×

Sırt Kasları Nasıl Geliştirilir? Sırt Kaslarını Geliştirmek İçin Taktikler

Sırt kasları

Sırt Kasları Nasıl Geliştirilir? Sırt Kaslarını Geliştirmek İçin Taktikler

Sırt kasları vücudun en önemli kaslarından bir tanesidir. Sırt kasını geliştirmek isteyen bireyler için yapabilecekleri belli başlı hareketler vardır. Bunlardan bir tanesi alet kullanarak sırt kası geliştirme hareketidir. Kişi yapacağı egzersize başlamadan önce asılacak olduğu barı yerden doğru yüksekliği ayarlamalıdır. Daha sonra kişi bara asılıp ellerini omuz genişliğinden fazla olacak şekilde tutmalı daha sonra kişi kol yardımıyla ve sırt yardımıyla kendini yukarı çekmelidir ve bir müddet bu harekete devam etmelidir. Bu hareket sonucunda sırt kası ve kol kasları iyi derecede çalışmaktadır. Yapılacak olan bir diğer hareketin amacı ise sırt kası çalıştırmak olmaktadır. Kendi ağırlığını taşıyabilecek kıvama gelen kişi sırtı dik olacak şekilde oturur ve aletin kollarından tutup kendini kaldırmasıdır. Yapılacak olan bir diğer egzersiz ayakta veya oturur pozisyonda yapılabilir. Kabloların bağlı olduğu alet yardımıyla kablolar ters olacak şekilde ellerde tutulur ve kablolar kişiye doğru çapraz şekilde çekilir. Yapılan bu hareket sırt kası çalıştırmada çok etkilidir.

Sırt kasları

Sırt Kası Geliştirme Teknikleri Nelerdir?

Sırt kası geliştirme amacı olan kişiler ilk olarak vücuttaki yağ oranını bilmelidir ve yapmak istediği sırt kası için ideal yağ oranı için eşit olmalıdır. Çünkü kişide yağ oranı e kadar fazlaysa kişinin yapmak istediği sırt kasları o oranda zorlaşır. Bu nedenle kişi öncelikle yağ oranını azaltmak için çalışma yapmalıdır. Bel çevresi genişliği de kas geliştirmek isteyen bireyler için büyük önem arz eder. Çünkü beliniz çevresi ne kadar geniş olursa çalışılan sırt kası kendini göstermez ve görünüm kötü olur. Bel çevresi ne kadar ince olursa geliştirilmiş sırt ve kol kası düzgün durur.

Sırt Kası Geliştirmenin Faydaları Nelerdir?

Kişiler sırt kasları için egzersiz yapmadıkları zaman sırt kasları zayıflar. Zayıflayan sırt kasları omuzların öne doğru düşmesine neden olur ve bundan dolayı duruş bozukluğu, bel ağrıları, omuzlarda ağırlık oluşur. Bunların meydana gelmemesi adına yapılacak sırt kasları büyük önem taşır. Sırt kasları için yapılan hareketler kişinin sağlığı için büyük önem taşır. Peki, sırt kaslarını geliştirme hareketi evde uygulanır mı sorusunun cevabı tabi ki de evet olacaktır. Belirli aletlerden yardım alarak veya kişinin kendi başına yapacağı hafif hareket ve egzersizlerle de sırt kasını geliştirmek oldukça mümkündür. Evde sırt kası geliştirmek isteyen bireyler egzersizlere başlamadan önce mutlaka ısınma hareketi yapmalıdır aksi takdirde yapılacak olan hareketler dolayısıyla sakatlık, hamlama veya daha ciddi sorunlarla karşılaşabilir.

Evde Sırt Kası Geliştirme Yöntemleri Nelerdir?

Evde sırt geliştirmenin mümkün olduğunu söylemiştik. Evde yapılacak egzersizlerden bir kaçından bahsetmek gerekirse; bunlardan ilki kişi yumuşak zemine dizlerinin üzerine ve ellerinin üzerinde kedi duruşu yapmalıdır. Daha sonra duruşunun değiştirmeden sırayla ayaklarını indirip kaldırmalıdır. Bir sonraki yapılması gereken hareket; kişi yüz üstü uzanır, el ve ayaklarını aynı anda kaldırmaya çalışır. Bu diğer harekete oranla daha zordur. Evde dumbell aleti olan kişiler vücuduna oranla olan ağırlık tercih edilerek kişi ayakta durur ve iki eliyle dumbelleri omuz genişliğinde açıp kapatır.

Sırt Kası Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Konular ve Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

Sırt kası geliştirmek için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi, gerekli egzersizlere başlamadan önce yapılacak olan antrenmanın ağırlığına göre yapılması gereken ısınma hareketinin ihmal edilmemesidir. Sırt kasları büyük kaslardır ve antrenman kişiye uygun seçilmelidir. Aynı zamanda sırt kası yapmaya karar vermiş ilk seviyedeki bireyler ve sırt kası yapmak için orta seviyeye gelmiş bireyler hafta da 1 veya 2 defa bu kasları çalıştırabilir. Sırt kasları büyük kas olduğundan dolayı gelişmesi ve şekil alması kişinin genetiğine bağlı olarak da biraz zaman alabilir. Çünkü sırt kaslarında genetiğin önemi oldukça büyüktür. Sırt kasları egzersizlerinde yapılan yanlışlardan bahsetmek gerekirse, yapılacak olan antrenman sıklığı ve yapılan ağır egzersizlerin sırt kasını daha kısa sürede ve daha hızlı şekil alabileceği düşünülmektedir. Fakat bu yanlış bir öngörüdür. Çünkü sırt kası bahsettiğimiz gibi kişinin geniyle alakalıdır ve kişinin vücudundaki yağ oranı da büyük bir etkendir. Yapılan bir diğer yanlış ise vücuda oranla kaldırılması gerek ağırlıkları değil de daha fazla ağırlığın kaldırılmasıdır. Yapılan bu yanlış sonucunda kaslara zarar gelebilir ve geri dönülemez sağlık sorunları çıkabilir. Yapılan egzersizlerin doğruluğu da önemlidir. Şöyle ki; yapılacak olan egzersiz kişiye özgü olmadığı zaman bireylerde sırt kası geliştirmek için yapılan egzersizler çoğu zaman sırt kasını geri plana atabilir ve yapılan antrenmanların etkisi kalmaya bilir.

Yorum gönder