×

Vücutta Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır, İdeal Yağ Oranına Nasıl Ulaşılır

Vücutta yağ oranı nasıl hesaplanır

Vücutta Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır, İdeal Yağ Oranına Nasıl Ulaşılır

Düzenli olarak yapılan sporun, hayatınıza birçok güzellik getireceğinden eminiz ki haberiniz vardır. Pek çok sağlık problemini önleme etkisine sahip olan spor, fiziksel görünüm açısından da gözle görülür farklar yaratacaktır. Düzenli bir programla istediğiniz fiziğe ve sağlığa ulaşabilmeniz an meselesidir. Vücutta yağ oranı nasıl hesaplanır ve ideal yağ oranına nasıl ulaşılır sorularını yanıtlamak için bu yazımızı oluşturuyoruz. Yağ oranı nerede ölçülür ve yağ oranı ölçen cihazlara güvenilir mi bu sorular da en merak edilen konuların başında gelmektedir.

Yağ Oranı Hesaplama

Yağ oranı hesaplama konusunda bilgi vermek gerekirse, spor salonunda var olan yağ ölçüm cihazları %8 oranında bir hata vermektedir. Bu bilgi dahilinde hareket etmenizde fayda vardır. Ölçüm yaparken dikkat etmeniz gereken unsurların başında şunlar gelmektedir:

  • Boyun: Adem elması etrafından,
  • Bel: En ince yerinden,
  • Kalça (Kadınlar için): En geniş yerinden.

Sayılan bu kriterler, kişinin kendisini kasmadan son derece rahat bir biçimde yerine getirmesi gerekir. Bu bilgiler dahilide ortaya çıkan değerleri, düzenli bir biçimde takip etmeye ve kaydetmeye özen gösteriniz. Yağ oranı ölçer kullanarak, ne kadar yağ yakmış olduğunuzu da tespit edebilirsiniz. Bununla beraber zaman içerisinde daha fazla yağ yakmak adına beslenme programı oluşturabilirsiniz.

Vücutta yağ oranı nasıl hesaplanır

Yağ Oranı Nasıl Düşürülür?

Yağ oranı nasıl düşürülür sorusuna bir yanıt arıyorsanız, yazımızı okumaya devam ediniz. Hesapladığınız yağ oranınız ile beraber hangi kategoride olduğunuzu tespit etmeniz gerekir. Bir sonraki adımda günlük almanız gereken kalori miktarını tespit ederek, almanız gereken günlük kaloriden 500 ile 700 arası kaloriden aşağı almaya başladığınızdan emin olarak, yağ oranı düşürme programınıza başlangıç yapabilirsiniz. Günlük kalori ihtiyacınızı her gün düzenli olarak kontrol etmeniz fayda sağlar. Bu süreçte düzenli olarak egzersiz yapmanız da yağ oranınızı azaltırken, kas kütlenizi korumak veya artırmak için vücudunuz için çeşitli imkanlar doğuracaktır. Kalori açığı elde etmeniz, kilo vermeniz için neden oluştururken, vücudunuzun elastik açısından da güzelleşmesini sağlayacak.

Yağ Oranı Nerede, Nasıl Ölçülür?

Birkaç farklı yöntem ile yağ oranı hesaplama işlemini gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Yağ oranı nerede, nasıl ölçülür konusu da spor ile ilgilenenlerin yakından merak ettiği konulardandır. Vücut kitle endeksi hesabına göre karşılaşılan değer, bize tek başına bir netice vermeden daha güvenilirdir. Elde edebileceğiniz en verimli yağ ölçümü, DXA Scan isimli araç ile yapılmaktadır. Bu cihaz kemik yoğunluğu ölçümü yapması ile dikkatleri üzerine toplar. %1 oranında hata yaptığı bilinen bu cihaz, herkesin ulaşabileceği bir cihaz olmama özelliğine de sahiptir. En yaygın yöntemlerin başında yağ oranı ölçen tartıların geldiği bilinmektedir. Vücut ölçülerine dayanan matematiksel hesaplar da bu yöntemlerden bir tanesi olarak, en sık kullanılan yöntemlerdendir. Vücudumuza elektrik dalgaları gönderen tartılar, yağ oranımızı tespit ederler. Tartıların da %8 değerinde hata yapıyor olması, bilinen gerçekler arasındadır. Üniversite araştırma merkezinde ya da bir uzman diyetisyence tartı ile ölçülen yağ oranınıza tam anlamı ile güvenmeniz beklenemez. Vücudumuzun bazı bölgelerini ölçen matematiksel hesaplar, pek çok formül çeşidi olarak karşımıza çıkar. Bu formüllerden pek çoğu tutarlı olsa da bazıları tutarsızlıkları ile dikkatleri üzerine çeker. Bu formüllerin en tutarlısı Navy BF Calculator ismi ile bilinmektedir. Ölçümü oldukça basit olan bu formülün hata oranı da en fazla %4’tür.

İdeal Yağ Oranı Kaç Olmalı?

İdeal yağ oranı kaç olmalı sorusu da yine en merak edilen konuların başında gelmektedir. akademik araştırmalar sonucuna göre ideal yağ oranları şu şekilde olmalıdır:

  • Yaşam İçin Esansiyel: Erkek: %2-5 Kadın: %10-13
  • Sporcu: Erkek: %6-13 Kadın: %14-20
  • Fit: Erkek: %14-17 Kadın: %21-24
  • Ortalama: Erkek: %18-24 Kadın: %25-31
  • Çok Yağlı ya da Obez: Erkek: %25+ Kadın: %32+

İdeal Yağ Oranına Nasıl Ulaşılır?

Herkes vücut hatlarının güzel görünmesini ister ve son zamanlarda en merak edilen konuların başında da ideal yağ oranına nasıl ulaşılır sorusu gelmektedir. Sağlıklı ve dengeli bir vücut için, yapacaklarınız çok da zor değil. Yağ oranınızın az ya da fazla olduğunu tespit etmeniz gerekmektedir. Şu an bulunduğunuz durumdan daha güçlü ya da estetik konuma erişebilmeniz için neler yapmanız gerektiğini iyi biliyor olmanız gerekmektedir. Düzenli bir vücut geliştirme beslenme programı ve antrenman programı ile ideal bir yağ oranına kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz. Vücut yağ oranınızı ölçüm cihazı ile ölçebilir, çıkan sonucu sürekli olarak kayıt altında takip edebilirsiniz. Vücut yağ oranınızın dengeli ve sağlıklı bir şekilde olması dileği ile sağlıklı günler!

Yorum gönder