Oruç Ayında Ne Şekilde Spor Yapılmalıdır?
Oruç ayı, bedenin işleme programının bir sürü şekliyle farklılaştığı, yeme içme rutininin değişmesine bağlı bulunarak beden merkezi sisteminin değiştiği bir zamandır. Bu sebeple bu zamanda yeme içme planı ve vücuda sokulan gıdaların kalitesi, her ankinden daha çok önem ister. Ramazan ayı hasebiyle on beş ve on altı saatlere kadar aç olma hali hususunun bahse konu olduğu oruç ayında akşam yemeğinden gece yemeğine dek olan zamanda besin alımının düzenli, gerekli ölçüde ve kaliteli olması elzemdir. Oruç ayında en çok meydana gelen problemlerden biri ise yağlanmadır. Sıradan günlerde çok fazla besin tüketmesine ve oruç ayında yemek yeme miktarının fark edilir ölçüde engelli bulunmasına karşılık bir sürü kişinin farkında olmadan bir şekilde yağ oranının arttığına rastlanır. Sindirim sistemi hızında oluşan farklılıklardan meydana gelen bu hususu durdurmanın iki çeşit yöntemi bulunur. Bunlardan bir çeşidi hayatın her zamanında olması gerektiği gibi oruç zamanında da planlı ve programlı şekilde spor yapmak, bir öbürü de ramazan ayı boyunca yenilen gıdalara özen göstermektir.
Oruç Ayında Yağ Oranındaki Artışı Önleme
Uzunca saatler süren bir aç kalmanın akabinde akşam yemek zamanında yenilecek her gıdanın değeri gerek yağ kontrolü gerek de vücut sağlığı için çok fazla bir ciddiyete sahiptir. İftarda gerçekleştirilen en kötü yanlışlardan bir tanesi aniden tüm öğünleri yemektir. Uzun süreli aç kalmanın etkisi ile sofrada çabuk bir biçimde çok porsiyon besin tüketmek, uzun vakittir boş kalmış bulunan karnın aniden aktif hale gelmesine sebep olur. Bu husus midenin yapısını negatif olarak tetiklemekle beraber birtakım kasılmalara ve kabızlık gibi problemlere neden olur. Bunun giderilebilmesi için yemekte öncelikle sıvı gıdalar ve çorba yenilmelidir. Bu çorbanın yağ miktarı az, fazla tuzlu olmayan ve baharatı çok olmayan taze sebzeli sıcak bir çorba olması önemlidir. Üstelik iftarda yenilecek gıdaların aşırı sıcak ya da aşırı soğuk bulunmaması lazımdır. Tüketilecek bir tabak ılık çorbanın akabinde yirmi ile otuz dakika mola oluşturularak akabinde seviyeli ağır olmayan bir öğüne sahip gıdalardan meydana gelen bir ana yemek yenilmelidir. Yemem çok yağlı olmadan, gündelik protein gereksinimini giderecek ölçüde besin bulunduran, hafif gıdalar olmalıdır. Yenilen karb. gıdaları tam tahıllı kuru gıdalardan meydana gelmelidir. Temel gıdanın akabinde iki ya da üç saat molalarla beraber bazı ufak yemekler ile kaliteli gıdalar alınmalıdır. Bu düzende yapılacak bir yeme içme programı, spor ile beraber takviye edildiğinde oruç ayında aç kalırken sağlığınızı ve vücut kalitenizi de muhafaza etmeye kolaylık sağlar.
Oruç Ayında Spor Düzeni
Oruç ayında egzersize ilk defa başlayanlar ve aşırı tansiyon, diyabet, kalp problemleri bulunanların 3 defa, az şiddetli ve hareketli, nabız hızını fazlalaştırmayan ve çok ter yapmayan otuz ile kırk dakika zamanlı az hızlı yürüme, koşma gibi kardiyo çalışmaları yapılabilir. İyi bir antrenman çalışmasını sürdürenler de antrenman programının sıklığını ve zamanını azaltıp molaları artırmalı, dinç kılan hareketlerde ağırlık sayısını ve setleri kısa tutmalıdır. Az şiddetli kardiyo çalışmaları günün erken vakitlerinde de uygulanabilir.
İftarı ilk olarak sıvı bir gıda içme, akabinde mola verme ve daha sonra da hafif gıdaların yenmesi biçiminde bir iki kısma ayırmak gerek iftarından ardından yapılan çalışmalar yüzünden meydana gelebilecek riskleri durdurur gerek de sindirim sistemini işlevsel kılar. Oruç ayında uygulanacak hareketlerde çok mühim olan bir öbür husus da çalışmanın ne vakit olacağıdır. Yemekten evvel spor yapılacak ise iftardan bir iki saat evvel olmalı, yemekten sonra spor gerçekleştirilecek ise öğünden bir iki saat sonra yapılmalıdır. Bunun sebebi bilhassa uzun zamanlı aç olma halinin akabinde yemekte yenilecek olan temel yemek, bedenin sık bir sindirime başlamasına sebep olur. Bu esnada spor yapmak kalp için problem olabilir. Bu sebeple yemeğin üstünden birkaç saat geçmesini ve egzersiz için karındaki şişkinlik durumumun bitmesini beklemek en iyisidir. Spor sonrası yeniden protein içerikli gıdalar alınmalıdır. Bu gıdalar kasların muhafaza edilmesi sağlayacaktır.
Orucun Vücuttaki Etkisi
Ramazan gibi uzun süren aç olma hallerinde, beden glikojen ambarlarını muhafaza etmeye çalışır ve enerji yakılmasını azaltır. Bu nedenle sindirim hızında bir azalma olur. Uzun süren aç hallerin akabinde bedene fazla miktarda gıda alındığında, kalori fazlası yağ bezelerine takviye edilir, yağ oranında yükseliş olur ve bilhassa rahatsızlıklara imkân tanır. Bu yüzden oruç ayında ağır, sindirimi güç olan gıdalar yememek, sürekli su içmek ve doğru sporla sindirim sağlığını korumak önemlidir.
Yorum gönder