×

Vegan Diyeti, Et Yemeden Kas Yap!

Vegan diyeti

Vegan Diyeti, Et Yemeden Kas Yap!

Vegan diyeti ve veganlık nedir diye sorulduğunda vejeteryanlığın sıkı olmuş halidir denilebilir. Vejeteryan kişiler et, yumurta, süt ürünleri tüketebilir. Veganlık ise et, süt, yumurta gibi hayvan ürünlerini tüketmeden, tahıl, sebze, meyve gibi beslenme şeklini kullanan insanlardır.  Vegan diyetinde karbonhidratlar, şeker uygun miktarda aşırıya kaçmadan tüketilir. Veganlığın türleri vardır. Bazı veganlar et, süt, yumurta tüketmekten kaçınmakla kalmaz bal, hayvansal jelatin gibi gıdaları da tüketmekten kaçınır. Veganlar hayvan ürünleri yemekten kaçındıkları için hayvan ürünlerinde bulunan vitamin ve mineralleri gıda takviyesi aracılığıyla alırlar. Veganlar aynı zamanda yapılan boğa güreşlerine, sirkte fil gösterilerine katılmazlar ve hayvanat bahçesine gitmezler. Veganlar hayvan ürünlerini tüketmeyi reddetmekle kalmaz hayvansal ürün içeren makyaj malzemelerini, temizlik ürünlerini kullanmaktan kaçınırlar. Hayvan derisinden, hayvanların kürkünden, yapılmış ürünleri giymeyi de reddederler.

Veganlar bu nedenle giyimlerin de de pamuk, bitki türevli malzemeden yapılmış ürünleri tercih ederler.  Bu davranış bazı Veganlara göre hayvanlara yapılan zulmü kabul etmemektir. Bazı veganlar hayvansal ürünlerin üretimi çevreye zarar verdiği görüş yönündedir ve bu nedenle hayvansal ürünler yemeye karşıdır. Bazı veganlar ise sağlıklı beslenme amaçlı hayvansal ürünleri tüketmekten kaçınırlar. Bu tür Veganların görüşüne göre; bitkisel gıdaların hayvansal gıdalara göre bünyeye daha uygun ve daha sağlıklı olduğunu savunmaktadırlar. Bitkisel gıda tüketenlerin et, yumurta, süt gibi besinleri tüketenlerden daha sağlıklı olduğu düşüncesindelerdir. Vegan beslenme sağlık açısından iyi olduğu düşünülmekte ve bu beslenme şeklinin obeziteye, tip2 diyabet hastalığına ve kansere olumlu etki ettiğine dair veriler mevcuttur.

Vegan diyeti

Veganlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Veganlık hakkında bilinmesi gerekenler denince akıla ilk gelen veganlar hayvan ürünleri tüketmiyor peki dışarıda yemek yediklerinde zorluk çekmiyorlar mı sorusu gelecektir. Vegan olmak zordur. Dünya çapında birçok yerde veganlar için lokanta bulunsa da evet dışarıda yemekleri almak ve yemek zor olabiliyor ve özellikle oturduğu bölgede veya yakınında veganlar için yapılmış yemekler yoksa birey topluluk olarak dışarıya çıktığında daha zorluk çekiyor. Bu durum ister istemez bir veganın sosyal hayatını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Vegan olmak isteyen birey ne yapmalıdır? Vegan olmaya karar veren insan bütün zorlukları araştırmalı ve bünyesini yavaş yavaş alıştırmalıdır birden yapılan vegan beslenme sağlık problemlerine yol açabilir. Veganlık diyeti kilo verdirebilir ve yanlış yapılan ölçüsü dışına çıkılan Veganlık diyeti aşırı kilo kaybına neden olabilir ve bu da geri dönülemez sağlık sorunlarına yol açabilir. Vegan diyeti yeni başlayanlar için uyku sorunlarına yol açabilir.

Et Yemeden Kas Yapılabilir Mi?

Vegan olmak isteyen bireyler genellikle et yemeden kas yapılabilir mi sorusuna cevap arıyor. Kas yapmak et, yumurta, süt tüketmekten kaynaklı değildir. Kas yapmak isteyen bireyin aldığı proteinle alakalı bir durumdur. Vegan beslenme biçimi kas yapmaya engel değildir. Kas yapmak için gerekli proteini almak önemlidir. Hayvansal gıdalarda bu proteinin almak çok kolaydır fakat Veganların tükettiği bitkisel protein kaynaklı besinlerden orantılı bir şekilde alındığı zaman kas yapmak da mümkündür. Bu proteinler knioa, soya fasulyesi, mercimek çeşitleri, nohut, kara pirinç, kuruyemişler ve mısır da bulunmaktadır. Veganlar eksik kalan proteini protein tozu kullanarak giderirler.

Veganların Tercih Ettiği Besinler Nelerdir?

Veganların tercih ettiği besinler şu şekildedir; veganlar proteinlerini baklagillerden, kuruyemişlerden, siyah pirinçlerden, soya fasulyesinden, mercimek türlerinden alırlar. Eksik kalan proteinlerini ise protein tozundan elde ederler.

Veganlar kalsiyumlarını ise; Bitkisel kaynak olan çin lahanasından, trup, karalahana, badem ve fıstık tüketerek karşılarlar.

Veganlar demir ihtiyacını ise pekmez, yeşil yapraklı bitkiler, ıspanak, kuru fasulye ve kuru meyveler tüketerek alırlar.

Veganlar İçin Önemli Nedenler Nelerdir?

Bireyler için vegan olmadaki önemli etkenler incelendiğinde hayvanların yaşama hakkı olduğunu savunmalarıdır. Bazı Veganlar ise hayvansal ürünlerin üretilmesi çevre kirliliğine sebebiyet vermesidir. Veganlara göre bitkisel ürünleri yeterince ve miktarı doğru olacak şekilde vücuda alındığı zaman  hayvansal ürünleri tüketmeye ihtiyaç olmadığını savunmaktadırlar. Veganlara göre bitkisel ürünlerin doymuş yağ oranı az olduğundan kaynaklı olarak obezite, kalp rahatsızlığı, tansiyon gibi önemli sağlık sorunlarını önlediklerini savunurlar. Hayvansal ürünlerin üretimi esnasında hayvanların dogal yaşamından koptuğunu ve bu da hayvanlar alemi için kötü bir etken olduğu savunulmaktadır. Veganlara göre hayvansal ürünleri tüketmek ahlaki açıdan yanlıştır. Bazı Veganlar hayvanların insanlık dışı koşullarda tutulduğunu düşünmektedir. Bu nedenle hayvansal besin üreten şirketlere ve bunlara yapılan desteğe karşıdır. Bazı veganlara göre hayvan beslenmesi ve o hayvanın tüketilmesi çevre açısından büyük tehdittir. Vegan beslenen bireyler ciltlerinin daha genç olduğunu söylemektedir.

Yorum gönder