Spor ile İlgilenen İnsanlar İçin Doğru Kilo Takibi
Kilo takibi yapmak, vücut bütünlüğümüz ve uğraşlarımızın neticesini öğrenmek maksadıyla planlı şekilde gerçekleştirmemiz gereken bir husus. Ama mantıklı biçimde kilomuzu öğrenmeyi bilmiyorsak, tartılmak bir saplantı halini alıp kafamızı kurcalayabilir. Mesela sağlıklı biçimde büyümemizin kontrol altında tutmak istiyorsak bu konu tam da siz için
Kilo takibi yapmanın ilerlemenin en güzel belirticisi olmadığını herkesten işitmişsinizdir. Ama eğer gelişim sağlıyorsak, bu aynı manada kilomuza baktığımızda da bunu bize sunmalıdır, doğru değil mi? Kilo veriyorsak az kilolu gözükmemiz gerekiyor. Ya da kas büyütüyorsak ve ağırlığımız çoğalmıyorsa, gerçekten kas mı büyütüyoruz ya da bize mi bu şekilde gözüküyor? Ya da her zamanki gibi kantar mı yanlış… Eğer kantarın yanlış olduğunu düşünüyorsanız bununla şahsınızı kandırmayı bırakın ve bu vaziyet aslında nelere sebep oluyor azıcık göz atalım. Şunu baştan söyleyelim, iki gün içinde kas kütleniz önemli ölçüde fazlalaşmaz ya da erimez. Yine bunun gibi fazla yağ bezeleriniz de bir günde değişecek şeyler değildir. Bu farklılıkların nedeni aslında bedenin içinde hapsettiği sıvı miktarı ve dokularımızın bünyesindeki enerji birikimlerinden dolayı. Bunlar bedenimizin geliştiğini ya da maksadımızdan saptığımızı belirtmez.
Kilomuz Vücudumuzdaki Su Miktarına Göre Değişir
Öncelikle su miktarına göz atalım. Bedenimizin kilosunun yüzde altmışı su şeklindedir. Bu kiloyu tetikleyecek iki önemli etken de sıvı ve tuz tüketmemizdir. Ne seviyede az su içersek, bedenimiz o seviyede fazla su tutar. Dehidrasyon bedenimizdeki işlevleri negatif yönlü tetiklediği gibi, bedenin sıklıkla su toplamasına sebep oluşturur. Bunun için gerek sağlıklı yaşamak gerek de kilo kontrolü neticesinin zihnimizi dağıtmasını tercih etmiyorsak su içmeye önem vermeliyiz. Tuz etmeni de bedenin su ağırlığında fazlaca etkili oluyor. Bir çay kaşığı tuz iki gr’dan daha çok sodyum bulundurur ve bu, bir gündeki sodyum gereksinimimiz için önemlidir. Bu yüzden daha çok sodyumu vücudumuza sokmamız çok olası. Bilhassa çok tuzlu, rafine gıdalardan tüketim yapıyorsak bu da vücudumuz için olumsuz olduğu gibi, kantar da fazla kilolu gözükmemize sebep oluşturur. Bu yüzden günlük tuz alımına özen göstermeliyiz ve tüketim alışkanlığımızı ambalajlı gıdalardan kurtarıp, sağlıklı besinlere yönelmeliyiz.
Tartıda Ağır Gözüküyorsanız Buna Dikkat!
Kilomuzun farklılık göstermesine neden olacak bir diğer etmen de glikojen ambarlarıdır. Bu ambarlar karb. bedenimizdeki saklanma biçimidir. Bir miktarı ciğerimizde, daha fazla bir miktarı da kas dokularımızda yer eder. Üstelik karb. bu ambarlarda depo edilirken beraberinde sıvı da tutmayı tercih ederler. Bu ambarlarımızı gün içinde yaptığımız birtakım yorucu çalışmalarla yakıyoruz. Bilhassa aralıklı oruç sistemini yapanlar bu hususu çok iyi anlarlar, aç olduğumuzda ya da karb. tüketimini kıstığımızda ambarlarınız tükenecektir. Akabinde de yemek yeme isteğiniz çoğalacak ve karb. çok bir yemeğin akabinde ambarlarınız beraberinde su ile birlikte takviye edilecektir. Bu etmenler yüzünden enerji tüketiminiz ve çalışmalarınız sabit olsa da her gün kilonuzun bir üç kilo değişmesi çok sıradandır. Bir de aç kalmanın akabinde fazla karb., tuzu bol bir öğün tükettiğinizi aklınıza getirin, işte o birden meydana gelen fazla çıkan rakamlar bu nedenden ötürüdür. Aktivitelerinizin sabit olduğu bir haftada sekiz kilo yaktıran rejimlerin de aslında alameti farikası bu depoları tüketmeleridir ve bu işin arkasında dönen gelişmeleri bilmeyenler için bir illüzyondur.
Nasıl Doğru Bir Biçimde Kilomu Öğrenirim?
Fazla kiloların kaybolduğu ya da kas miktarımım çoğaldığını ne şekilde öğreneceğim?” çözümü kolay, sabrederek uygulamanız lazım olan periyodik şekilde gerçekleştireceğiz. Planlı şekilde, tavsiye edilense her gün uyanınca kahvaltı yapmadan ve tuvaletten çıktıktan sonra ve üstsüz bir biçimde kilomuza bakacağız. Bu kilo kontrolünü yaptıktan sonra derhal kesin bir netice koymayacağız, burada bahsettiğimiz etmenleri önemli bir şekilde dikkat ederek acele etmeden yapmamız gereken hususları gerçekleştirmeye başlayacağız. Eğer düzenli aralıklarla önemli bir ilerleme grafiği elde edemiyorsak, uyguladıklarımızı tekrar inceleyerek uygun şekilde değiştireceğiz. Asla acele etmeyeceğiz
Sürekli Tartılmak Yanlış Mıdır?
Rejime adım attığımızda ya da diyete başlamaya karar kıldığımız zamanlarda gün içinde hep kilomuza bakarız ve ağırlığımızı problem şekline sokarız. Sabah kahvaltı yapmadan, besin tükettikten sonra, uyurken, sıvı tükettikten sonra hep kantara çıkar ve ne denli hafifleyip ya da aldığımızı inceleriz. Burada çok rastlanan bir yanlış bulunur. İlki kilo gün içinde sürekli farklılaşır. Tüm gün içilen sıvı ve yenilen besinlerin porsiyonuna üstelik o gün içindeki bedenin su toplamasına, dışkı ve terleme hususlarına göre sürekli farklılaşır.
Yorum gönder