×

Squat Ne Manaya Gelir?

Squat

Squat Ne Manaya Gelir?

Yapılan beden büyütme çalışmalarıyla ilgili, binlerce hatta milyonlarca kelime ile karşılaşmışsınızdır. Şu su götürmez ki en fazla adı duyulan egzersizlerden teki de squat hareketidir.

Squat sözcüğünün ağzımızdaki karşılığı, “eğilme” şeklinde bilinmektedir. Squat, beden büyütme egzersizlerindeki, en ana ve mühim egzersiz çeşitlerinden tekidir. Uygulaması kolay ve basit bir takım ekipman ve ürünler haricinde, egzersiz aletine ihtiyaç olmadan da gerçekleştirilebilen ve bilhassa belden aşağıdaki bölgelere, popo ve bacak için oldukça yararlı olan bir egzersizdir. Belden aşağı olan bölgelerin yanı sıra, karındaki parçalanmanın meydana gelmesinde de gayet etkili bir egzersiz olan bu hareket, içinde olduğunuz her yerde kolaylıkla yapılabilir. Bu egzersizi son zamanda bilhassa squatgirl ismi koyulan kadın kişiler tarafından fazlaca popüler yapılmıştır. Ama biz bunun moda kısmından çok yarar kısmına göz attığımız için bu tarafıyla ilgilenmiyoruz. Bu hareket genel olarak 2 biçimde yapılmaktadır. Bunlardan ilki herhangi bir ağırlık olmadan, diğeri ise bir miktar ağırlık ekleyerek yapılmasıdır. Bu ağırlığı zaman içinde arttırdıkça daha da zorlanacak ve bacaklarınızı adeta motor gibi yapacaksınız.

Squat

Bu Hareket Ne Şekilde Yapılır?

Bu egzersizi uygularken, vücut formu çok mühimdir. Doğru bir pozisyon yapılmalıdır. Çünkü doğru olan bir form ile gerçekleşecek bu egzersizden daha çok fayda sağlanmalıdır. En mühim husus bacaklar arasındaki genişlik kesinlikle ayak parmaklarınız boyutunda olmalıdır, bir sürü yeni başlayan kişi diz kapaklarını ayak parmaklarından daha ileriye götürüp hareketi gerçekleştiriyor fakat bu hal önemli manada diz problemlerine sebep olabiliyor. üstelik bacakların beden ölçüsünden daha çok açılması yanlıştır. Eğer beden ölçüsünde konumlanmaz ise, beden ağırlığı kişinin omurgasına doğru yük bindirmesine neden olur. Bu da egzersizden istenilen faydanın elde edilmesini maalesef engeller. En ideal olanı, bacakların omuz boyutu kadar geniş konumlanmasıdır.

Egzersizi uygularken, kolların da zemine düz olacak biçimde bulunması mühim bir husustur. Bu egzersizi uygularken, dik durmamak, bedenin üst bölmesinin ve kafanın ileri doğru az bir eğimli olması lazımdır. Bu eğim bacaklar doğrultusunda olmalı ve daha çok eğik hale gelinmemelidir.

Kişinin en fazla yaptığı hatalardan teki de az zamanda fazla kas kazanma isteğidir. Fakat kas inşası, birtakım çalışma programları içinde meydana gelmesi gereken bir husustur. Ağırlıklarla gerçekleştirilen bu egzersizde de bu husus geçerlidir. Az zamanda bacak ve parçalı karın yapmak için, daha ağır ağırlıklar ile adım atmak, ilerleyen zamanlarda de bazı bedensel sakatlıklar ile uğraşılmasına sebep oluşturur. Bu hareket ilk olarak vücut kilosu ile yapılmalı, akabinde ise kademe kademe ağırlıklı antrenmanlara başlanmalıdır. Periyodik bir artış ile hem bacaklarınız kilolara adapte olacak hem de kaslarınız gelişecek.

Bu Hareketin Bedene Faydaları Nedir?

Bu hareketin ilk olarak belden aşağı bölgelere, popo bacak ve karın bölgesine yararları olduğunu söylemiştik. Öyleyse bu egzersizin yararları tam manasıyla nedir?

Squat bedenimizdeki en büyük kas olan bacak kaslarımızı aktif eder ve testosteron salınımı fazlalaşır, bu da daha çok enerji ve gelişim manasındadır.

Bu egzersiz bacak ve kalça bölgelerinin estetiği için çok fazla gereklidir.

Bu hareketi yapmak popoyu güzel bir görünüme sokar.

Popo yanaklarını sıkılaştırır. Bu egzersiz kilo artışının önüne geçer.

Bu egzersiz bedenin dimdik ve iyi bir şekil elde etmesine yardımcı olur.

Bu egzersiz aynı zamanda gövdenizin güçlenmesine pozitif etki yapar.

Bu söylediğimiz, aktif eden kısımların bütünü sıkı yapıcı ve estetiklik katıcı etkiyi yapıp, bedenin genel kilo kaybını çabuklaştırır.

İdeal Hareket Formu Nasıl Olmalıdır?

İlk olarak barın yüksekliğini boyunuza göre düzenleyin (Bar çenenizin biraz alt kısmına denk gelmeli).

Akabinde ise tutma açıklığınızı düzenleyin, yüksek tutuş yaptığınız için deltoitlere yakın olması size pozitif bir etki yapacaktır.

Akabinde ise bacaklarınızı ideal ayak genişliğine ve barla aynı seviyeye sokup, çekme antrenmanından vakıf olduğunuz gibi sırtınızı ve ense kısmınızı sıkarak barın içine girin. Kanatlarınızı sıkabildiğiniz kadar sıkın.

Nefesinizi içinize çekerek poponuzdan destek alarak barı sırtınıza alın ve üç adım geri giderek olabildiğince az sayıda yürüyerek dengenizi bozmadan ve enerjinizi harcamadan harekete başlayınız.

Yukardan vakıf olduğunuz şekilde iyi bir solunum taktiği yapın (Nefesinizi göbeğinize şişirerek alın ve vücut formunu eğmeden aşağı inin, nefesinizi bırakmadan tekrar tepeye doğru yükselin. Havayı bırakarak tekrar göbeğinizi şişirin ve hareketi sürdürün.

Nefesinizi aldığınızda yerden tepeye çıktığınızda diz kapaklarınız da içe doğru dönmemesine önem verin. Diz kapaklarınızın her ankinden çok olmasa da yanlara bakar halde olsun

Yorum gönder