×

Güzeller Güzeli İnci Taşı

İnci taşı

Güzeller Güzeli İnci Taşı

İnci taşı, tarak, istiridye ve bazı midye türünden ilginç bir biçimde elde edilir. Bu türlerden küçük taneler elde edilmesiyle oluşturulur. Genellikle sedef renginde olur. Fakat bazen pembe renkte olur. Bazen siyah renkte görülür. Siyah inci, diğer incilere göre daha ender bulunduğundan onlara göre daha pahalıdır. İnci taşları kalsiyum karbonat içeriği oldukça fazladır. Bu oran tam olarak %92dir. Divan edebiyatında inci taşı oluşması bahar yağmurlarının yağmasına bağlanmıştır. Bir rivayete göre, istiridye kabuklarını açar. Sonra yağmur taneleri içeri alınır. Daha sonra bu olay incinin ortaya çıkmasını sağlat.

İnci Taşı Nasıl Oluşur?

Önce kabuklu bir canlının vücuduna yabancı bir madde girer. Sonra canlının bağışıklık sistemi bu yabancı maddenin etrafını bileşimi kireç ağırlıklı bir madde ile sarar. Sedefimsi bir madde ortaya çıkar. Üst üste gelen tabakalar sonucunda inci taşı oluşur. Bu taş daha çok sıcak veya ılıman denizlerde oluşur. Tropikal denizlerde bulunan Pinktada isminde bir istiridye bulunur. Bu istiridyeden elde edilen inciler daha çok ilgi görür. Bunun nedeni istenen özelliklere sahip incilerin bu istiridyelerden elde edilmesidir. İncinin elde edildiği kaynak genellikle tuzlu denizlerdir. Bazen tatlı su istiridyelerinden de inci elde edilebilir. İnci taşını değerli kılan bazı özellikler vardır. Büyük olması, parlaklığı, rengi, ışığı kırış açısı, pürüzsüzlüğü, şekli gibi özellikler bunlardan bazılarıdır.

Günümüzde kullanılan bir teknik vardır. Adı kültür inci taşı üretimidir, ismini ortamdan almıştır. Bu yöntemle inci taşı elde edilebilir. Elde edilen taşların gerçek inciden ayırt edilmesi çok zordur. Elde edilen bu taşlar da mücevher olarak kullanılır. Kökeni Çin’e dayanan bu yöntemde, istiridyenin içine bir sedef parçası koyulur. Daha sonra canlı, bu sedefin üzerini kendi malzemesi ile kaplar. İstiridyeler 4-5 yıl bekletilir ve incinin olgunlaşması beklenir. Bu şekilde kültür incisi oluşur fiyat olarak daha ucuzdur.

Bildiğimiz camın bazı işlemlere tabi tutulması ile de sahte inci yapılabilir. Sahte inciyi ayırt etmesi çok daha kolaydır.

İnci Taşı Nerelerde Kullanılır?

İnci taşı günümüzde yüzük tesbih, kolye, sandık ve kutularda kullanılır. Aksesuar olarak her yerde kullanılır herhangi bir sınırı yoktur. Tüm maddelerde görmemiz mümkündür bu yüzden her an incelenmeye müsaittir. Süs eşyalarının her türlünün yapımında inci taşı görülür bu bizi şaşırtmaz. İnciler kadınların gözdesidir, gösterişlidir. Özellikle inci taşları gerdanlıkların olmazsa olmazlarıdır.

İnci Taşı Bakımı

Yapıtaşı olarak büyük oranda kireçtaşından meydana gelir. Bu özelliğinden dolayı kimyasal maddelere karşı direnci düşüktür. Bu nedenle baz ve kuvvetli asit dezenfektanlarından uzak tutulmasından yarar görülür. Çamaşır suyu, tuz ruhu, bulaşık-çamaşır deterjanları incileri olumsuz etkiler. Ayrıca çok fazla kapalı veya kuru bir yerde kalırsa özelliklerini kaybeder. İncili takılar, su ve arap sabunu ile temizlenebilir. Normal sabunla da yıkanabilir aşınmaması için kurulanmalıdır. Peçete veya havlu kâğıt ile silinerek kurulanmasında sakınca yoktur.

İnci Çeşitleri

Bazı inci çeşitlerinden bahsedelim. Bir tanesi perlittir. . Bazı perlit türleri kırıldığında küçük inci parlaklığında küreler elde edilir. Bu nedenle inci anlamında gelen perle kelimesinden türetilmiştir. Yapısında fazla sayıda konsantrik adını verdiğimiz yarıkları mevcuttur. Camsı kayaçlar olarak tanımlamamız mümkündür. Ticari anlamda değerlendirdiğimizde perlit uygun sıcaklığa geldiğinde patlar. Volkanik ve asidik bir cam türüdür. Diğer volkanik camlardan farkı içinden bol miktarda su bulunmasıdır. Bir diğer türümüz mayorka incisidir. Doğal yollardan elde edilmesi imkân dâhilinde değildir. Sanayi ürünü mücevher taştır. Adını nerden mi alır. Akdeniz’de bir ada vardır ismi Mallorka. İşte adını buradan alır. Kabuklu yumuşakçalardan elde edilir ve gerçek inci formunda değildir. Mayorka incilerinin diğer incilerden farkı araştırıldığında oluşum süresi farklı bulunmuş. Normal bir inci tanesi oluşumu uzun yıllar alır. İstiridye kabuğunun içinde yıllarca kalır. Mayorka incisi sanayide çok hızlı üretilir. Ne kadar sürede mi? Sadece birkaç günde üretilir. Kültür incileri vardır, piyasadaki incilerin %99u kültür incisidir. Üretim tekniği oldukça ilginçtir. Bir sedef parçası ele alınır. Bu sedef parçası istiridyeye yerleştirilir. Evet, bir istiridyenin vücuduna peki neresine mi? İstiridyenin tam olarak mide ile böbreğinin arasına yerleştirilir. İstiridye bu dışardan gelişen olaya haliyle tepki verir. Mide ve böbreğinin arasına koyduğumuz sedefin üstünü inci anasıyla kaplamaya başlar. Bir yıl gibi uzun bir sürenin ardından sadece 15 milimetrelik bir kısmın üstü inci kaplanmıştır. Kültür incilerinin aklımıza gelmeyecek çeşitleri vardır. Tuzlu su kültür incileri bunlardan bir tanesidir. Akoya cinsi istiridyelerden yetişen bu incilerin yetiştirilmesi zordur. Elde ettiğimiz verim oldukça düşüktür. Güney denizi incileri başka bir türdür. Bu inciler Amerika, Çin ve Japonya’da üretilir. En ünlü tatlı su incisi bu türdedir ismi Biwadır. Japonya’nın tatlı sularından gelir. Siyah tahiti gibi ismini yetiştiği yerden alan apayrı, başka bir çeşit bulunmaktadır. Genelde üretim yeri Fransa’dır. Tonları farklılık gösterir ki bu çok ilginçtir. Kırmızı, yeşil, siyah ve mavi tonları bulunur. Gri tonları ilerde siyaha döner. Kültür incilerden sonra diğer başlığımız imitasyon incileri. Bu başka bir türdür bu türü gerçeğinden ayırt etmesi oldukça zordur. Herkesin inci takabileceğini göstermek için kullanılmıştır. Coco channel bu inciyi kullanmış ve bu bir devrin öncüsü olmuş.  Sonraki yıllarda bu inci masumiyet ve sadakatin simgesi olmuş.

Yorum gönder