Ramazan Ayında Yeme İçme Ne Şekilde Olmalı
Oruç ayında ölçülü yemek yemek ve gerekli miktarda içecek içmem yaşamsal bir önem arz ediyor. Aşırı sıcaklık ve nem bedenden terleme ile su azalmasını fazlalaştırıyor. Çok fazla su azalmasına ilişkin olarak halsizlik, kafa dönmesi, mide bulanması, odaklanma sorunu gibi sağlık rahatsızlıkları meydana geliyor. Fazla süreli açlık neticesinde kandaki şeker miktarının azalması da kafa ağrısı, asabilik, sürekli uyuma isteği gibi hastalıkları yanında taşıyor. Bunun yüzünden oruç ayı boyunca gerek önemli ölçüde su içmeye gerek de ölçülü yemek yemeye dikkat etmemiz elzemdir. Zamanın yemek yenilen kısmında yani iftar ile sahur vakitleri arasında en az üç kez besin tüketilmesi ve kesinlikle sahuru yaparak oruç tutulmaya dikkat edilmelidir.
Gece öğünü, bütün günün besin ve enerji ihtiyacını karşılayacağı için çok önemli. Sahur yemeğinde çok yağ barındıran, tuzu fazla olan ve bünyeyi yoran besinler tüketilmemesi lazım olduğuna önem vermek gerekir. Gece öğününde zeytin, beyaz peynir ve yumurta gibi sabah yiyecekleri, sıvı gıdalar, sebze içeren ana öğünler, süt ürünleri, pirinç ve bulgur gibi kaliteli besinler tüketilmelidir. Öğünlerle birlikte susuz ya da ham meyve, fındık, fıstık gibi kuru gıdaların yenmesi güç ve mineral yönünden kuvvetlendirici bulunabiliyor. Sıvı gıda olarak içerisinde kafein barındıran gıdalardan kaçınılmalı ve ot ile yapılan çaylar, şeker miktarı fazla olmayan evde yapılmış meyve suları seçilmelidir. Ramazan Ayında Yeme İçme Ne Şekilde Olmalı;
İftar Vaktinde Yemekleri Yavaş Tüketin
İftarda çabuk şekilde tüm besinleri yemeye çalışmak sağlık problemlerine sebep oluşturabiliyor. Oruç ayının en zevkli kısmı; yapılan leziz besinlerdir. Fakat uzun zamanlı bir şey yememe akabinde bu masalarda çabuk ve dikkatsiz bir biçimde yiyecekleri tüketmek yağlanmaya, tansiyonun ve şekerin birden fırlamasına sebep olabilir. Bu sebepten ötürü akşam sofrasına kaşar, hurma, bal gibi hafif gıdaları ya da çorba tarzında sıvı bir gıdayla merhaba denilmesi, bir miktar mola yapıldıktan akabinde etli ya da içinde et olmayan bir sebze öğünü, taze yeşillikli bir salata, ev yapımı yoğurt ile sürdürülmesi önemlidir. Akşam yemeğinde çok fazla şekerli ve yağlı mamuller yerine süt ağırlıklı olanlarını seçmeli, lokmalar usul usul ve güzel ısırılarak, parçalanarak yenilmeli. Akşamdan geceye kadar olan zamanda, su gereksinimini gidermek için ar ara sürekli su tüketmek çok mühimdir. Sıvı gereksinimi için ilk olarak su tüketmek ve akabinde birtakım bitkisel içerikli çaylar, soğuk köpüklü bir ayran, ev yapımı az şekerli komposto, doğal mineral kaynağı maden suyu tarzında gıdalar kullanılabilir.
İftar Yaptıktan Sonra Egzersiz Yapmak
Akşam orucunuzu açtıktan sonra hareket etmeye çalışın. İftar vaktinden sonra vücudunuzu harekete sokmak birtakım sindirim sorunlarını gidermeye kolaylık sağlar. Oruç ayında farklılaşan tüketim biçiminizin sebep oluşturabileceği birtakım sindirim sistemi problemleri tecrübe etmemek için öğünlerde lif miktarı fazla olan (tam tahıllı kuru gıdalar, yulaf, bakliyatlar, yeşillikler gibi), ufak atıştırmalıklarda da bir adet elma, kuru gıdalar (leblebi, fıstık, badem vs.) yenilmelidir. Oruç ayında yediğimiz besinleri daha kolay sindirmek için yemek yaparken fırında ya da suda pişirme şeklinin tercih edilmesi, yağda pişirme veya kavurma yapmaktan kaçınılması önemli ölçüde gerekiyor.
Çok fazla zaman aç durmak kafa dönmesi ve ağrısı, odaklanma problemi, geçici hafıza kaybı, asabilik, sürekli uykulu olma, hazımsızlık ve mide yanması gibi birtakım problemlerin oluşmasına sebep yapabilirken, işten alınan faydayı da azaltabiliyor. Böyle sorunlar tecrübe etmemek için kesinlikle iftar ve sahur öğünleri haricinde dört beş defa olacak biçimde ara yemeklerle tüketim yapmaya önem verilmelidir. Karna aşırı baskı kurmamak için ise gece öğününde sabah yediğimiz tarza hafif gıdalar yemeliyiz.
Ağır Yemekler Tüketmemeye Dikkat Edin
Türlü türlü sağlık sorunları bulunan ve rahatsızlanma riski bulunan insanların oruç ayında bedenlerine çok çok fazla önem arz etmesi gerekiyor. Özellikle oruç ayını korku dolu rüyalara döndüren mide yanması ve birtakım hazım problemlerinden kaçabilmek için üç beyazın kullanıldığı gıdalardan şiddetle uzaklaşılmalı. Üstelik biberli, acılı ve tuzlu besinler ile beraber çok fazla yağ bulunduran kızartılmış yemeklerden de olabildiğince uzak kalmaya çalışılmalıdır. Bu hususların haricinde daha çok süre doygunluk duygusu verem mineral ve protein bulunduran gıdalar ve lif miktarı yüksek olan besinler yemeye dikkat edilmelidir. Bütün gün yapılan orucun akabinde gerçekleştirilecek kısa bir egzersiz hareketlerinin bedene çok pozitif yönde bir katkısı olacaktır. Egzersiz için de ağırlık çalışmaları, fitness, vücut geliştirme değil de daha çok kardiyo ağırlıklı olan hızlı bir yürüyüş, koşu tercih edilmelidir.
Yorum gönder