Öğün Saatleri Nasıl Olmalıdır
Sağlıklı bir beslenme programı ne kadar önemliyse, o besinleri ne zaman yediğimiz de büyük önem taşır. Öğünlerin saatleri nasıl olmalıdır sorusu, sağlıklı beslenmeyi düşünen herkesin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Yemek saati, vücut ağırlığının düzenlenmesinden tut obeziteye bağlı hastalıkların yönetilmesine kadar büyük etkiler gösterir. Doğru belirlenmiş yemek saatleri, metabolizmanın çalışması ile son derece yakından ilgilidir. Bu sebeple doğru saatte beslenmenin kilo üzerinde de büyük etkileri vardır. Doğru bir vakitte ve düzenli olarak yenilen yemeğin, metabolizma için yapılacak en büyük iyiliklerin başında gelir. Yürütülen bazı araştırmalar sonucunda ise düzenli aralıklar ile her gün aynı vakitte yemek tüketilmesinin, kilo verme üzerinde %28 oranında bir hız gösterdiği kanıtlanmıştır. Doğru bir biçimde planlanmış yemek düzeninin kilo vermenin dışında damar ve kalp hastalıklarının iyileşmesine katlı sağladığı bilinmektedir. Metabolizma en hızlı sabah uyandığınızda zaman çalışır. En önemli öğün olarak bilinen kahvaltınızı, uyandıktan bir yada iki saat sonra yapmanız, gün içerisinde daha geç acıkmanızı sağlayacaktır. Bunun dışında sabah saatlerinde hissettiğiniz kısa süreli açlık sonrası, ilk yemek hücre yenilenmesine hız katarak, metabolizma hızının daha fazla artmasına katkı sağlayacaktır. Uyandıktan 1 saat sonra kahvaltı yapmanız en uygun vakit olacaktır. Dilerseniz öğün saatleri nasıl olmalıdır konusu daha detaylı ve yakından inceleyelim.
Öğün Aralarını Uzun Tutmanın Faydaları Nelerdir?
Öğün aralarını uzun tutmanın faydaları nelerdir sorusu da yine pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyan egzersiz hareketlerini düzenli olarak yapıyorsanız ve bununla beraber yağsız kas kütlesinin korunmasını diliyorsanız, aralıklı oruç (intermittent fasting) tutabilirsiniz. Günün belli zamanlarında gerçekleşen enerji alımı, aralıklı oruç tutma yönteminde farklılık gösterir. Yürütülen bir çalışma, direnç antrenmanıyla beraber sekiz saatlik bir yemek aralığı ile 16 saat kadar oruç tutan bireylerin yağ kütlesinde ve kilosunda ortaya bir azalma çıktığını kanıtlamıştır. Intermittent fasting (aralıklı oruç) yönteminin diğer özellikleri ise şu şekildedir:
- İştahı bastırma özelliği sayesinde geç acıkmayı sağlar.
- Kan basıncının azalmasına katkı sağlar.
- Yoğun egzersiz ile benzet etkiler gösterdiği bilinir.
- Koroner arter hastalığı risklerini en aşağı seviyeye indirir.
- İstirahat esnasında kalp atış hızını azaltmayı sağlar.
- Kilo vermeye katkı sağlar.
Öğün Saatlerinin Belirlenmesindeki Kriterler Nelerdir?
Her birey kendi yaşam tarzına göre öğün saatlerini belirlemeli ve bu doğrultuda beslenmeye özen göstermelidir. Saat 22:00’da uyuyan bir birey ile gece 03:00’de uyuyan bir bireyin sabah kahvaltısı saati ya da akşam yemeği saati tabii ki aynı olamaz. Tam da bu noktada öğün saatlerinin belirlenmesindeki kriterler nelerdir sorusunu yanıta ulaştırmak gerekir.
- Güne olduğundan daha enerjik başlamakla beraber şeker seviyesini dengelemek için uykudan uyandıktan bir saat sonra kahvaltı yapmaya özen gösteriniz.
- Kişinin açlık hissinin oluşmamasıyla beraber şeker seviyesinin düşmesi için öğünler arası üç saat kadar olarak belirlenmelidir.
