×

Low Carb Diyeti Nedir? Low Carb Diyetinde Bilmeniz Gerekenler

Low carb diyeti

Low Carb Diyeti Nedir? Low Carb Diyetinde Bilmeniz Gerekenler

Low carb diyeti düşük karbonhidrat alınarak yapılan bir tür beslenme şeklidir. Bunun yanı sıra low carb diyetinde yağ oranı fazla olan ve protein tüketilen beslenme şeklidir. Şeker içerikli ve nişasta içerikli karbonhidratlar çok fazla tüketilmemeye özen gösterilir. Low carb diyeti genellikle kalori aldırmaz, yağ yakar ve kilo kaybı yaşanmasına olanak sağlar. Bunun sebebi ise karbonhidrat içerikli besinlerden uzak durmaktan kaynaklanmaktadır. Low carb diyeti yapıldığı esnada karbonhidratın az tüketilmesi vücuttaki şeker oranının sürekli inip yükselmesini önler ve vücuttaki şeker oranı olması gerektiği seviyede olur. Kişinin insülin hormonunun az salgılanmasına neden olur ve insülin hormonunun az salgılanması vücutta yağın daha az depolanmasını sağlar bu nedenle kişinin yağ yakımı fazla ve hızlı olacaktır.

Protein ve yağın sindirimi karbonhidratlara göre daha uzun sürer ve bu nedenle kişi low carb diyeti yaptığı zaman fazla acıkmaz kişinin kan şekeri normal düzeyde olmaya devam ettiği için kişi sürekli tokluk hisseder. Low carb diyetini uygulayan insanların dikkat etmeleri gereken en önemli konu ise kişilerin mutlaka çok su tüketmesi gerekmektedir. Yapılan bu diyet kişinin bünyesine ve diyete sadık kaldığı sürece iki hafta içerisinde 10 ila 12 kilo verilir. Aynı zamanda diyabet hastaları bu diyeti uyguladıkları zamanda rahat kilo verebilirler.

Low carb diyeti

Low Carb Diyeti Ne İşe Yarar?

Low carb diyeti hızla kilo vermeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra low carb diyetinin sağlık alanında faydaları vardır. Yapılan low carb diyeti tip-2 diyabet hastalıklarında olumlu sonuç vermektedir. Tip-2 diyabet hastalığında kan şekeri sürekli yükselmektedir bu nedenle insülinden salgılanan hormon kan şekerini düşürmeye yarar. Fakat kan şekeri çok yüksek olan ve tip-2 diyabet hastalığı ilerlemiş kişilerde salgılanan insülin hormonu her zaman kan şekerini düşürmeye bilir ve bu nedenle low carb diyetinde karbonhidrat az tüketildiği için tip-2 şeker hastalıklarında olumlu sonuçlar vermektedir. Low carb diyetini genellikle bazı vücut geliştirme sporcuları yarışma dönemlerine 1 veya 2 hafta kalan zamanda kaslarında biriken glikoz oranını azaltmak için low carb diyeti yaparlar. Low carb diyeti kişide mide kramplarını, midede oluşan gazları ve kişide çıkan akne oluşumunu önler. Low carb diyeti kişideki yaşanan migren problemini azaltır.

Low Carb Diyetinin Zararları Nelerdir?

Low carb diyetinin faydaları yanında zararları da vardır. Low carb diyeti zararlarından bahsetmek gerekirse besinlerden alınacak olan vitamin ve mineraller vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar alınmadığı için kişide vitamin ve mineral eksikliği gözükür ve bu kişide mineral ve vitamin eksikliğinden kaynaklı yaşanan sağlık problemleri gözlenir. Bu diyette lif eksikliği mevcut olduğu için kişinin sindirim siteminde bazı sorunlar yaşata bilir. Buna örnek olarak kabızlığı örnek verebiliriz. Karbonhidrat alımı nedeniyle yükselen hormonlar low carb diyetinde karbonhidrat alımının azalması nedeniyle bu hormon salgılanmasında düşüş meydana gelir ve bunun sonucunda metabolizmada bozulma meydana gelir.

Low Carb Diyetini Kimler Uygulayabilir?

Low carb diyetini her insan uygulaya bilir mi sorusunun cevabını herkes merak etmektedir. Low carb diyetini dikkatli bir şekilde uygulandığı zaman herkes uygulaya bilir. Fakat hamile kişiler, böbrek rahatsızlığı olan bireyler ve gelişme çağında olan insanların low carb diyeti yapmasında sakınca vardır. Çünkü yapılan diyet istisna olan kişiler için ciddi sağlık problemlerine ve istenmeyen sonuçlan ortaya çıkmasına sebep olur. Hamile kişilerin vücudundaki şeker aktif olarak kullanılır ki bu diyeti yapmalarında sakınca olmasının sebebi budur. Low carb diyetini destekleyen spor dalları nelerdir? Bu diyeti uygulamak isteyen ve aynı zamanda sporla uğraşmak isteyen bireyler tarafından merak edilmektedir. Uzun mesafe koşu türleri ve vücut geliştirmek için yapılan sporlar bu diyeti destekleyen spor dalıdır. Dövüş sporları, halter, kısa mesafe koşu sporları, futbol gibi sporlar ise low carb diyeti tarafından desteklenmemektedir.

Low Carb Diyetinde Hangi Besinler Tüketilmeli Dir?

Low carb diyetinde tüketilmesi gereken besinler şu şekilde belirtilebilir; Öncelikli olarak low carb diyetinde alınması gereken yağ miktarı fazladır bu nedenle yapılacak bu diyet için yağ oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Yağ oranı fazla olan peynir tüketilmesi uygun olacaktır. Bunun yanı sıra vücuda alınacak proteinlerde çok önemlidir. Proteini kişi yumurta tüketerek, kırmızı et kullanarak ve tercihe göre hindi eti ve tavuk eti tüketerek vücut için gerekli proteini alabilir. Bunun yanı sıra alınacak olan yağ içeren besinlere örnek vermek gerekirse; avokado, Hindistan cevizi yağı, ceviz, fındık, fıstık ve bolca tereyağı tüketilmesi önerilmektedir.

Yorum gönder