ise kas dokuların da bulunmak da olan bir enerji kaynağıdır. Bu yüzden fosfokreatin hücre enerjileri için önemli bir maddedir. Sadece vücut kaslarına değil de beyin ve kemik kaslarına da faydalı olmak da olan bir madde olarak bilinmektedir. Ağırlık çalışması yapmak da olan ve kaslarını büyütmek isteyen kişiler genel olarak kreatin maddesini kullanmayı tercih etmektedirler. Bu kreatinler kaslara çok faydalı olan bir enerji verici maddedir. Ayrıca fiyatı da uygun olan bir madde olduğu için birçok sporcu bu maddeyi kullanmayı tercih etmektedir. Kaslar da doluluk ve şişkinlik yaratmayı sağlamaktadır. Bu madde sporculara güç artışı sağladığı gibi, patlayıcı kuvvet ve hız artışı da sağlamaktadır. Enerji depolandığı için sporculara patlayıcı kuvvet etkisi sağlayabilmektedir. Ayrıca kreatinin hakkında çok sayı da araştırmalar yapılmıştır. Ama kreatinin vücuda herhangi bir yan etkisi veya zararı olmadığını kanıtlanmıştır. Ama düzenli bir şekilde kreatin kullanılır ise vücudun su ihtiyacı daha da fazlalaşacaktır. Bu yüzden bol miktar da su içilmesi gerekmektedir. Ayrıca kreatin kullanan birçok kişi bu maddenin vücutta su tutacağından şüphelenmektedir. Ama kreatin vücutta su tutma gibi bir problem yapmamaktadır. Zamanla kreatin maddesi kas kütlesi yapmaktadır. Bu yüzden de kilo artışına sebep olmaktadır. Vücudunun su tuttuğundan şüphelenmek de olan kişilerin, vücutların da olan fazla yağlardan kurtulmaları gerekmektedir. Vücudun da yağ olmadığını sanan kişiler de bile fazla bir miktar da yağ bulunabilmektedir. Bu yüzden kişilerin yağ yakmaları çok önemlidir. Kreatin kullanan kişiler de nadir olarak yan etkiler bulunabilmektedir. En çok merak edilen konulardan biri ise kreatin maddesinin saç dökme problemidir. Kreatin maddesinin saç dökme olarak bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu soruna sahip olan kişiler kreatin madde kullanımı bırakıp kontrol etmeleri gerekmektedir. Saç dökülmeleri genel olarak genetik olmaktadır. Ayrıca kreatin maddesinin kan değerlerin de yüksek olmasının bir zarar bulunmamaktadır. Kişiler de böbrek hastalığı veya herhangi bir sorunu yok ise kişilerin kreatin kullanmasın da hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

kreatin nedir

Kreatin Kilo Aldırır Mı?

Kreatin, kas kütlesinin artımı ve daha fazla enerji için kullanılmak da olan takviye gıdalardan biri olarak bilinmektedir. Bu takviye gıdayı birçok sporcu tercih etmektedir. Ayrıca birçok kişi kreatin hakkın da sorular sormaktadır. Bu sorulardan biri ise kreatin kilo aldırır mı sorusudur. Kreatin takviye gıdası hakkında bugüne kadar çok sayı da araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucun da ise kreatinin vücuda bir zararı olmadığı kanıtlanmıştır. Kreatin maddesinin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca araştırmalar sonucun da kreatin takviyesinin kilo artışına sebep olduğu da kanıtlanmış olduğu bilinmektedir. 1 hafta boyunca yüksek doz miktarın da kreatin kullanmak 1-3 kilo arasın da kilo alımına sebep olmaktadır. Kreatin kilo alımı kaslara etki etmektedir. Yani kreatin takviyesi ile kilo almak yağ artışına değil, kas artışını meydana getirmektedir.

Kreatin Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

Kreatin hakkında sorulan sorulardan biri ise kreatin ne kadar süre kullanılmalı sorusudur. Kreatin, fitness ya da vücut geliştirme yapan kişilerin tercih ettikleri ek takviyelere verilen bir isimdir. Kreatin takviyesi vücuttaki kasların gelişimin de etkili olmak da olan bir takviyedir. Ayrıca kaslar içi enerji de sağlamaktadır. Kreatin döngüsü bulunmaktadır. Kreatin döngüsü, kreatin takviyesinin daha etkili olabilmesi için kreatinin bir takvimidir. Kreatin, her gün aynı düzey de kullanıldığı zaman vücut bu duruma alışmak da ve hiçbir etki etmemektedir. Kreatin takviyesine ilk başlanıldığı zamanlar da 1-2 hafta boyunca kadar 10-20 mg kullanılması gerekmektedir. 1-2 haftadan sonra ise 5-6 hafta boyunca 3-10 mg kullanılması gerekmektedir. 5-6 haftadan sonra 2-4 hafta kullanılmaya ara verilmesi gerekmektedir. Kreatin döngüsü bu şekil de devam ettirilmesi gerekmektedir.

Kreatin Yan Etkileri

Bazı kreatin yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler herkes de görülmemektedir. Yan etkilerin görülmesinin bazı sebepleri bulunmaktadır. Bu sebeplerden biri ise fazla kreatin maddesi kullanmaktır. Ya da kreatin takviyesini yüksek doz da kullanmaktadır. Bazı yan etkiler şunlardır:

1.Vücut su tutar ve buna bağlı olarak kilo artışı

  1. İshal durumu ve kabızlık
  2. Bazı sindirim problemleri

Yorum gönder