×

Sporda Suyun Önemi, Ne Kadar Su İçmeliyiz?

sporda suyun önemi

Sporda Suyun Önemi, Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Canlıların yaşamını sürdürebilmeleri için su tüketimi çok önemlidir ve insan vücudunun büyük bir kısmını su oluşturmaktadır. Su içmek her birey için önemlidir ancak sporda suyun önemi çok daha fazladır. Sebebi de susuz kalmak spor yaparken performansı ve alınan verimi düşürmektedir. Spor yapan bireyler su tüketimine çok daha dikkat etmesi gerekmektedir. Bir birey normal şartlar altında günde 1-1,5 litre kadar su tüketmesi gerekirken, spor ile ilgilenen bireylerde sporda ne kadar su içilmeli şeklinde düşünecek olursak yaklaşık 2 litre kadar su tüketmesi gerekmektedir. Spor yaparken birey terleme yolu ile su kaybeder. Vücudun susuz kalması ise bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bireyin kalbini, cildini, böbreklerini olumsuz etkiler ve idrar yaparken zorluk yaşanmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca baş ağrılarına da sebebiyet verir. Sporda konsantrasyon bozukluklarına da sebep olur ve halsizlik, yorgunluk gibi vücutta olumsuz etkiler bırakır. Su tüketimi hiç yok denecek kadar az ise daha büyük sağlık sorunlarına sebep olarak böbreklerin çalışmasını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Tüm bu sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamak ve aynı zamanda spor sırasında sakatlanma riskini azaltmak için spor yapan bireyler normale göre %5 daha fazla su tüketmelidir.

sporda suyun önemi

Susuz Kalmanın Etkileri

Sporda susuz kalmak performansı olumsuz etkileyerek verimi düşürmektedir. Daha spora başlanan ilk dakikalarda susuz kalmak etki gösterir ve rahatsızlık verir. Spor yaparken fazlasıyla susuz kalmak ise kalp çarpıntılarına ve vücut ısısının yükselmesine neden olarak hayati tehlike yaratmaktadır. Kaslara sağlanan kan akışının sağlanmasına da sebep olur ve özellikle spor yaparken su tüketmek bu riski azaltır. Susuz kalan vücudun spor yaparken direnci düşer, ağır egzersizler karşısında dayanıklılığı azaltır ve bireyin daha kolay bir şekilde yorulmasına neden olur. Su tüketimi özellikle de spor yaparken su tüketimi tüm bu riskleri ortadan kaldırır.

Spor Yaparken Neden Su Kaybedilir

Spor yaparken bireyin vücut ısısı yükselir ve buna bağlı olarak vücut serinlemek için terleyerek tepki verir. Sporda su kaybedilmesi kişiden kişiye göre vücut yapısına ve yapılan egzersizlere göre değişmektedir ve aynı egzersiz her birey için farklı etki ederek terleme miktarını etkilemektedir. Her spor yapan birey aynı miktarda su tüketimine ihtiyaç duymaz. Bazı bireyler daha az su tüketimi ile verimli bir şekilde çalışırken, bazıları daha fazla su tüketimine ihtiyaç duymaktadır. Tabi bu spor yapılan ortama göre de değişiklik göstermektedir. Ilık veya soğuk ortamda egzersiz yapıldığında oluşan terleme miktarı, sıcak ortamda yapılan egzersiz sırasında oluşan terleme miktarına göre daha az miktardadır. Spor yaparken oluşan terleme sonrası vücut su tüketimine ihtiyaç duyar.

Spor Sırasında Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Spor yapan bireyler spor sırasında fazlasıyla su kaybı yaşayacaklardır. Sporda su tüketimi bu bireylerin sağlığı ve egzersizlerden elde edecekleri verim açısından çok önemlidir. Midenin bir genişleme kapasitesi olduğu için çoğu birey egzersiz sırasında su tüketiminde zorlansa bile daha verimli bir çalışma oluşturmak isteniyorsa birey kendisini zorlamadan maksimum düzeyde su tüketimi sağlayabilmelidir. Yalnız aniden vücuda fazla miktarda su almak da tehlikeli olabilir. Buna bağlı olarak birey 15 dakikada bir gibi belirli aralıklarla su tüketimi sağlarsa daha sağlıklı olacaktır. Spor sırasında meydana gelen terlemenin etkisi ile oluşan sıvı kaybını dengelemek için su tüketimi sık sık ve az miktarda yavaş yavaş sağlanmalıdır. Mesela günde sekiz bardak içilen su sporda verim almak için yeterli ve oldukça sağlıklıdır.

Suyun Faydaları Nelerdir? Spor Yaparken İçilen Su Zayıflatır Mı?

Hareketsiz bir yaşam tarzı ve çalışma hayatı bulunan insanlarda, spor yapmadan sadece su tüketiminde bulunmanın zayıflama etkisi bulunmamaktadır. Sporda su zayıflatır mı? Şeklinde düşünmek de çok doğru bir düşünce olmayacaktır. Düzenli su tüketmek bireyi vücudundan toksinleri atarak rahatlatır ve sağlıklı bir yaşam sürdürülmesine fayda sağlar. En çok da böbrekleri çalıştırarak bu toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder. Vücut bağışıklığını artırır, vücudu hastalıklardan korur ancak ne kadar sindirime yardımcı olarak yağ yakımına etki etse de tek başına zayıflatır diyemeyiz.  Su tüketiminin vücuttan toksinleri uzaklaştırma etkisi vardır ancak spor yaparken su içmek zayıflatır demek yerine toksinlerden kurtulmak için yardımcı olur diyebiliriz. Aynı zamanda beslenme şekline de dikkat edilmesi gerekmektedir. Diyet ile beraber sporda su tüketimine dikkat edildiği takdirde bireyin vücudundaki toksinler atılacaktır. Aynı zamanda su tüketmek karında şişkinliğe sebep olarak fazla yemek yeme istediğini engellemektedir.

Yorum gönder