×

Squat Nasıl Bir Egzersizdir?

Squat Nasıl Bir Egzersizdir

Squat Nasıl Bir Egzersizdir?

Squat Nasıl Bir Egzersizdir? Bu egzersiz bay bayan spor ile içli dışlı olan nerdeyse tüm sporcular tarafından yapılan, her ortamda uygulanabilecek, güç antrenmanlarında da ana hareketlerden biridir. PL branşında ana hareket olduğu gibi gerek bacak kasları için tüm bedeni geliştirmek; gerek de estetik bünye için serileşmek, kuvvetlenmek isteyen her bireye tavsiye edilir. Sandalyeye oturmak için eğilirken bile gerçekleştirdiğimiz bu egzersiz, birey bünyesinin en ana şeklidir. Fakat maalesef ki yeterli bilgiye vakıf olmadan bu egzersize yeterli önem atfedilmiyor ve bu da bir sürü nedenden sorun ortaya çıkarıyor. Bu konuda alttaki hususlar ile beraber, bu egzersiz ne şekilde meydana getirilir, hareketi uygularken meydana gelen yanlışlar gibi bir sürü husus ile alakalı bilgi edineceksiniz.

Bu hareket esasında çömelme, eğilme manasını taşır. Bedenimizim uyguladığı ana fizyolojik şemalardan tekidir. Bedensel güç ve kas büyütmek için bu egzersiz gerçekleştirilir. Beden ağırlığıyla ya da birtakım ekstra ağırlık malzemeleriyle hareket gerçekleştirilir. Bu egzersiz, en komplike, tüm vücudu tetikleyen ve öbür egzersiz seçenekleri arasında en fazla dikkat gerektiren egzersiz şeklidir.

Squat Nasıl Bir Egzersizdir

Bu Hareketin Faydaları Nedir?

Bu hareketi antrenmanlarına dahil etmeyenler hangi yararlardan eksik kalıyor gelin birlikte inceleyelim.

Bu hareket ana bir bacak büyütme hareketidir. Kuvvetli bacaklar ve şekilli bir popo gerek estetik yönden çok mühimdir gerek de bu kasların güçlü olmaması bir sürü fiziksel rahatsızlığı yanında taşıyabiliyor. Bel ve çevresindeki ağrılar, diz kapaklarında oluşan problemler de yine bu hareketi iyi bir formda yaparak ortadan kaldırabiliriz.

Bu hareket eğilmeyi ve yukarı çıkmayı çok geliştiren bir modeldir. Bu da bildiğiniz, üstelik hiç duymadığınız bir sürü branşta dahi sizlere çok fazla olumlu etki yapacaktır. Hareketin bedene olan etkisi bacak pres hareketleri ile sağlanmaz, çünkü bu hareket daha değişik bir etki yaparak vücudu tetiklemektedir.

İlk başladığınızda biraz uğraştırsa da, esasında basit ve çabuk anlaşılabilir, her mekanda gerçekleştirilebilir. Çabuk bir şekilde kuvvetlendirilebilir.

Şunu sakın kafanızdan çıkarmayın, burada halter branşında uygulanan hareketten değil, tüm bay bayan kendi bedenine göre şahsını güçlendirecek ve eğitecek düzeyde bu egzersizi gerçekleştirebilir. Bu bazı zamanlarda beden kilosu ile, bazı zamanlar da üç yüz kiloya kadar çıkabilir. Bu yararların tümü iki hal için de mümkündür.

Bu Hareket Ne Şekilde Yapılır?

İlk olarak doğru formda hareketi nasıl yapılır anlamamız için şahsımıza en ideal ayak genişliğini ayarlamalıyız. Takdir edersiniz ki inşa ettiniz zemin ne kadar sorunsuz olursa egzersiz de o seviyede problemsiz ve doğru olacaktır. İşte biz de bunu istediğimiz için el ve diz kapaklarınızı yere koyacak biçimde dört ayak üstünde durur gibi olun. Ayak genişliğinizi anlamak için diz kapaklarınız stabil iken elinizle yukarı tarafınızı poponuza, bir nevi arkaya doğru çekin. Bedeninizin natural şekli değişene dek bunu devam ettirin, bedenin şeklinde farklılık meydana geldiğinde yavaşlayın, bu yöntemi değişik diz genişlikleriyle uygulayın ve şahsınıza en ideal olan genişliği öğrenin. Öğrendiğiniz bacak genişliğini bacaklarınızın üstündeyken tekrar yaparak yanınızda olan birtakım eşyalardan destek alarak eğilin. Öyle ki bu egzersiz formunu ilk kez deniyorsanız bunu bacaklarınızın adapte olduğuna inanana kadar yapın. Önem vermeniz gereken husus, dengenizi bozmadan popo ve ayakları birlikte eğebilmeniz, bunu gerçekleştirirken de diz kapaklarını ileriye doğru değil yan kısımlara yönelik açmaktır. Bedeninizin uygun olduğunu düşündüğünüz zaman yanınızda destek aldığınız eşyayı iptal ederek destek almadan hareketi tek başınıza yapmaya çalışın.

Bu Harekette Sürekli Karşılaşılan Yanlışlar

İlk harekete başlama esnasında ısınma çalışmalarıyla beraber vücudu sıkmanın önemi çok fazladır. Ağırlığın ensenizin biraz aşağısında mümkün olduğunca sabit durması ve bir o kadar da bedeninizin gevşek olmaması ve egzersize adapte olması uygulayacağınız set sayısındaki kuvvetinizi aşırı etkiler. Bu gevşek olmamayı beden kilonuz ile gerçekleştireceğiniz harekette de muhafaza etmeniz bedeninizin daha işlevsel hale gelmesine sebep olacak ve daha kaliteli egzersiz çalışması meydana gelecektir.

Çok aşırı gerçekleştirilen büyük yanlışlardan teki de egzersizin ilk anında ve bitiminde poponun sıkılmamasıdır. Barı sırtınıza koyacağınız sırada (ya da beden kilosu ile yapılacak ise ayakta olur şekilde) bacaklardan kapama değil de ilk olarak popodan kitleyerek popoyu sıkacak bir form meydana getirmek elzemdir. Egzersizin akabinde çömelip yukarı çıktığınız anda bir daha poponuzu kitleyerek işlevsel hale getirmeniz lazımdır. Her seferde buna önem vermeniz, yanlış formdan dolayı kaynaklanabilecek birtakım bel, diz, bacak ve sırt sakatlıklarının önüne geçmenize çok yardımcı olacaktır.

Yorum gönder