×

Sadece Hafta Sonu Egzersiz Yapmak Yeterli Mi?

sadece hafta sonu egzersiz yapmak yeterli mi

Sadece Hafta Sonu Egzersiz Yapmak Yeterli Mi?

Şehir hayatında yaşam süren ya da yoğun bir çalışma temposuna sahip olan kişiler spora zaman ayırma konusunda problem yaşayabiliyorlar. Bu nedenle spor salonlarına yazılıyor ancak yeterli vakit ayıramıyorlar. Kişiler bu durum üzerine sadece hafta sonu egzersiz yapmak yeterli mi? Sorusunu oldukça fazla soruyorlar. Yalnızca hafta sonu spor yapmak doğru bir kavram olmasa bile, yine de insan vücuduna oldukça faydalı olabiliyor. Doğru bir şekilde spor programına uyan kişiler, yalnızca hafta sonu egzersizleri ile sağlıklı bir yaşam sürebiliyorlar.

Spora Yeterli Vakti Ayırın

Zaman bulamayan kişiler hafta sonu egzersiz yaparak istedikleri forma kavuşabiliyorlar. Yapılan araştırmalara göre spor için vakit bulamayan kişiler, sadece hafta sonu egzersiz yaparak sağlıklı bir yaşam sürebiliyorlar. Kişiler zamanının çoğunu spora ayırmasalar bile kendilerini iyi hissedebilirler. Ancak bunun için kişilerin uyması gereken bir program bulunuyor. Hafta içi spora ayrılan zaman, hafta sonu için ayrılır ise spor için yeterli oluyor. Yani hafta içi toplamda 6 saat spor yapan bir kimse, bu zamanı hafta sonu için ayırabilir ise yeterli derecede spor yapmış oluyor. Düzenli olarak spor yapan kişiler, spor yapmayan kişilere göre %35 daha az riskte bulunuyorlar. Hafta sonu spor yapan kişiler ise %30 daha az riske sahipler. Bu nedenle spor yapmak için kişilerin yalnızca hafta içi zamanını seçmesine gerek yoktur. Sadece hafta sonu spor yaparak da kişiler kalp krizi riskini daha aza indirebilirler.

sadece hafta sonu egzersiz yapmak yeterli mi

Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Egzersiz yaparken kişilerin dikkat etmesi gereken birçok nokta vardır. Bu noktalara dikkat eden kişiler, doğru bir spor alışkanlığı edinebilirler. Öncelikle kişilerin yaptıkları sporun fayda sağlaması için yeterli zaman ayırmaları gereklidir. Spora yeterli zaman ayrılmaz ise kişiler istedikleri verimi elde edemezler. Kişilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için haftada en az 2 buçuk saat boyunca egzersiz yapmaları oldukça önemlidir. Eğer ağır bir spor programı uygulanıyor ise kişiler 1 buçuk saatlik bir spor programı ile yetinebilirler. Hafif spor yapmayı tercih eden kişilerin spora ayırması gereken vakit daha fazladır. Birbirlerine denk olarak uygulanan program ile birlikte hafta sonu egzersizi istenilen verimi verecektir.

Genellikle yoğun bir çalışma programına sahip olan kişiler yoğun bir şekilde spor yapmayı tercih ediyorlar. Bu sayede hafta sonu daha az bir zaman içerisinde egzersiz yapıyor ve zamandan kazanıyorlar. 1 buçuk saat boyunca süren yoğun egzersiz programı kişilerin kaslarını hızlı bir şekilde çalıştırıyor ve kişilerin daha uzun süre boyunca dinlenmesini sağlıyor. Fakat kişiler hafta içi neredeyse hiç hareket etmezken, hafta sonu yoğun bir spor programına nasıl uyum sağlayabiliyorlar? Bu nedenle kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor. Kişiler spor yaparken öncelikle yeteri kadar ısındıklarına emin olmak zorundalar. Aksi takdirde spor yaparken meydana gelen kas yırtılması ve incinme gibi durumlar meydana gelebiliyor. Üstelik hafta içi yeterli derecede hareket etmeyen kişiler, hafta sonu daha çabuk yorgunluk yaşayabiliyorlar. Bu noktada kişilerin spor geçmişleri büyük önem kazanıyor. Geçmiş zamanlarda spor yapan kişiler, sadece hafta sonu spor yaparak herhangi bir sorunla karşılaşmıyorlar. Spor geçmişi olan kişiler, yoğun spor programını daha rahat bir şekilde kaldırabiliyorlar. Ancak spor geçmişi olmayan kişilerin iyi bir ısınma ile spora başlaması oldukça önemli bir noktada yer alıyor.

Her Gün Egzersiz Yapılması Önemli

Her gün spor yapanlarla, yalnızca hafta sonu spor yapanları kıyaslayan araştırmalara göre uzmanlar; her gün spor yapmanın daha faydalı olduğunun önemini vurguluyorlar. Bu nedenle kişilerin hafta sonu spor yapsalar bile hafta içinde hareketli bir yaşam sürmeleri gerekiyor. İşe yürüyerek gitmek ya da tempolu yarım saat yürüyüş de önemli bir noktada bulunuyor. Kişilerin az da olsa hafta içinde hareket etmeleri ve bedenlerini spordan uzaklaştırmaması gerekiyor. Bütün bunlara rağmen yalnızca hafta sonu spor yapmaya bulan kişilerin moral bozmaması ve hafta sonunda yaptıkları sporu iyi değerlendirmesi gerekiyor.

Yalnızca hafta sonu spor yapan kişilerin toplamda 3 saat ile sağlıklı bir yaşama kavuşması mümkün olabiliyor. Her gün spor yapma ile yalnızca hafta sonu spor yapma arasında büyük bir fark bulunuyor. Bu farklardan en önemlisi ise güne spor yaparak başlayan kişilerin daha fazla verim alması. Hafta içi güne spor yaparak başlayan kişiler, iş hayatlarından daha fazla verim alıyorlar. İşlerine daha rahat konsantre olabiliyor ve daha sağlıklı düşüncelere sahip oluyorlar. Kişilerin ellerinden geldiğince hayatlarında spora yer vermeleri gerekiyor.

Yorum gönder