×

Kuvvet Egzersizleriyle Güçlenmenin 9 Yolu

Kuvvet Egzersizleriyle Güçlenmenin 9 Yolu

Kuvvet Egzersizleriyle Güçlenmenin 9 Yolu

Kuvvetli kollar sağlıklı bir vücut için oldukça önem arz ediyor. Fakat kuvvet egzersizleri hatalı yapılırsa, yararından çok zararı görülür. Yaralanmaları engellemen için ve egzersiz planını verimli bir biçimde sürdürebilmen için, bu dokuz öneri sana çok faydalı gelecektir. Kuvvet Egzersizleriyle Güçlenmenin 9 Yolu;

  1. Ağırlığı yukarıya kaldırırken veya ağırlığı iterken nefes vermek ve ağırlığı yavaşça indirirken nefes almak püf noktalarından birisidir. Germe egzersizi yapılırken nefes tutulmamalı çünkü, Valsalva Manevrası adı verilen bu nefes tutma hareketi, kan basıncını geçici olarak çoğaltıp kalp damar rahatsızlığı olan insanlar için büyük bir risk haline gelebilir.
  2. Kolları ve bacakları germe egzersizinde, eklemleri sabitlemeyip dirseklerde ve dizlerde ufak bir esneme payı bırakmak sağlıklı olacaktır.
  3. Verdiğiniz çalışmanın karşılığını normal olarak çabuk görmeyi arzuluyorsunuz ama bu işin önemli noktalarından biri de sabretmektir. Unutmamalıyız ki çok fazla ağırlıklar ve aşırı uzun hareket programları, yaralanma riski oluşturabilir. Ayrıca kuvvet hareketleri arasında en az 2 gün kasları dinlendirmek bu serüvenin önemli duraklarından birisidir.
  4. Yaralanınca iyileştikten sonra 1-2 gün dinlenmek toparlanmayı hızlı bir biçimde sağlayacaktır. Yaralanma bir süre devam etmiş ise, iyileştikten sonra yapılan spor sırasında ilk harekette daha hafif ağırlıklar ve dirençler ile plana tekrar başlamakta yarar var.
  5. Acı çekmek güç hareketlerinin bir bölümü değil. Eğer bir egzersiz veya hareket belli bir acı getiriyorsa, ondan hemen vazgeçmelisin. Hareketleri kolay yapabilecek bir düzeyde başlamak, hareketin daha verimli ve sağlıklı geçmesine olanak sağlar. Hareketlerinin zorluk düzeyini zamanla çoğaltabilirsin. Hatırla ki ağırlıkları ve zorluk düzeyini çoğaltırken yaralanmamak için bir görevliden yardım istemen gerekir. Hedefine dair egzersizlerin zorluk düzeyini performansına göre otomatik olarak değiştiriyor. Çok güçlük çekiyorsan bir dahakine daha kolay hareketler geliyor, hareketler kolaylaşmaya başlarsa zorluk derecesini katman katman arttırıyor.
  6. Vücudumuzun dediklerine kulak vermemiz gerekiyor. Bir egzersiz grubunu tamamlayamamak, egzersizi yaparken konuşamamak, egzersizden sonra bayılacak gibi hissetmek, gün boyunca halsizlik çekmek veya egzersizden sonra eklem ağrıları veya acıları çekmek, vücudumuzun “bu seti bitirelim” dediğinin sinyalleridir.
  7. Kuvvet Egzersizleriyle Güçlenmenin 9 Yolu

Kuvvet Egzersizi Önemi

Kuvvet egzersizleri, sağlıklı bir vücut için oldukça önemlidir. Sadece güç kazanmak isteyenler değil, daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak, nöronlar ve kaslar arasındaki koordinasyonu sağlamak isteyenlerde Kuvvet Egzersizleri yapabilirler.

Egzersiz sırasında gerçekleşen kalori yakımı ve yükselen endorfin seviyesini de düşünürsek, egzersiz planınızda Kuvvet Egzersizlerine de mutlaka yer vermeniz gerekir.  Fiziksel performansı ön planda tutan Kuvvet Egzersizleri ile kaslarınızı geliştirip, güçlendirmek; doğru bir program ile çalışırsanız, hiç de zor değil.

Sağlık İçin Faydaları

  • Kuvvet egzersizleri; metabolizma için yüksek tesiri bulunan hareketlerdendir. İlerleyen yaş gruplarındaki insanların yavaşlayan metabolizma hızlandırıldığından, yaşlanma tesirlerini geciktirmiş olursunuz.
  • Kas gücünüzü çoğaltacağından Kuvvet Egzersizleri, vücudu daha sağlam ve dinç hale getirmektedir.
  • Yağ yakımına yardımcı olan Güç Egzersizleri, kas oranınızı da yükseltir. Diğer antrenman gruplarına karşın kaslarınızı daha çok belirginleştireceğinden, daha estetik sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır.
  • Kuvvet egzersizleri ile kilo almayı önleyeceğinizden, çağımızın önemli problemlerinden biri olan obezite ve diyabet gibi hastaların da önüne geçmiş olursunuz.
  • Ayrıca uyku kalitesinin de arttığı belirtiliyor.
  • Yaşlanmayı geciktirdiğini belirttiğimiz Kuvvet Egzersizleri aynı zamanda yaşlanmaya bağlı kas kayıplarını, kas sakatlıklarını ve eklem problemlerini de engeller.
  • Kuvvet Egzersizleri; kemik yoğunluğunu sabit tutuğu ve kemikleri güçlendirdiği için osteoporoz riskini de düşürmektedir.
  • Daha işlevsel ve hareketli bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Günlük yaşamınızda güç gerektiren, zorlu işleri daha kolay yapabildiğinizi fark edersiniz.
  • Kuvvet Egzersizleri, düzgün bir postür ve formda bir görünüme kavuşmanızı sağlar.

Kuvvet Egzersizi Yapacaklara Tavsiyeler

Her egzersiz grubunun, kendine has egzersiz hareketleri ve uygulanma sırasında bilmeniz gereken püf noktaları vardır. Kuvvet egzersizlerini de yapılırken işinizi kolay hale getirecek, performans ve verimliliğini arttıracak bazı kuralları vardır. İşte altın değerindeki o tavsiyeler;

  • Ayakkabı olmadan çalışın. Bu şekilde çalışmanız deadlift gibi hareketlerde, daha ağır çalışabilmenizi olanak sağlar. Ayaklarınızın güçlenmesini sağlarken, çekiş gücünüzü de arttıracaktır.
  • Barfikse önem verin. Sabah kalktığınızda ve akşam yatmadan önce barfiks yapmanız sizin faydanıza olacaktır. Günlük uygulamayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Aç karnına çalışın. Kaslarınızı geliştirmek için aç karnına antrenman yapmanız, istediğiniz sonuca ulaşmanızı daha çabuk hale getirecektir. Tok karın ile çalışmanız hem etki seviyesini düşürecek hem de performansınızı…
  • Kalçanızı sıkın. Özellikle bench press ve overhead press gibi kuvvet hareketlerinde, kalçanızın sıkılı olması çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Yorum gönder