- Açlık hissi ve düşük şeker seviyesiyle uyanmamak adına son öğün uykuya dalmadan iki saat önce tüketilmelidir.
- Bireyin uzun süreli olarak aç kalması durumunda şeker seviyesi düşeceğinden ve çok fazla uyuması durumunda bireyin dinlenme durumunun buna bağlı olarak artmayacağından, yetişkin bir kişinin uyuma vakti sekiz saat olarak kararlaştırılmalıdır.
Doğru Öğün Saatleri
Sağlıklı bir yaşam için ne yediğin ne kadar ne zaman yediğin de büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple neyi ne zaman tüketeceğimize dikkat etmemizde fayda vardır. Doğru öğün saatleri konusunda yeterli kadar bilgiye sahip değilseniz yazımızı okumaya devam ediniz. Sabah kahvaltı öğününüzü uyandıktan bir saat sonra yapmanız sağlığınız için fayda sağlayacaktır. Bununla beraber ara öğün saatleri ana yemeğinizi yedikten iki ya da üç saati geçmeyecek bir biçimde ayarlanmalıdır. Sabah 08:00 – 08:30 saatlerinde kahvaltısını yapan bir birey için, ilk ara öğün vakti 10:30 ile 11:00 saatleri gibi olması sağlıklı olacaktır. Tüm bunlarla beraber kan şekerinizi dengede tutmuş olacak ve acıkmanızı da geciktireceğiniz gibi bir sonraki öğünde çok fazla yememeyi sağlamış olacaksınız. Öğle yemeği öğününden bahsedecek olursak, burada dikkat edilmesi gereken husus vücudumuzun gereksinim duyduğu enerji ihtiyacını doğru vakitte ve sağlıklı bir biçimde karşılamaktır. Yürütülen bir araştırma sonucunda öğle yemeğini 15:00’dan sonra tüketen bireylerin, daha erken tüketenlere nazaran kilo verme konusunda zorluk çektiği kanıtlanmıştır. Öğle yemeğinizi gün ortasını aşmadan tüketmeye önem gösterin, bu durum öğün sarkmalarını da önleyeceği gibi dinç kalmanızı da sağlar. Akşam yemeği öğününden bahsedecek olur isek; yemek tüketmek için gece geç saatlerin tercih edilmesi durumu, kan şekerinde dalgalanmalarla beraber kalitesiz bir uykunun meydana gelmesine sebebiyet verir. Uzun vadede düşünecek olursak eğer vücuttaki yağ oranının artması ile beraber, insülin direncine ve kilo almayla beraber metabolik bozuklukların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu sebeple ile uykuya geçmeden üç saat önce akşam yemeğinizi tüketmekle beraber, yatmadan iki saat evvel de gece ara öğününüzü tüketmeye özen gösteriniz.
Öğün Zamanlaması
Yukarıdaki yazmış olduğumuz bilgiler dahilinde, sağlıklı bir beslenme hayatı yaşayabilmeniz mümkündür. Öğün zamanlaması konusunun ne kadar büyük önem teşkil ettiğini, yazdıklarımızı okuyarak anlayabilmeniz mümkün. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi ne yediğiniz ile beraber ne zaman yediğiniz de çok önemlidir. Vücudun doğal biyoritimleriyle beraber kilo alımı arasında var olan bağlantının tükettiklerinizden daha çoğunu kapsadığı bilinen bir gerçektir. Tükettiklerinizi her gün belli bir süreye uydurmanız, vücudunuzu belirli bir programa göre ayalar. Yürütülen araştırmalar belirlenen bu programı değiştirmeye çalıştığınız vakit, vücudunuzun buna adapte olması adına birkaç güne gereksinim duyduğu kanıtlanmıştır. Bununla beraber diyet uygulayan bir bireyin neden tükettiklerini üç öğüne değil de altı öğüne bölmüş olduğuna açıklık getirmektedir. Düzenli olarak belirlenmiş öğün zamanlamaları, vücudun ağırlığında oldukça uzun süreli rollere sahiptir. Her gün aynı vakitte tüketmeye özen gösterin ve tek öğün diyeti gibi sağlıklı olmayan diyetleri uygulamaktan da uzak durun. Şimdiden sağlıklı günler diliyoruz!
Yorum gönder