Yatağından Kalkmadan Gerçekleştirebileceğin Bazı Hareketler
Sabah kalkar kalkmaz kendinize gelmenize yardımcı olacak birtakım pratik hareketler bulunur. Yatağından Kalkmadan Gerçekleştirebileceğin Bazı Hareketler rutini halini alan egzersizlerle bir yandan kaslarınızı aktif hale getirebilirken bir yandan da güne çok daha enerjik adım atabilirsiniz.
Gündelik yaşamınızda ne düzeyde başınızı kaşıyamayacak kadar yoğun olursanız olsun egzersizlere her an zaman vermek kesinlikle önemlidir. Vakit ayıramamak, baştan gözde büyütmek gibi nedenlerin kendinizi çok iyi bir hayattan ve güzel görünüşten eksik bırakmasına imkan tanımayın. Egzersiz için illa spor merkezine kayıt olmanıza, bazı anlar dışarı çıkmanıza, hatta yattığınız bazadan adım dahi atmanıza ihtiyaç yok. Sabah kalktığınızda, göz kapaklarınızı açıp o güne merhaba demek için yaktığınız enerjiyi bedeni aktif hale sokan egzersizleri uygulamak için harcadığınızda ona kıyasla daha fazla dinç bir gün ve daha kaliteli, problemsiz bir hayat şahsınızı bekliyor bulunacak. Sabahları bazanızdan ayaklanmadan, yattığınız yerden gerçekleştirebileceğiniz bu basit hareketler ile bir yandan kaslarınızı çalışır duruma getirecek bir yandan da güne daha rahat şekilde adım atabileceksiniz.
İşte O Egzersizler
Popo yükseltme hareketi: Yatağınızda yüzünüz tavana bakar halde boylu boyunca uzanın ve bacaklarınızı kırarak poponuzun açıklığı ölçüsünde dizlerinizi iki yana açın. El içleri aşağı kısma konacak biçimde kollarınızı yatağa koyun ve poponuzu tavana doğru yükseltin. Bu formdayken dizlerinizi tek tek karın kısmına yönelik hareket ettirerek hareketi bitirin.
Sıkıştırma hareketi: Elleriniz yatağa konacak şekilde bazaya boylu boyunca yatın. Akabinde bacaklarınızı birleştirip ikisini de kırın. Bu formu değiştirmeden ayaklarınızı ve akabinde poponuzu yukarı yükselterek karın kısmına doğru bir sıkma uygulayın.
Çekirge pozisyonu ile zıplamaya hazırlanın: Şimdi bir daha yüzümüz yatağa gelecek şekilde bazaya yatın. Bedeninizi güzelce açarak gerdirin, ellerinizi ilk olarak yanlara, akabinde geriye doğru çekin. Aynı zamanda kafanızı da yükseltin. Ayaklarınızı da usulca bazadan yükseltin, bir iki saniye bu şekilde kalın ve sonra tekrarlayın.
Oblik kasları hareketi: Ayaklarınızı dik ve kolunuz da bedeninize dik olacak biçimde bazaya yan dönük halde yatın. Karın bölgesindeki kasları içinize çekerken kolunuz ve bacaklarınızdan yardım bularak kalkın. Boşta olan elinizle de yarım ay oluşturarak ilk şekle geçin ve her iki kısmınızla da hareketi birkaç set uygulayın.
Düzenli Egzersiz Yapmanın Olumlu Yönleri
Spor, planlı şekilde yapılan fiziki hareketler biçiminde isimlendirilir. Sürekli ve planlı bir biçimde uygulanan hareketler beden hareketleridir. Bu fiziki işlem genel sağlığın muhafaza edilmesi ve sürekliliğinde de en mühim bir kavramdır.
Sporun pozitif yönleri:
Kas gücü, kondisyonu ve mobiliteyi arttırma,
Yağ yakma ve muhafaza etme,
Kandaki şeker seviyesinin azaltılmasında,
Zihinsel hal ve uyku düzeni oluşturmada,
Sürekli olan ağrıyı kesmede çok yararlıdır.
Üstelik spor; bireyin şahsına olan özgüvenini arttırarak kaygı kontrolü üstünde de etkin olur ve bipolar bozukluk, depresiflik, ruhsal düşmeyi ortadan kaldırır. Uzmanlar, yürüme ve koşma yapan insanlar üstünde gerek depresiflik gerek de fiziki yararlarını meydana çıkaran bir sürü araştırmalar uygulamıştır. Aynı anda planlı ve programlı bir sporun sürekli oluşan bir ağrı üstünde önemli ölçüde pozitif yönde farklılıklar oluşturduğunu belirten yazılar da meydana geliyor. Çalışmalara göre; kısa süreli çalışmalar dahi ağrı duygusunu kısaltan ve beden ile salınan birtakım ağrı engelleyen enzimlerin bulunduğunu ortaya koymuştur.
Düzenli Spor Yapmanın Psikolojiye Etkisi
Sağlam bir beden sağlam bir zihni meydana getirir. Vücut şeklinizi ne düzeyde kuvvetlendirirseniz, fiziki olarak şahsınızı ne ölçüde eğitirseniz, bu netice şahsınızın endişeye, kaygıya, tedirginliğe uğramanızı durduracaktır. Yani spor yaparak yalnızca güzel görünmekle yetinmeyip üstüne güzel hissetmeyi, meselelere farklı açılardan bakmayı, çabuk ve iyi fikir edinmeyi, sosyal beceri yeteneğinizi arttırabilirsiniz. Bu da gerek sosyal hayat ve meslek yaşamında yeni hedeflere erişmeyi sağlar. Sporun öbür somut yararlarından biri de kafadaki organizmalarımıza katkısıdır. Zihnimiz beden kilomuzun yalnızca % üçünü barındırmasına rağmen, üretilen kan % yirmi’ sini, beden oksijeninin de % yirmi beşi’ ini harcar. Spor esnasında damarlara gönderilen kan seviyesi çoğaldıkça, zihnin kanlanması ve buna ilişkin biçimde oksijen da fazlalaşır.
Haftada Düzenli Spor Yapın
7 günlük bir planda iki le dört gün yirmi-otuz dakika planlı spor gereklidir. Zihinsel iyiliğimizin sürekliliği için uygulanacak olan sporun, kardiyo şeklinde haftada iki ya da dört gün ve en az yirmi otuz dakika zamanla, düzenli gerçekleştirilmesi elzemdir. Genel manada spor, kişisel değişimler de dikkate alınarak katkısını gösterir. Ekip antrenmanlarıyla da sporun yalnızlık hissini düşüreceğini de bilelim.
Yorum gönder